Η άρρηκτη σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στη μελέτη ανάπλασης της Παλιάς Πόλης συνδυαστικά με την οριοθέτηση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και άρα τη διευθέτηση του βαρύτατου προβλήματος της κατοχύρωσης δωρεάν θέσεων στάθμευσης κατά προτεραιότητα για τους μόνιμους κατοίκους, αναδείχτηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της εντός των τειχών πόλης.
Στο πλαίσιο της συνέλευσης, η Συντονιστική Επιτροπή έκανε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα, τις επαφές με τη δημοτική Αρχή και τους υποψήφιους δημοτικούς συνδυασμούς και για το γεγονός πως προκηρύχτηκε –μετά από μεγάλη καθυστέρηση από τη δημοτική Αρχή- η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της Παλιάς Πόλης. Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε υποσχεθεί πως ως τα μέσα Απριλίου θα αρχίσει η διαδικασία αιτήσεων των μονίμων κατοίκων προς τον Δήμο για το δικαίωμα θέσης παρκαρίσματος, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με συμμετοχή πολλών από τους παρευρισκομένους τονίστηκε πως και η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική Αρχή έχουν ευθύνη για την καθυστέρηση της υλοποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης. Αντί να εφαρμόσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της Παλιάς Πόλης, περιορίστηκαν σε επιμέρους έργα αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων, επιτρέποντας τη δημιουργία πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων πάρκινγκ μέσα στο κέντρο, κάτι που επιτείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα εκεί. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την (αποδεκτή σήμερα) κατεύθυνση περιορισμού της κίνησης οχημάτων στο κέντρο. Μετά από τόσα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα και γι αυτό προκύπτει η ανάγκη για τροποποιήσεις στην αρχική κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2013.
Η κ. Μ. Ανδρονά, πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Ενότητας, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, υποσχέθηκε πως θα αρχίσει η διαδικασία των αιτήσεων στις αρχές Μαΐου. Από αρκετούς ομιλητές ειπώθηκε πως η παρέμβαση των κατοίκων, που ως τώρα δεν ήταν οργανωμένη δύναμη, αλλάζει την κατάσταση, πως πρέπει το κίνημα αυτό να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει περισσότερο και πως θα ήταν σκόπιμο να συμπεριλάβει και άλλα θέματα ποιότητας ζωής όπως η ηχορύπανση, η καθαριότητα, οι χώροι πρασίνου και όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Επίσης προτάθηκε πως, αφού υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, με τους υπολογισμούς των διαθέσιμων θέσεων στις διάφορες γειτονιές, και σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν καθόλου αλλαγές, μπορεί εκεί να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της μελέτης, δηλαδή να γίνουν άμεσα οι σχετικές διαγραμμίσεις για τις θέσεις των κατοίκων, παράλληλα με τη σταδιακή παροχή των σχετικών καρτών από τον Δήμο.
Τελικά στη συζήτηση υπήρξε γενική συμφωνία για συνεχή πίεση ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο η εγκεκριμένη μελέτη του 2013, και η παρακολούθηση της εξέλιξης τροποποίησης της μελέτης, έτσι ώστε να γίνονται εκ μέρους μας οι αναγκαίες παρεμβάσεις.