Με παράλληλες εκπαιδευτικές εκδρομές και την τελική συνεδρίαση και έγκριση μιας κοινής διακήρυξης ολοκληρώνεται σήμερα στη Χερσόνησο η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση που άρχισε προχθές.
Παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, αλλά και τις γενικευμένες δηλώσεις και καλέσματα για αποχή από τη Συνέλευση, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ενώ οι διαδηλώσεις ήταν περιορισμένες και μη ικανές να ματαιώσουν τη Συνέλευση.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρευρέθηκε στην επίσημη έναρξη της Συνέλευσης και αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις διεκδικήσεις της Ελλάδας-αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, οι επιχειρηματικές δυνάμεις, ο κόσμος της έρευνας και της εκπαίδευσης μπορούν να βρουν ευρύ πεδίο συμπράξεων και συνεργασιών με αμοιβαίο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για όλους.
Ο κ Αρναουτάκης αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία τόνισε: «Σε μια συνάντηση που στόχο έχει να ενώσει δυνάμεις, να κοιτάξει οραματικά το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και για το παρελθόν. Η λήθη προκαλεί άγνοια και η άγνοια οδηγεί στην απραξία.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, από τη δική μας πλευρά, ως Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις παραμένουν πάνω στα τραπέζι του διαλόγου. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να επιλυθεί σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες».
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του κόμματος “Το Ποτάμι” Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε ότι η «προσπάθεια προσέγγισης συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, υπό τη σκέπη της Αυτοδιοίκησης, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει».
Ο βουλευτής στάθηκε στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και συνεργασιών, ενώ υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε ποτέ «πώς όλη αυτή η θαυμαστή προσπάθεια συνεργασίας μπορεί να έχει σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις».
«Οι εκ των διεκδικητών των γερμανικών επανορθώσεων, εμπλέκοντας το Ελληνογερμανικό Δίκτυο στη δίκαιη απαίτηση της έμπρακτης αναγνώρισης των ναζιστικών εγκλημάτων και τις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο απαιτήσεις αποζημιώσεων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας στερούν συμμάχους στην προσπάθεια αυτή, καθώς και να υποβαθμίζουν αδικώντας το εθνικό ζήτημα των επανορθώσεων» υποστήριξε ο βουλευτής για να προσθέσει:
«Είναι αδιανόητη δε, ανιστόρητη και εξαιρετικά επικίνδυνη η ταύτιση που κάποιοι επιχειρούν, της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή Γερμανία. Η συμμετοχή μας στην ΕΟΚ τότε, και Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αποτελεί στρατηγική επιλογή της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων».
Αντιδράσεις
Από την πλευρά τους ωστόσο οι αντιδρώντες στη Συνέλευση θεωρούν πως οι αντιδράσεις τους είχαν οφέλη και χάλασαν τη «φιέστα υποταγής» που είχαν σκοπό να στήσουν Έλληνες και Γερμανοί.
Τη σύγκληση της 8ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο της Κρήτης κατήγγειλε με δηλώσεις του από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Νότης Μαριάς.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι για να μην περάσει ο γερμανικός νεοαποικισμός» δήλωσε ο κ. Μαριάς για να προσθέσει:
«Η δήθεν Ελληνογερμανική Συνέλευση στόχο έχει να περάσει αυτά που θέλει η Γερμανία, την πλήρη οικονομική εξάρτηση της Πατρίδας μας. Αυτό που δεν κατάφεραν με τα όπλα, αυτό που δεν κατάφεραν εδώ στην Κρήτη που ηττήθηκαν θέλουν να το περάσουν μέσα από τις οικονομικές διαδικασίες».
Περήφανος που συμμετείχε σε μια μεγάλη συγκέντρωση τιμής και δικαιοσύνης, μέσα στο Ηράκλειο και κατόπιν στη Χερσόνησο, έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η επαίσχυντη Ελληνογερμανική Συνέλευση δήλωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Το θετικό του πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, έγκειται στο γεγονός ότι «ενώ η κυβέρνηση και οι Γερμανοί ιθύνοντες ετοίμαζαν να κάνουν μία μεγάλη φιέστα, εορταστική και να της δώσουν έναν μεγαλειώδη χαρακτήρα, η φιέστα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο και σε μία μεγάλη αποτυχία».
Απολύτως επιτυχημένες χαρακτήρισε από την πλευρά του τις κινητοποιήσεις ο κ. Αριστομένης Συγκελάκης.
«Μεγάλη ήταν η επιτυχία των κινητοποιήσεων και συνολικά της αντίδρασης της κρητικής κοινωνίας στις νεο-αποικιακές μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η φιέστα της Χερσονήσου αποδείχθηκε φιάσκο!» ανέφερε σε δηλώσεις του για να προσθέσει:
«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κανείς δήμαρχος από την υπερήφανη και μαρτυρική Κρήτη δεν συμμετείχε σ’ αυτή την παρασυναγωγή, κανείς Έλληνας βουλευτής ή εκπρόσωπος κόμματος και κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν έδωσε το “παρών”! Ο μνημονιακός θεσμός της λεγόμενης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης πρέπει άμεσα να καταργηθεί, εάν πράγματι βγήκαμε από τα μνημόνια, και να δοθούν στη δημοσιότητα, στη Βουλή και στον ελληνικό λαό όλα τα μέχρι τώρα μυστικά πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από το 2010 έως σήμερα».