Περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χρειαστεί η Κρήτη για να μπορέσει να σταθεί ξανά όρθια, μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 εκατομμύρια, ενώ ήδη δρομολογούνται αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το θέμα των άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης των προβλημάτων, ο κ. Αρναουτάκης υποστήριξε ότι έχουν ήδη έρθει στην Περιφέρεια 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και αναμένονται 5 εκατομμύρια ευρώ για το Ρέθυμνο.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση 15 επιπλέον εκατομμυρίων για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ. Σε σχέση με τη γέφυρα του Πλατανιά υποστήριξε ότι έχει δώσει ήδη εντολή για μελέτη, τονίζοντας πως μέσα στον μήνα θα προχωρήσει άμεσα το έργο με ορισμό αναδόχου.
«Στόχος είναι η τουριστική περίοδος να μας βρει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Η τραγωδία
Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στη θεομηνία, υποστήριξε πως η Περιφέρεια Κρήτης είχε εγκρίνει για τη δημιουργία υποδομής δύο χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Φαιστού η μία το 2017 και η άλλη το 2018 συνολικού ύψους 660.000 ευρώ.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πρόσφατη θεομηνία ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών όπου πραγματικά αυτές ανήκουν.
Ο κ. Αρναουτάκης έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη θεομηνία επισημαίνοντας ότι ο καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, την παρομοίασε με αυτή που έπληξε την Ινδονησία.
«Η σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2018, βρίσκει την Κρήτη χτυπημένη από μια πρωτοφανή κακοκαιρία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει:
«Ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων, που ακόμα και οι επιστήμονες, αλλά και οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, δηλώνουν έκπληκτοι».
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις μεγάλες συνέπειες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, υποστήριξε πως η Περιφέρεια σε άμεσο συντονισμό με τα αρμόδια Υπουργεία, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Δήμους, τα Συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας, έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή αλλά και να περιορίσει και να αποκαταστήσει όσο πιο άμεσα τα προβλήματα».
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Δήμο Φαιστού, αφού για το θέμα στον Γεροπόταμο τόνισε «ότι δεν ανήκουν ευθύνες στην Περιφέρεια αλλά στους τοπικούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη για την αποκατάσταση του σημείου».