Την κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δρομολογεί η Λότζια μετά τις εκατοντάδες καταστροφές που καταγράφηκαν σε όλη την έκταση των ανατολικών γεωγραφικών ορίων του και συγκεκριμένα στον Κατσαμπά, την Αλικαρνασσό, τον Καρτερό.
Κινδύνευσαν άνθρωποι οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν μέσα από τα αυτοκίνητά τους ανάμεσα τους και ΑμεΑ, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, γέμισε νερά και φερτά υλικά η πίστα του αεροδρομίου, δέντρα έπεσαν, ενώ η λάσπη έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και ζημιές παντού ενώ πλημμύρισε και το Αστυνομικό Μέγαρο.
Η νέα καταιγιστική νεροποντή αν ανέδειξε κάτι, ήταν τα μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν υλοποιήθηκαν στον Καρτερό όπως και τα αντίστοιχα έργα στην Αλικαρνασσό και το Αεροδρόμιο Ηρακλείου που για άλλη μια φορά βρέθηκαν εκτεθειμένα με τη σφοδρότητα της καταιγιστικής νεροποντής που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της.
Για άλλη μια φορά το Ηράκλειο μετρά νέες πληγές και νέα προβλήματα τα οποία γεννά η έλλειψη αντιπλημμυρικών -έργων που έπρεπε να έχουν γίνει χθες, για να μην ζει ο κόσμος αυτή την απερίγραπτη δοκιμασία των καταστροφών της πλημμύρας, που διαλύει τα πάντα στο πέρασμα της.
Ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να απαντήσει, πως είναι δυνατόν, να προσπερνά τα όσα κατέδειξε η αμέσως προηγούμενη νεροποντή που έπληξε την περιοχή προ διετίας και γιατί τα έργα τα οποία εντοπίστηκαν ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν δε δρομολογήθηκαν. Αν δεν είναι κρίσιμο ζητούμενο η προστασία της ασφάλειας τόσων πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης των αντιπλημμυρικών έργων, τότε τι είναι προτεραιότητα;
Στο ίδιο έργο θεατές
Η καταστροφή που σημειώθηκε είναι αντίστοιχη με αυτή που εκδηλώθηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, σημειώνοντας ότι ακόμα και ημερολογιακά υπάρχει ταύτιση αν σκεφτεί κανείς ότι η προηγούμενη καταιγιστική νεροποντή έγινε 20-22 Οκτωβρίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει λήξει η προηγούμενη κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία λήγει στις 20 του μήνα, θα κινηθεί ξανά η όλη διαδικασία διότι το εύρος των καταστροφών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όπως τονίζει, έγινε ένας τιτάνιος αγώνας από την πλευρά των υπηρεσιών προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα. Άμεσα πρόκειται να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα σπεύσει να καταγράψει τις ζημιές των ανθρώπων για να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση τους.
Κινδύνευσαν άνθρωποι
Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, πλημμύρισε το 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Γεώργιο, οι Σχολές του Επιμελητηρίου δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ενώ ένα πραγματικό θρίλερ έζησαν όσοι επέβαιναν στα οχήματα τους και εγκλωβίστηκαν στην Αγία Φωτεινή όπου ο δρόμος πλημμύρισε και χρειάστηκε να γίνει μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση του κόσμου από τα αυτοκίνητα του, όπου υπήρχαν και ΑμεΑ.
Πολλά δέντρα έπεσαν και στην οδό Καστοριάς ένα από αυτά έπεσε επάνω σε αυτοκίνητο. Επίσης σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλο διάστημα. Η πίστα του αεροδρομίου πλημμύρισε νερά, φερτά υλικά και λάσπη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
Η λεωφόρος Καζαντζίδη για ώρες είχε μετατραπεί σε ποτάμι, και είχε ακριβώς την ίδια εικόνα με αυτή που εμφάνιζε δύο χρόνια πριν. Επίσης έχουν καταγραφεί φαινόμενα κατολίσθησης σε διάφορα σημεία ενώ ένας στύλος της ΔΕΗ στην παραλιακή πήρε κλίση, και απομακρύνθηκε. Χθες όλη μέρα στον Καρτερό τέσσερα τσαπάκια, τρία αποφρακτικά και ένας φορτωτής προσπαθούσαν σε διάφορα σημεία να αποκαταστήσουν την προσβασιμότητα όπως στο Σκαλάνι.
Σε όλη τη διάρκεια της ισχυρότατης νεροποντής και τις βραδινές ώρες η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία φρουρύσαν τις ιρλανδικές διαβάσεις και στην Κατσαμπά και στο ρέμα Χρυσοβαλάντου στην οδό Λυκείου και Μνησικλή.