Η κατάληξη στο νοσοκομείο σίγουρα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε και ευτυχώς για εκείνη συνήλθε γρήγορα.
«Ήταν ζαλισμένη, αλλά είχε τις αισθήσεις της, επανήλθε και της δώσαμε εξιτήριο» είπε στην «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Όθωνας Φραιδάκης υπενθυμίζοντας ότι το υποξείδιο του αζώτου, αυτό που περιείχε το μπαλόνι και χρησιμοποιείται και ως αναισθητικό στα χειρουργεία, είναι επικίνδυνο «γιατί κάθε οργανισμός δρα διαφορετικά» όπως εξήγησε.
Δεν είναι η πρώτη ,ούτε η τελευταία φορά που νεαροί τουρίστες καταλήγουν στα ΤΕΠ γιατί εισέπνευσαν αυτό το άχρωμο αέριο με την ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά ,που τους κάνει να «χάνονται» και να μην ξέρουν τι τους γίνεται.
Η ψυγαγωγική του χρήση δεν είναι ακίνδυνη, κάθε άλλο.
Ας δούμε που και πως χρησιμοποιείται
Στην Ιατρική ως αναισθητικό και αναλγητικό, κυρίως στην οδοντιατρική και σε μαιευτικές διαδικασίες (π.χ. για τη μείωση του πόνου κατά τον τοκετό).
Στην Βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942), κυρίως ως προωθητικό αέριο σε συσκευασίες σαντιγί και άλλων αφρωδών προϊόντων.
Στην αυτοκινητοβιομηχανία για την αύξηση της ισχύος των κινητήρων σε αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές ως φθηνό ναρκωτικό ψυχαγωγικής χρήσης. Συνήθως εισπνέεται από μπαλόνια, αφού έχει μεταφερθεί από μικρά μεταλλικά δοχεία (αμπούλες σαντιγί).
Τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση του για ψυχαγωγία
Άμεσες επιδράσεις: Ευφορία, αίσθημα χαλάρωσης, μειωμένες αναστολές και, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ξεσπάσματα γέλιου. Οι επιδράσεις συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά..
Βραχυπρόθεσμες παρενέργειες: Ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, απώλεια ισορροπίας, και σε κάποιες περιπτώσεις, παράνοια.
Σοβαροί κίνδυνοι
Υποξία/Ασφυξία: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο (υποξία) ή ακόμα και η ασφυξία, καθώς το αέριο εκτοπίζει το οξυγόνο στους πνεύμονες και το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή προσβολή, ή ακόμα και θάνατο, ειδικά αν χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους.
Έλλειψη Βιταμίνης Β12: Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές βλάβες, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα, αδυναμία βάδισης, αναιμία, και σε σοβαρές περιπτώσεις, παραπληγία.
Πνευμονική κατάρρευση: Η εισπνοή απευθείας από τα δοχεία υπό υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στους πνεύμονες.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, όπως λένε οι γιατροί ότι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται «αθώο» λόγω της ονομασίας του, το αέριο του γέλιου μπορεί να έχει πολύ σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις, όταν χρησιμοποιείται για λόγους ψυχαγωγίας. Και σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό να βγεις μια βόλτα για ποτό και να καταλήξεις στα μαύρα σου τα χάλια, στην καλύτερη περίπτωση, στο νοσοκομείο.