Οι τουριστικοί φορείς... προσγείωσαν την Όλγα

Η αποκαρδιωτική εικόνα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», που είναι το 2ο χειρότερο της Ευρώπης και πρέπει να βελτιωθεί, η αναγκαιότητα αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης με την επαναλειτουργία Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων,  οι ελλείψεις σε προσωπικό στον ξενοδοχειακό κλάδο, η φορολόγηση  των  Airbnb, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν χθες παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο.

Σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν φορείς του τουρισμού της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο που, όπως τόνισε, είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

«Είμαστε εδώ ως Υπουργείο Τουρισμού, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και φορείς του τουρισμού, για να φροντίσουμε να μην έχουμε μία ή δυο καλές χρονιές για τον τουρισμό, αλλά να βάλουμε τα θεμέλια, έτσι ώστε η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κεφαλογιάννη.

Όπως είπε, «διαθέτουμε όλα τα στοιχεία που μας κάνουν έναν ελκυστικό προορισμό» όπως είναι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, ο ανθρώπινος παράγοντας και η παράδοση, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ένα πολύ καλό παρόν, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον στον τουρισμό». «Από εδώ και πέρα δεν θα συζητάμε τίποτα χωρίς να βάζουμε μπροστά τον όρο βιωσιμότητα, καθώς μας ενδιαφέρει το μέτρο και η ισορροπία με τις πολιτικές μας, στο εξής να έχουν επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες και τον άνθρωπο» σημείωσε.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε μάλιστα ότι «ο τουρισμός έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την οικονομία, τόσο την εθνική όσο και τις τοπικές οικονομίες, όμως θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες ανώτερου ποιοτικού επιπέδου», διευκρινίζοντας ότι μεγάλη βάση δίδεται και στην καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με την οποία «έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια ότι συνεργαζόμαστε εξαιρετικά».

“Στόχος μας η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη
του περιφερειάρχη

Αναφερόμενη ειδικά στον περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη, εξέφρασε τη χαρά της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, «διότι την επόμενη μέρα θα χρειαστεί όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Κρήτη, την Ελλάδα και το μέλλον των επόμενων γενιών».

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από επενδύσεις που θα ενισχύσουν τον ποιοτικό τουρισμό, σχολιάζοντας ότι «η επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος από τη μία, αλλά και τα προβλήματα τόσο στο υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όσο και σε άλλα σημεία στο νησί που σχετίζονται με τον τουρισμό, θα πρέπει την επόμενη χρονιά να έχουν ομαλοποιηθεί».

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε την κ. Κεφαλογιάννη, σχολιάζοντας ότι υπάρχει ιδανική συνεργασία διαχρονικά με το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί, όπως τόνισε, «μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο».

Τι ζήτησαν οι ξενοδόχοι

Υπόμνημα με μια σύντομη καταγραφή των βασικότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο κατέθεσε η Ενωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου στην υπουργό.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

“Έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο”

  • Επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων και επαναφορά στα προ των μνημονίων επίπεδα, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου απασχόλησης του κάθε εργαζομένου. Ελάχιστο χρόνο καταβολής επιδόματος το 5/μηνο και αύξηση του επιδόματος λόγω σημαντικής μεταβολής του κόστους ζωής. Καθορισμός του ύψους του επιδόματος ανεργίας ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου μισθού (αντιστοίχιση μισθολογικής κατηγορίας σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων με αντίστοιχες κατηγορίες επιδόματος ανεργίας)
  • Παροχή κινήτρων για την απασχόληση συνταξιούχων ξενοδοχοϋπαλλήλων – χωρίς να περιορίζεται σε αυτούς, π.χ. με μείωση του ποσού που περικόπτεται η σύνταξή τους σε περίπτωση εργασίας.
  • Επαναλειτουργία με ευνοϊκούς όρους της σχολής Τουρισμού στο Ηράκλειο. Θυμίζουμε ότι η Κρήτη είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας και η παραγωγή τόσο ικανών εργαζομένων, όχι και στελεχών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Μια ιδανική εξέλιξη για την Κρήτη είναι η σχολή να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, στα πρότυπα της Ελβετίας, πρωτοβουλία που είχατε ξεκινήσει με τον καθηγητή Χ. Κοκώση στην προηγούμενη θητεία σας και δυνητικά θα αποτέλεσε legacy έργο σας. Η δημιουργία των κέντρων εκπαίδευσης μπορεί να συνδυαστεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας αλλά και με τη δράση ΜΚΟ όπως η Odyssea (www.odyssea.com)
  • Παροχή κινήτρων σε νέους απασχολούμενους στον τουρισμό ώστε να παραμένουν στον κλάδο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Παροχή κινήτρων στα ξενοδοχεία για διεύρυνση του χρόνου των εποχικά απασχολούμενων με σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο, αφού και τα έσοδα είναι σημαντικά μειωμένα και η πελατεία διαφορετικού προφίλ.
  • Συνεργασία με την περιφέρεια για θέσεις εργασίας σε περισσότερες ειδικότητες από υπηκόους τρίτων χωρών, σε συνδυασμό με την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών για έκδοση άδειας εργασίας αυτών.
  • Δυνατότητα εφαρμογής των εργατικών διατάξεων περί 6ημερης απασχόλησης, χωρίς τον αυστηρό περιορισμό της πληρότητας ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και τους χειμερινούς μήνες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
  • Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών επί της αποζημίωσης αδείας στον τουριστικό κλάδο.
Στη σύσκεψη μετείχαν φορείς του τουρισμού
Από την επίσκεψη

Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

Το αεροδρόμιο Ηρακλείου, είναι το δεύτερο αεροδρόμιο σε αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα και θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το έτος 2027. Οι συνθήκες που επικρατούν το κατατάσσουν ως το 2ο χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, τονίζουν οι Ξενοδόχοι και αναφέρουν:

Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την έλλειψη κλιματισμού,  την έλλειψη υγιεινής και εξοπλισμού στις κοινόχρηστες τουαλέτες και την ελλιπή λειτουργία των θέσεων ελέγχου διαβατηρίων και εισιτηρίων”.