ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Οι συνεπέστατοι και οι κοπανατζήδες

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το απουσιολόγιο της Λότζια την τελευταία δημοτική περίοδο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχει δημοτικός  σύμβουλος ο οποίος δεν έχασε ούτε μία από τις 200 συνεδριάσεις του Σώματος και συνάδελφος του που δεν έχει παρακολουθήσει ούτε τις μισές, δηλαδή έχει χάσει δύο χρόνια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια απλή αναζήτηση των στοιχείων των συνεδριάσεων του Σώματος από τη Διαύγεια όπου αναρτώνται αναλυτικά οι καταστάσεις των απόντων και των παρόντων τη δημοτική περίοδο από το Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι το τέλος του 2018, δίνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απαντήσεις για τους δείκτες συμμετοχής στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και τον τρόπο που ο κάθε εκλεγμένος αντιλαμβάνεται την παρουσία του στα κοινά.

Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ασφαλώς ο αριθμός των απουσιών δεν είναι ο απόλυτος δείκτης για να αξιολογηθεί η συμμετοχή ενός συμβούλου στα δημοτικά πράγματα, είναι όμως ένα ποιοτικό στοιχείο που δείχνει την έμπρακτη παρουσία του στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων που λαμβάνει το Σώμα και καθορίζουν την πραγματικότητα που ζούμε.

Για παράδειγμα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ  κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος για πρώτη φορά εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τη «Δύναμη Πολιτών» δεν έχει χάσει ούτε μία από τις 200 συνεδριάσεις του Σώματος.

Ο κ. Νίκος Τσαμπουράκης
Ο κ. Νίκος Τσαμπουράκης

Αντίστοιχα ο συνάδελφος του από τους «Ανοικτούς Ορίζοντες» κ. Ν. Τσαμπουράκης έχασε 97 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το Σώμα συνεδριάζει κατά μέσο όρο 48 φορές το χρόνο  ουσιαστικά έχασε τις συνεδριάσεις δύο χρόνων.

Θεωρητικά ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δικαιολογεί μέχρι τρεις απουσίες και από εκεί και πέρα όποιος συνεχίζει να μην παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Σώματος αναιτιολόγητα βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή της διαγραφής.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, εάν εφαρμοστεί ο κανονισμός, η συντριπτική πλειονότητα του Σώματος θα είχε διαγραφεί  και έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για τους επιλαχόντες να δοκιμαστούν στα δημοτικά πράγματα.

Για λόγους που ποτέ δεν έχει εξηγήσει, ο πρόεδρος του Σώματος κ. Γ.Πασπάτης, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία των διαγραφών όχι φυσικά για τις περιπτώσεις των δημοτικών συμβούλων που έχουν χάσει 10 ή και 20 συνεδριάσεις του Σώματος, αλλά για αυτούς που έχουν απουσιάσει περισσότερες από 40 φορές, δηλαδή με άλλα λόγια έχουν χάσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα χρόνο!

Βεβαίως στην πραγματικότητα ο αριθμός των απουσιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν δεν προσμετρούσε ως δεδομένη η συμμετοχή όλων των συμβούλων στις δια περιφοράς συνεδριάσεις του Σώματος. Και ασφαλώς οι απουσίες θα ήταν πολλαπλάσιες εάν  προσμετρούσε και η ολιγόλεπτη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Σώματος, αφού είναι καταγεγραμμένη η τακτική συμβούλων  που φροντίζουν να δηλώνουν “παρών” στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης του Σώματος και στη συνέχεια να αποχωρούν όσο πιο αθόρυβα μπορούν.

Από την άλλη πλευρά όμως θα είναι άδικο να μην επισημάνει κανείς ότι υπάρχουν σύμβουλοι οι οποίοι απουσίαζαν επειδή πράγματι υπήρχε σοβαρός λόγος, όπως η περίπτωση της κ. Μ. Καλουδιώτη, η οποία είχε ένα ατύχημα με το πόδι της και αναγκάστηκε να λείψει σε κάποιες συνεδριάσεις και η κ. Μαρία Κοκοσάλη η οποία ήταν έγκυος και αφού γέννησε αναγκάστηκε να λείψει.

Όμως οι εξηγήσεις αυτές δεν ισχύουν για όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ειδικά για εκείνους που κατά σύστημα απουσιάζουν και αυτό αντιμετωπίζεται από όλους ως κανονικότητα. Το γεγονός ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις  και κάποιοι βγαίνουν «ατσαλάκωτοι», αφού προφανώς βρίσκονται στο απυρόβλητο της πολιτικής κριτικής, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει προβληματίσει τη Λότζια για τις συνθήκες, τους όρους και το πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι προκύπτει από τα στοιχεία του απουσιολόγιου του Δημοτικού Συμβουλίου την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Ο πιο συνεπής δημοτικός σύμβουλος όλων είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος δεν έχασε καμία από τις 200 συνεδριάσεις του Σώματος.

Αντίστοιχα όμως εξαιρετικά συνεπείς είναι και η Μ. Καναβάκη, ο Μ. Κασαπάκης, η Αρ. Πλεύρη και ο Γ. Ραρούλης που έλειψαν μόνο μια φορά. Το ίδιο ισχύει και για τον Μ. Καπετανάκη που έχει μόνο δύο απουσίες. Εξαιρετικά συνεπείς χαρακτηρίζονται οι Ν. Αγγελάκης Γ. Βουρεξάκης Γ. Καραντινός που έλειψαν μόνο τρεις φορές. Αντίστοιχα από τους πιο συνεπείς είναι και ο Γ. Ξυλούρης που έχει μόνο τέσσερις απουσίες, όπως και ο Κ. Βαρδαβάς, ο Η. Λυγερός ο Μ. Παττακός που έλειψαν μόνο έξι φορές. Αναμφίβολα στην ίδια κατηγορία είναι ο Γ. Τσαγκαράκης με επτά απουσίες και ο Ν. Ανδρεαδάκης με οκτώ απουσίες, ενώ οι Γ. Αναστασάκης Γ. Βλαχάκης Γ. Μανδαλάκης, που αριθμούν δέκα απουσίες.

Μόλις έντεκα συνεδριάσεις έχασαν ο Α. Αθανασάκης, Σ. Καλογεράκη Αρχοντάκη, Ν.Φακουρέλης, Μ. Χαιρέτης, ενώ ο Χ. Μαμουλάκης συγκεντρώνει δεκατέσσερις απουσίες και δεκαπέντε η κ. Μ. Κασωτάκη. Με δεδομένο το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κατά μέσο όρο 46 φορές τον χρόνο, έχει αξία να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχασαν τόσες πολλές συνεδριάσεις του Σώματος. Όπως προκύπτει, η κ. Μ. Αμανατίδου έχασε 39 συνεδριάσεις, όπως και η κ. Μ. Πλερωνάκη.

Αντίστοιχα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  ο κ. Γ. Κουράκης δεν παρευρέθηκε σε 46 συνεδριάσεις του Σώματος, ο κ. Α. Κουμπενάκης 47 ο κ. Α. Κυπραίος 49 και η κ. Α. Σπανάκη-Κοχιαδάκη πενήντα πέντε. Αντίστοιχα ο κ. Γ. Μακαρώνας δεν ήταν παρών σε 60 συνεδριάσεις, ενώ  ο κ. Μ. Σαλούστος έχασε συνολικά 81 Δημοτικά Συμβούλια. Επίσης η κ. Κόκορη δεν παρευρέθηκε σε 87 συνεδριάσεις, ο  κ. Γ. Λυγεράκης σε 91 και ο κ. Τσαμπουράκης σε 97.