Αναδιπλώνεται η Κυβέρνηση, καθώς αλλάζει η διάταξη για τα πρόστιμα των ΚΟΚ που αφορούν στους Δήμους και με νεότερη απόφαση, οι ΟΤΑ θα παίρνουν το 100% των προστίμων για παραβάσεις, που βεβαιώνουν τα όργανα ελέγχου.
Όπως προκύπτει, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, τελικά οπισθοχώρησε, αλλάζοντας τη σχετική διάταξη, υπέρ των Δήμων, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης, που εκφράστηκαν στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης.
Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στη διάρκεια του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η νέα διάταξη, που συμφωνήθηκε αναφέρει ότι το 100% των εσόδων του ΚΟΚ, συνεχίζει να έρχεται σε μας, ό,τι υφίσταται μέχρι σήμερα. Οι εισπράξεις θα γίνονται με αυτόματη διαδικασία στην εφορία, που θα δίνονται στους Δήμους εντός 30 ημερών.
Από τις κάμερες θα γίνεται η ταξινόμηση. Αν οι Δήμοι πληρώσουν τις κάμερες, παίρνουν το 75% και το 25% πηγαίνει στους ένστολους. Αν δεν βάλουμε τις κάμερες, θα παίρνουμε το 25% και αυτός που τις τοποθετεί το 50%, ενώ τα υπόλοιπα στους φορείς. Το κόστος των καμερών φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν θέλει ο οικείος Δήμος, δεν μπαίνουν κάμερες από τους ιδιώτες».
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την προηγούμενη διάταξη, για όλες τις ρυθμίσεις του ΚΟΚ και για όλες τις παραβάσεις, η διαχείριση ήταν ότι οι Δήμοι θα λάμβαναν το 25%, το 50% ο «Οδυσσέας» και ένα ποσό ακόμη θα πήγαινε στο ταμείο πρόνοιας χωροφυλακής, ΜΤΣ κ.λπ., παίρνοντας τρέχοντες πόρους από τους Δήμους.
Φέρνει κάμερες στα φανάρια ο Δήμος Ηρακλείου
Όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πατρίς», ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες σε 12 από τα 34 νέα φανάρια σε όλο το εύρος της πόλης, με τις οποίες θα καταγράφονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ και θα χρεώνονται στους οδηγούς των οχημάτων.
Το σχετικό έργο, που κοστολογείται στα 2 εκατ. ευρώ, πρόκειται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο για την αντικατάσταση όλων των φαναριών του Ηρακλείου.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γ. Σισαμάκης, εξηγεί ότι πρόκειται να αλλάξουν τα φανάρια σε 34 κόμβους στο Ηράκλειο και τη Νέα Αλικαρνασσό, τα οποία είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.
Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί, η ηλικία των φαναριών είναι 40-50 χρόνων και το σύστημα λειτουργίας τους, εκτός από το γεγονός ότι είναι παρωχημένο, εμφανίζει συνεχώς προβλήματα.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, προβλήματα υπάρχουν και στους ιστούς των φαναριών, οκτώ από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά σαπίσει. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, με βάση τον σχεδιασμό που δρομολογείται, μαζί με τα φανάρια, θα αντικατασταθούν και οι ιστοί, οκτώ από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά σαπίσει.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, με βάση τον σχεδιασμό που δρομολογείται, θα τοποθετηθούν φανάρια σύγχρονης τεχνολογίας, που θα ρυθμίζουν την κίνηση με αισθητήρες και παράλληλα θα διαθέτουν ηχητική σήμανση, με την οποία διευκολύνονται στη μετακίνησή τους οι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Επίσης, στα νέα φανάρια θα τοποθετηθούν κάμερες, μέσα από τις οποίες θα γίνεται κυκλοφοριακός έλεγχος και διά μέσω των οποίων θα χρεώνονται κλήσεις. Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι 12 από τους 32 κόμβους θα είναι «έξυπνοι» (smart).
Οι κόμβοι αυτοί θα διαθέτουν σύστημα καμερών κυκλοφοριακού ελέγχου, που θα έχουν συνδεθεί με τη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Μεταφορών, ώστε να γίνεται παρακολούθηση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, αλλά και δυναμική ρύθμιση της φωτεινής σηματοδότησης, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να διευκολύνεται η ροή των οχημάτων, να μειώνονται τα μποτιλιαρίσματα και να ενισχύεται η οδική ασφάλεια. Παράλληλα όμως, αναμένεται να καταγράφονται και οι παραβάσεις του ΚΟΚ, ώστε να χρεώνονται στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.
Μείωση του ενεργειακού κόστους
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η τοποθέτηση των νέων φαναριών αναμένεται να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου, σοβαρότατη μείωση του ενεργειακού κόστους, αφού σήμερα η λειτουργία τους κοστίζει στο δημοτικό ταμείο 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθώς οι περισσότεροι φωτεινοί σηματοδότες διαθέτουν λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Με τους νέους φωτεινούς σηματοδότες, που θα τοποθετηθούν με τεχνολογία LED, το ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειωθεί στα 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
