ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ

Γυρίζει σελίδα η Κρήτη στον κεντροβαρούς σημασίας τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένα έργο που αποτελούσε όραμα δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12:00 μμ., ( όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω του κοροναϊού)  θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα για τον τόπο μας που όπως η συντριπτική πλειοψηφία της νησιωτικής χώρας, μέχρι σήμερα παραμένει ενεργειακά απομονωμένος.

Η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο με αναλογικά οφέλη στον πληθυσμό του και σημαντική συνεισφορά στον παραγωγικό και τουριστικό τομέα και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί, πρόκειται να παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Με αφορμή τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής – Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί.

Ειδικά, μιλώντας γι’ αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττική – Κρήτη τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».