Με το σύνθημα «Αεροδρόμιο στην Πεδιάδα; Ξεχάστε το!» διαμαρτύρεται σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα με τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας να διεκδικούν την άμεση αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» και να εναντιώνονται στη δημιουργία νέου αεροδρομίου στην περιοχή του Καστελλίου.
«Ο πολυετής αγώνας για την ακύρωση της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πεδιάδα του Καστελλίου συνεχίζετα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, όπου και προστίθεται:
«Καλούμε τους συμπολίτες μας, τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τις επιτροπές αγώνα, που μαζί εδώ και χρόνια συμπορευόμαστε και αγωνιζόμαστε εναντίον της εγκατάστασης νέου αεροδρομίου στην πεδιάδα του Καστελλίου και υπέρ του ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης του αεροδρομίου Ηρακλείου, να ενώσουμε τις φωνές μας για να απαιτήσουμε την άμεση και οριστική εγκατάλειψη του παράλογου, σπάταλου, “φαραωνικού” και καταστροφικού σχεδίου».
Όπως αναφέρεται επίσης, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας αγωνίζονται για να ακυρώσουν ένα «παράλογο σχέδιο για την Κρήτη», αφού όπως υποστηρίζουν, η δημιουργία του αεροδρομίου στην περιοχή ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή της.
«Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προβλέψεις ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων, το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την οικονομία, μιας από τις ελάχιστες και πιο εύφορες και παραγωγικές πεδιάδες, στην ενδοχώρα της Κρήτης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση όπου και μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Γιατί για την εγκατάστασή του χρειάζεται να ξεριζωθούν πάνω από 200.000 λιόδεντρα από τα πιο παραγωγικά του νησιού, και να μετατραπεί σε λατομείο και “κρανίου τόπο” το μοναδικό τοπίο της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Θα χρειαστεί να αποψιλωθεί η χλωρίδα και να απομειωθεί η πανίδα μιας τεράστιας περιοχής, 22.000 στρεμμάτων, να καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών!
Γιατί κατά τη λειτουργία του, από την αέρια διασπορά της ρύπανσης στο ημίκλειστο υψίπεδο του Καστελλίου, αναμένεται να υποβαθμιστεί η ποιότητα και να αχρηστευτούν, γη υψηλής παραγωγικότητας, το νερό και τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τεράστιας, για τα μέτρα της Κρήτης, περιοχής της ενδοχώρας της.
Γιατί το να σπαταλήσει κανείς τους φυσικούς πόρους μιας τεράστιας έκτασης γόνιμης και παραγωγικής γης και το νερό σε ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, σε μια περιοχή που ζει τη λειψυδρία και βρίσκεται “στο κόκκινο” ως προς τον κίνδυνο της ερημοποίησής της και μάλιστα χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη λογική. Αλήθεια, σε πιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μπορούν όλα αυτά να ενταχθούν;».