Τίμησαν τους τελευταίους επιζώντες της Μάχης Κρήτης
Τους εν ζωή ήρωες της Μάχης της Κρήτης τίμησε ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής.

Μία αρκετά σημαντική, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 77η επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης, στο χωριό Γαρίπα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν όλοι οι ήρωες Κρητικοί του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία πολέμησαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το 1941 ενάντια στους Γερμανούς και θυσιάστηκαν χαρίζοντας την ανεξαρτησία και την ελευθερία στην Κρήτη  αλλά και την Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίπας που διοργάνωσε την εκδήλωση, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων κι εκδηλώσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είχε φροντίσει για την άρτια διεξαγωγή της, αλλά και για τον πλούτο, τόσο του οπτικοακουστικού υλικού όσο όμως και των μαρτυριών από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα του 1940.

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στη Γαρίπα
Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στη Γαρίπα

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο και τη Μάχη ως παιδιά συγγενών, αγωνιστών, που είχαν πολεμήσει ενάντια στους Γερμανούς, πλήθος συνεντεύξεων με οπτικό και ακουστικό υλικό αλλά και πολλά συνδεόμενα δρώμενα.

Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης μετέφεραν τις εμπειρίες τους, ενώ ακούστηκαν και μαρτυρίες ανθρώπων έτσι όπως καταγράφηκαν σε βίντεο από τον Ζαχαρία Αλετρά.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση ήταν η κοινωνιολόγος Ευδοξία Κλεισαρχάκη – Αλετρά. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βραβεύτηκαν επίσης άνθρωποι που μετείχαν στα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο 97χρονος Μανώλης Στρατάκης, που τόνισε την ανάγκη να μην αφήσει η κοινωνία το μίσος και τον φασισμό να καπηλευτεί τους αγώνες του τότε, καθώς και οι ήρωες του τότε, κ.κ. Νταούτης και Βασιλάκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και ο λαουτιέρης Γιώργης Ταμιωλάκης που σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να δημιουργήσει μια χορωδία, η οποία απέδωσε επετειακά τραγούδια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στη διάρκεια της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν με τρόπο γλαφυρό να υπενθυμίσουν στους παραβρισκόμενους, όχι μόνο τις θηριωδίες των Γερμανών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη χώρα κατάφερε μέσα από την υποστήριξη ολόκληρης της Ευρώπης  να γίνει ισχυρή ξανά μετά την κατάρρευση της και να ελέγξει μελλοντικά, σε οικονομικό επίπεδο πλέον, ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.