Οι υπουργοί έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της τελευταίας θεομηνίας που χτύπησε την Κρήτη  πραγματοποίησε χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και στελέχη του ΟΑΚ.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, τους οποίους συνόδευσε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Στόχος των επισκέψεων αυτών ήταν η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θα τεθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που άφησε πίσω της η πρωτόγνωρη κακοκαιρία.

Στη διάρκεια των επισκέψεων το κλιμάκιο είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει το ρέμα, το οποίο περνά μέσα από τον οικισμό της Ανάληψης, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί και έχει γίνει δρόμος στον οποίο υπάρχουν ένα νηπιαγωγείο και μια εκκλησία. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, το οποίο δείχνει πόσο επιζήμια αποδεικνύεται η χρονοτριβή στην εφαρμογή των σχεδίων πόλης και τι οδυνηρές παρενέργειες  μπορεί να σηματοδοτήσει.

Παράλληλα, στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν χτύπησε καμπανάκι για την προώθηση των μελετών που βρίσκονται σε στάδιο τελικών εγκρίσεων και αφορούν στην απορροή των ομβρίων του νέου εθνικού δρόμου προς τη θάλασσα  που οι αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουν ότι εάν είχαν γίνει τα προβλεπόμενα έργα δεν θα είχαμε αυτό το μέγεθος των καταστροφών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις Γούρνες μέχρι τη Χερσόνησο που κατασκευάστηκε ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει μελετηθεί  το υδραυλικό κομμάτι της όδευσης των νερών που διέρχονται προς τη θάλασσα. Αυτές οι υδραυλικές μελέτες που αθροιστικά έχουν κόστος 12 εκ ευρώ και αφορούν σε έργα που θα γίνουν στον κόμβο των Γουρνών  τα Αγριανά, την Ανάληψη και τον Ανισαρά, βρίσκονται  στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων, έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουν οδηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, έχουν μελετηθεί οι διευθετήσεις και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων που οδηγούν τα νερά στη θάλασσα, και μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκρίνονται μια σειρά έργων από το Υπουργείο Υποδομών που έχουν να κάνουν με πλημμυρικά φαινόμενα κατάντι. Δηλαδή μια έκταση από τις Γούρνες μέχρι τον Ανισαρά διευθετείται από πλευράς διαχείρισης ομβρίων.

Σε σχέση με τις ευθύνες που αποδίδονται σε σχέση με το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα η απάντηση που δίδεται από τα στελέχη του ΟΑΚ είναι ότι «με βάση αυτή την υδραυλική μελέτη που έχει γίνει  οι υδρογεωλογικές μελέτες που είναι νότια του ΒΟΑΚ υπερβαίνουν τα 3.000 στρέμματα. Όλος ο ΒΟΑΚ σαν κατάστρωμα είναι περίπου 300 στρέμματα. Αλλά ο ΒΟΑΚ αποφορτίζει σε διάφορα σημεία όχι μόνο σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια που δέχεται τα όμβρια είναι μόνο το 10% των υδρογεωλογικών λεκανών …».