Ενώ λήγει αύριο Τετάρτη η προθεσμία υποβολής των προτάσεων στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και χρόνια η αλληλογραφία της Λότζια με την αρχαιολογία, για κάποιες άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου αποκατασταθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει.
Όπως είναι γνωστό, εξελίσσεται εδώ και χρόνια ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ανάμεσα στην αρχαιολογία και το Δήμο Ηρακλείου που εδώ και χρόνια αδυνατούν να βρουν χρυσή τομή σε σχέση με μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μέσα από τον οποίο θα προχωρήσει ένα συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης για την ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι εξελίσσεται ένας αέναος διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές που δεν καταλήγει πουθενά την ίδια ώρα που η πλατεία Ελευθερίας εμφανίζει μια απολύτως απαξιωμένη εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και δεκάδων λειτουργικών προβλημάτων.
Η πρόταση του Δήμου προτείνει ήπιες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν διεξοδικά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στον πιο μεγάλο κοινόχρηστο χώρο στην καρδιά του Ηρακλείου. Σπασμένες πλάκες, απαράδεκτα και επικίνδυνα πεζοδρόμια λόγω του εξαιρετικά χαμηλού ύψους τους, κατεστραμμένος αστικός εξοπλισμός, είναι μόνο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία παρακμής της πλατείας Ελευθερίας.
Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της συντήρησης και της αποκατάστασης της Πλατείας βρίσκεται σε εξέλιξη ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για την μεγαλύτερου εύρους παρέμβαση ανάπλασης των τελευταίων χρόνων στο ιστορικό κέντρο.
Μέχρι αύριο στις 2.00 το μεσημέρι θα γίνονται δεκτές οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που εξελίσσεται στο κάδρο της οποίας μπαίνουν οι τρεις κομβικές πλατείες της πόλης, όπως επίσης και σημαντικές οδικές αρτηρίες.
Συγκεκριμένα αντικείμενο της μελέτης είναι ένα σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού στην «καρδιάς» πόλης υπό το πρίσμα της αισθητικής και λειτουργικής αλληλεπίδρασης στο οποίο εντάσσονται η λεωφόρος Ικάρου (από το ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ ως το κέντρο), η Δουκώς Μποφώρ, η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλατεία Δασκαλογιάννη, η πλατεία Ελευθερίας, η οδός Αβέρωφ, ο ανώνυμος δρόμος που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας, η οδός Ιδομενέως, η Δημοκρατίας από το ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι το ύψος που συναντά τη Χ.Τρικούπη.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι δρόμοι γύρω από το Καπετανάκειο μέχρι και την Τίτου Γεωργιάδη ώστε να αποκτήσει συνοχή μια ευρύτερη περιοχή που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί με τρόπο ενιαίο και συγκροτημένο, παρά μόνο αποσπασματικά.
Κατά τον διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία βραβεία, με βάση την αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διακήρυξη του διαγωνισμού την οποία έχει ετοιμάσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αναμόρφωση της περιοχής μελέτης, με επίκεντρο την πλατεία Ελευθερίας, εφαρμόζοντας τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της βιώσιμης κινητικότητας. Κ
ύριος στόχος είναι η επιλογή της καλύτερης δυνατής πρότασης από λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και τεχνική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης, προκειμένου να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τη λειτουργική και οργανική σύνδεση της πλατείας Ελευθερίας με την υπόλοιπη περιοχή μελέτης με στόχο τη διαμόρφωση πλέγματος κοινόχρηστων χώρων περιμετρικά αυτής.
Προτείνεται η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και ανθεκτικών υλικών που προκύπτουν από την μελέτη που βασίζεται στην εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Βασικός στόχος είναι επίσης η ανάδειξη της ιστορικότητας της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής εντάσσοντας στο σχεδιασμό τα μνημεία και τα διατηρητέα κτήρια.