Από τη μία, η αδιάκοπη εκτόξευση της τιμής των ενοικίων που γίνονται όλο και πιο απρόσιτα και, από την άλλη, οι χαμηλοί μισθοί, συνδυαστικά με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην εμπρόθεσμη πληρωμή των μισθωμάτων των σπιτιών τους.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ενοικιαστών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ενοικίων τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια απίστευτη οικονομική δύνη. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Αράπογλου, ο οποίος, παράλληλα, τονίζει ότι «αυτό το οποίο συνιστούμε ως φορέας στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να μην ζητούν υψηλά ενοίκια, διότι δεν μπορούν να τα εισπράξουν.
Εγώ σαν δικηγόρος αντιμετωπίζω συχνά το φαινόμενο να έρχονται οι ιδιοκτήτες και να ζητούν να προχωρήσουν σε διαδικασία έξωσης, γιατί δεν εισπράττουν το ενοίκιο από τον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, στην προσπάθεια τους να στεγαστούν κάποιοι ενοικιαστές, πληρώνουν το πρώτο ενοίκιο και δεν ξαναπληρώνουν άλλο με διάφορες προφάσεις που χρησιμοποιούν στον ιδιοκτήτη για να τον καθυστερήσουν, να κινήσει μια διαδικασία έξωσης και, όταν έρθει η ώρα, να γίνει η έξωση μετακομίζουν σε άλλο σπίτι.
Αυτό είναι το φαινόμενο των «ενοικιαστών νομάδων» που μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, πληρώνοντας μόνο το πρώτο ενοίκιο. Αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και ο λόγος είναι προφανής. Γι’ αυτό, καλό είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην αυξάνουν τα ενοίκια και να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε προσιτές τιμές για να μπορεί να ανταποκρίνεται και ο ενοικιαστής, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές του και να μην εναλλάσσονται οι ενοικιαστές.
Όταν έχουμε εναλλαγή ενοικιαστών, όπου φεύγει ο ένας και μπαίνει ο άλλος, υπάρχουν και φθορές και απλήρωτα ενοίκια που δεν καλύπτουν τη ζημιά. Και μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα και τα κρατούν κλειστά και δεν θα διαθέτουν για ενοικίαση».
Εξώσεις εξπρές
Στο μεταξύ, από 1η Μαΐου έρχονται αλλαγές σε σχέση με τη διαχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, με στόχο τη γρήγορη απόδοση των ακινήτων στους ιδιοκτήτες και την πληρωμή των μισθωμάτων που εκκρεμούν.
Συγκεκριμένα, βάση του νέου πλαισίου, οι διαταγές πληρωμής και απόδοσης των ενοικίων θα εκδίδονται πλέον από πιστοποιημένους δικηγόρους, αντί για δικαστές, με σκοπό τη μείωση των καθυστερήσεων, που, έως τώρα, είναι πολύμηνη, λόγω αναβολών και φόρτου εργασίας.
Η διαδικασία θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις λήξης μίσθωσης ή παραμονής ενοικιαστή χωρίς συμφωνία, ενώ θα απαιτείται υποχρεωτική αποστολή εξώδικου τουλάχιστον τρεις μήνες πριν.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, αφού θα γίνονται εξώσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα, την ίδια στιγμή που τα διαθέσιμα σπίτια είναι όλο και λιγότερα, λόγω της απόλυτης κυριαρχίας στην αγορά, της πλατφόρμας της βραχυχρόνιας μίσθωσης που επικρατεί πανηγυρικά και στο Ηράκλειο.
Από την πλευρά της, η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου αξιολογεί ότι θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στη μακροχρόνια μίσθωση, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία στην κατεύθυνση αυτή. Για παράδειγμα, προτείνεται ο ιδιοκτήτης που κατασκευάζει ένα σπίτι να δεσμεύεται να το διαθέσει στη μακροχρόνια μίσθωση για μια 15ετία με το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή που δεν θα ξεπερνά το 15%.
