Νέο κύμα αντιδράσεων πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, που οργανώνουν κοινό μέτωπο αντιδράσεων.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Β. Λαμπρινού, τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να εκφραστεί η οργή, η δυσφορία αλλά και η αποφασιστικότητα της αυτοδιοίκησης να μην επιτρέψει τον αποκλεισμό της.
Επόμενο βήμα θα είναι η σύγκληση κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συντονίσουν τον βηματισμό τους και τις περαιτέρω κινήσεις αντίδρασης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η δημοτική Αρχή αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης μετά την λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τομείς στην έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου. Παράλληλα τόνισε: «Δεν νοείται να ληφθεί καμία απόφαση ερήμην του Δήμου. Η αντίδραση μας θα είναι δυναμική αν αποφασιστεί να γίνει οτιδήποτε χωρίς τη συμμετοχή μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική στη διαχείριση του θέματος».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, επεσήμανε:
«Η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και θ’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων θα προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ό,τι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς».
«Είμαστε όλοι μαζί από την ίδια μεριά» έσπευσε να τονίσει ο Ηρακλειώτης βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Σενετάκης σημειώνοντας ότι είναι σωστό και απολύτως λογικό το αίτημα της αυτοδιοίκησης να θέλει να έχει ρόλο και συμμετοχή στην επόμενη μέρα της απομάκρυνσης του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή η προσπάθεια είναι κοινή.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει συντελεστεί καμία πράξη μεταβίβασης της έκτασης του αεροδρομίου στο ΤΑΙΠΕΔ, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε επίπεδο πρακτικής υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου. Πρόσθεσε ότι καλά κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια και βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να είναι μέτοχοι της προσπάθειας που γίνεται για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής έκτασης.
Σφοδρά επικριτικοί ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Ο κ. Χ.Μαμουλάκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της την τοπική κοινωνία προσθέτοντας ότι με επιλογή της αγνοεί την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα τόνισε ότι έρχεται νομοθέτημα το οποίο θα αλλάξει το status quo και θα προχωρά σε αντίστοιχες πρακτικές με αυτές του αεροδρομίου, όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει έκταση 50+1%. Στη διάρκεια της συζήτησης άνοιξε κι άλλο το παζλ της θεματολογίας σε σχέση με τα δημόσια ακίνητα που είναι δεσμευμένα από τη ΕΤΑΔ αλλά και το θέμα των φυλακών της Ν.Αλικαρνασσού όπου ο Δήμος δεν μπορεί να αξιοποιήσει δικό του οικόπεδο διότι μπλοκάρεται από το αρμόδιο υπουργείο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε και η νομική διάσταση της διεκδίκησης, αφού, όπως τονίσθηκε, ο Δήμος έχει τα νομικά εργαλεία να διεκδικήσει αποζημίωση χρήσης του αεροδρομίου: Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου, που κατοχυρώνει τον Δήμο Ηρακλείου ως κύριο κάτοχο στο 1/3 της εξ αδιαιρέτου της έκτασης του αεροδρομίου.
Ο κ. Ε. Κουκιαδάκης τόνισε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να χάσει την περιουσία του έναντι του ΤΑΙΠΕΔ και ότι μπορεί να προσφύγει με αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση για τη χρήση της έκτασης που του ανήκει, όπως επίσης και να διεκδικήσει νομικά τη συμμετοχή του σε όποια επενδυτικά σχέδια.
Έντονα επικριτικός στην κυβέρνηση ήταν ο κ. Σισαμάκης ο οποίος σχολίασε ότι αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν έφηβο, προσφέροντας της gigabyte, ενώ την ίδια στιγμή της φορτώνει τεράστιες ευθύνες από τη διαχείριση της πανδημίας, μέχρι το κόστος της εργασιακής απασχόλησης των καθαριστριών που αποτελεί δική της ευθύνη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Γιαλιτάκης, ο οποίος τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια η αυτοδιοίκηση μετρά μόνο ήττες, καθώς ο θεσμικός ρόλος της υποχωρεί και βρίσκεται συνεχώς σε πόρτες κλειστές.
Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός τόνισε ότι θα πρέπει η κοινωνία να γίνει συμμέτοχος σε όλο αυτό που συμβαίνει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κληθούν και οι φορείς της πόλης για να ενημερωθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν και για το αεροδρόμιο και για τα δημόσια κτήρια και για τις φυλακές και επιτέλους θα πρέπει να μπουν «κόκκινες γραμμές» σε όλο αυτό που συμβαίνει.
«Το θέμα που συζητάμε πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει» τόνισε η κ. Ε. Σχοιναράκη, η οποία σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η πρακτική να βαπτίζεται η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας καινοτομία και με εύκολες υπογραφές όλο αυτό να βαπτίζεται ανάπτυξη.
Για περίσσευμα υποκρισίας μίλησε ο κ. Δ.Βρύσαλης, σχολιάζοντας ότι εκ των υστέρων όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ή ότι δεν ήξεραν, όταν είναι γνωστό το τι θα φέρουν τα μνημόνια που ψηφίστηκαν. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά κανείς δεν διευκρινίζει για ποιον. Για τον λαό ή για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Ο κ. Π. Ινιωτάκης μίλησε για το άκαμπτο κράτος που απεχθάνεται την αποκέντρωση και βλέπει παντού «επιχειρηματικά ντιλ». Ο ίδιος σχολίασε δηκτικά ότι φταίμε όλοι που όταν βλέπουμε υπουργούς μιλάμε “με το σεις και με το σας” και δεν διεκδικούμε.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωπος του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης, Δημήτρης Βρύσαλης , Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Μανόλης Βασιλάκης, Πέτρος Ινιωτάκης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Νίκος Γιαλιτάκης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός και η Γ.Γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.
Απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στη βουλή ο βουλευτής Μανόλης Συντυχάκης.