Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε δύο σημαντικές περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου, που πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία της πολεοδόμησής τους, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλοι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων ακινήτων στις περιοχές «Άη Γιάννης Χωστός- Τρεις Βαγιές» και «Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι- Μαραθίτης», μέσα από την ανάρτηση των σχετικών πολεοδομικών μελετών στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές αυτές θα πρέπει να ενημερωθούν για την πρόταση του μελετητή που ορίζει χρήσεις γης, όρους δόμησης κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Όπως τονίζει ο διευθυντής της Πολεοδομίας κ.Γιώργος Φουρναράκης και η υπεύθυνη των πολεοδομικών μελετών κ. Μαίρη Χατζάκη, είναι σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες να λάβουν γνώση των πολεοδομικών ρυθμίσεων και να ελέγξουν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους.
Χθες πραγματοποιήθηκε στη Λότζια η παρουσίαση του Β1 σταδίου από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου Γιώργο Καραντινό, τους ανάδοχους μελετητές και τον διευθυντή Πολεοδομίας Γιώργο Φουρναράκη.
Στη διαδικασία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου Γιώργος Σισαμάκης και Παιδείας Νίκος Αγγελάκης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Βαγγελιώ Σχοιναράκη, η πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δημοτικός σύμβουλος Στέλα Αρχοντάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Χάρης Μαμουλάκης καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, φορείς και πολίτες του Ηρακλείου.
Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, «αναφορικά με την Πολεοδομική Μελέτη της ενότητας «Αγία Ειρήνη-Κορακοβούνι-Μαραθίτης» πρόκειται για μία έκταση 1100 στρεμμάτων που χαρακτηρίζεται από δύσκολο ανάγλυφο εδάφους όπου κυριαρχεί η ύπαρξη πολλών και μεγάλων πρανών. Παράλληλα υπάρχουν πολλά μικρά ρέματα για τα οποία απαιτείται οριοθέτηση, ενώ η καταλληλόλητα των εδαφών για οικοδόμηση θα προκύψει κατόπιν της τελικής έγκρισης της γεωλογικής μελέτης».
Αγ. Ειρήνη – Κορακοβούνι – Μαραθίτης
Η πολεοδομική ενότητα « Αγία Ειρήνη – Κορακοβούνι – Μαραθίτης» καλύπτει μια έκταση βόρεια από τη νέα εθνική οδό, ανατολικά από τα όρια της Πολεοδομικής Ενότητας «Άγ. Ιωάννης – Μεσαμπελιές – Φορτέτσα», νότια από την οδό Ευτέρπης και δυτικά από το ρέμα Μαραθίτη.
Όπως τονίζει η επιβλέπουσα της μελέτης από την υπηρεσία, Ουρανια Καραντινού – Σαββίδου, η πολεοδομική μελέτη καλύπτει μια έκταση 1100 στρ. Μέσα από αυτή, διαμορφώνονται οικοδομικά τετράγωνα, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί η προσπάθεια του Δήμου να προχωρήσει στην υπογειοποίηση των δικτύων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που διαπερνά το νότιο τμήμα της πολεοδομικής ενότητας.
Για την ακρίβεια ο Δήμος αναλαμβάνει ένα σύνθετο εγχείρημα και μάλιστα καλύπτοντας το κόστος του από τα έσοδα του δημοτικού ταμείου. Η επιβλέπουσα τονίζει ότι οι μεγαλύτερη δυσκολία στη διαδικασία της πολεοδόμησης είναι το έντονο ανάγλυφο της περιοχής που δημιούργησε αρκετές δυσκολίες…
Άγ. Ιωάννης Χωστός
Η πολεοδομική μελέτη της πολεοδομικής ενότητας «Άι Γιάννη Χωστός – Τρεις Βαγιές», καλύπτει μία έκταση 430 στρεμμάτων, όπως λέει η επιβλέπουσα της υπηρεσίας κ. Μαρία Καμπιτάκη, η οποία εξηγεί ότι αναπτύσσεται βόρεια από την εθνική οδό ανατολικά από την εθνική οδό Ηράκλειο- Μαλάδες, δυτικά του Γιόφυρου και έναντι της οδού Μ.Κατράκη.
Όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα τα πράγματα στη χάραξη της πολεοδομικής μελέτης ήταν δύσκολα επειδή πρόκειται για μια ήδη πυκνοδομημένη περιοχή με ψηλά κτήρια, και μικρές κατακερματισμένες ιδιοκτησίες.
Επίσης είναι μια πολεοδομική ενότητα όπου το φαινόμενο των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων είναι κυρίαρχο. Η ίδια αναφέρει ότι στη μελέτη εντοπίζεται μια παραρεμάτια περιοχή του Γιόφυρου, που είναι ακατάλληλη για δόμηση, και σήμερα σε αυτή υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα.
Όπως σημειώνει ο κ. Φουρναράκης, μέσα από την πολεοδομική μελέτη μπορούν να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραρεμάτιας αυτής περιοχής, που η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι μέσα από τη διαδικασία της σωστής αξιοποίηση, τέτοιων εκτάσεων, το μειονέκτημα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, όταν δημιουργούνται ζώνες αναψυχής και πρασίνου…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις δύο πολεοδομικές μελέτες στη ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου https://www.heraklion.gr/ και στην πύλη της Πολεοδομίας http://gis.heraklion.gr/ από αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.