Αντιμέτωπα με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι τα 15 άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη (12/12) στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patris, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης κατά ευρωπαϊκών κοινοτήτων και κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις, καθώς και άλλα αδικήματα, σύμφωνα με τον συνήγορό τους Γιώργο Κοκοσάλη.
Οι συλληφθέντες πρόκειται να μεταχθούν άμεσα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το διάστημα που ερευνάται είναι από το 2019 μέχρι το 2025, ενώ τα χρήματα που φέρεται να έχουν λάβει οι συλληφθέντες, αγγίζουν τα 1.700.000 ευρώ.
Συνολικά στη δικογραφία εμπεριέχονται 42 ονόματα, 15 εκ των οποίων είναι τα άτομα που έχουν συλληφθεί στην Κρήτη. Μεταξύ αυτών ένας πασίγνωστος συνδικαλιστής αγρότης, ένας λογιστής και μία δικηγόρος.
Πώς έστησαν τη «φάμπρικα»
Ακόμα και πεθαμένους που διατηρούσαν λογαριασμούς σε τράπεζες χρησιμοποιούσε το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, στον τραπεζικό λογαριασμό ενός ανθρώπου που δεν είναι πια στη ζωή, έμπαιναν οι παράνομες επιδοτήσεις και μετά τα μέλη του κυκλώματος έβγαζαν από τους λογαριασμούς τα συγκεκριμένα χρήματα και τα μοιράζονταν.
Οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με το cnn.gr, έπειθαν άτομα δίνοντάς τους μέχρι 1.000 ευρώ το χρόνο, να κάνουν αιτήσεις για επιδότηση, μέσω συγκεκριμένου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων) και όταν έμπαιναν τα χρήματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό, τα μοιράζονταν τα μέλη του κυκλώματος.
Ήταν τέτοιος μάλιστα ο βαθμός της απάτης, που οι αξιωματικοί της Οικονομικής αστυνομίας από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν διαπιστώσει ότι απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, πάνω από 90% οι επιδοτήσεις τους ήταν παράνομες.
Κεντρικό ρόλο έπαιζε ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ΚΥΔ, ο οποίος μάλιστα είχε πρόσβαση και στον λογαριασμό του πεθαμένου, όπου πήγαινε στα ΑΤΜ και έβγαζε χρήματα ακόμη και με κάρτα.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου έξι μήνες, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχέση και με την έφοδο που είχε κάνει η Οικονομική Αστυνομία στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν από μερικές εβδομάδες.
Συνολικά, τα μέλη της οργάνωσης είναι 42. Από αυτά, 15 έχουν συλληφθεί και σε αυτούς περιλαμβάνονται γνωστός συνδικαλιστής, αγρότες, λογιστές και δικηγόροι.
Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την υπόθεση.
Πηγή: cnn.gr
