Οι σπουδαίοι Κρητικοί που «έφυγαν» το 2025

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2025 και υποδεχόμαστε το 2026 με αισιοδοξία για μία καλύτερη χρονιά.

Το 2025 φεύγει, ωστόσο μαζί του «έφυγαν» και σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης που άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Άνθρωποι που προσέφεραν πολλά είτε στον τομέα του πολιτισμού, είτε στον τομέα της πολιτικής, είτε στον τομέα του επιχειρηματικότητας, είτε σε επίπεδο κοινωνίας άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Μανώλης Λιδάκης, Λιάνα Σταρίδα, Μητροπολίτης Δαμασκηνός, Μάνος Φραγκιαδουλάκης και Μανώλης Κουμαντάκης είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία στον τομέα τους και άφησαν τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Το patris.gr, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2025.

«Έφυγε» ο ερμηνευτής Μανώλης Λιδάκης

Φτωχότερη έγινε το 2025 η ελληνική μουσική εξαιτίας του θανάτου του σπουδαίου ερμηνευτή Μανώλης Λιδάκης.

Ο Ηρακλειώτης ερμηνευτής άφησε την τελευταία του πνοή, στις 26 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 64 ετών, δύο μέρες πριν τα γενέθλιά του, σε διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Ανισαρά Χερσονήσου.

Τον τελευταίο καιρό ο Μανώλης Λυδάκης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Ηρακλείου.

Του τραγουδούσαν «Άστρα μη με μαλώνετε» στην κηδεία του

Στις 1 Μαρτίου ο Μανώλης Λιδάκης κηδεύθηκε στην Κρήτη, παρουσία πλήθους κόσμου.

Οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά τον αποχαιρέτησαν με τραγούδια και χειροκροτήματα, μεταξύ αυτών και γνωστοί καλλιτέχνες. Μάλιστα, καταγράφηκαν συγκινητικές στιγμές όταν κατά την αποχώρηση της σορού από την εκκλησία τραγούδησαν το «Άστρα μη μαλώνετε»

Η ταφή του έγινε στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Θρήνος στην Εκκλησία της Κρήτης καθώς στις 8 Απριλίου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και στις 8 Απριλίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, Δαμάσκηνος Παπαγιαννάκης, είχε γεννηθεί στα Χανιά το 1958.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1989. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια Σχολή κατά τα έτη 1990 και 1991. Το 1976 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 5 Ιουλίου 1981 και Πρεσβύτερος στις 31 Ιουλίου 1982. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Κυδωνίας. Το 2001 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κυδωνίας. Στις 18 Νοεμβρίου 2006 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκωρώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσους μήνες μετά, η θέση της Μητρόπολης παραμένει χηρεύουσα. Η προσπάθεια πλήρωσης της θέσης προκάλεσε εντάσεις και τρυγμούς στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Κρήτης με κατάληξη σοβαρή κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κυβέρνηση.

Λίγο πριν το τέλος του 2025, φαίνεται πως η κατάσταση εξομαλύνεται με προσπάθειες και από τις δύο πλευρές ενώ αναμένεται η εκλογή του νέου Μητροπολίτη με το νέο έτος.

Χρονολογικά οι υπόλοιποι θάνατοι των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης:

12 Ιανουαρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Φανταουτσάκης

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ο γνωστός επιχειρηματίας, Γιώργος Φανταουτσάκης, γνωστός και ως «Βρούβας» στη ταβέρνα που διατηρούσε στο Κοκκίνη Χάνι.

Ο 74χρονος χρειάστηκε να κατέβει στο υπόγειο για να βάλει μπροστά την γεννήτρια όπου και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

12 Ιανουαρίου: Πέθανε ο διακεκριμένος νομικός και πολιτικός, Αντώνης Γρηγοράκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο διακεκριμένος νομικός και γνωστός πολιτικός Αντώνης Γρηγοράκης.

Την τελευταία του πνοή την άφησε σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο Αντώνης Γρηγοράκης ήταν γνωστός νομικός και ποινικολόγος, υπήρξε εξέχον στέλεχος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας και είχε διατελέσει Νομάρχης Χανίων την περίοδο 1991-1993, καθώς και Νομαρχιακός Σύμβουλος και Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

29 Ιανουαρίου: Πέθανε ο γνωστός επιχειρηματίας, Δράκος Μαρής

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός επιχειρηματίας Δράκος Μαρής. Ο ίδιος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο εξοχικό σπίτι που διατηρεί στο δήμο Μαλεβιζίου.

31 Ιανουαρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Μανώλης Δανδουλάκης

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός και αγαπητός Ηρακλειώτης δημοσιογράφος Μανώλης Δανδουλάκης, ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην αθλητική δημοσιογραφία της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

8 Μαΐου: «Έφυγε» η σπουδαία αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου εξαιτίας του θανάτου της σπουδαίας αρχαιολόγου, Λιάνας Σταρίδα.

Η Λιάνα Σταρίδα έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, σε ηλικία 71 ετών.

Η σπουδαία αρχαιολόγος έχει αφήσει το στίγμα της στην πόλη του Ηρακλείου καθώς ήταν υπεύθυνη σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών.

15 Ιουνίου: «Έσβησε» ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάνος Φραγκιαδουλάκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάνος Φραγκιαδουλάκης σε ηλικία 80 ετών.

Ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το πρωί της 15ης Ιουνίου άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1945 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν ιατρός, ακτινολόγος.

Διετέλεσε Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ (1993-2007), Αντιδήμαρχος Ηρακλείου (1984-1992) και Σύμβουλος του Νομάρχη Ηρακλείου (1981-1983) με αρμοδιότητες Υγείας, Καθαριότητας και Πρόνοιας, καθώς και πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ. Έχει διατελέσει επίσης άμισθος πρόεδρος του Βενιζελείου Νοσοκομείου (1983-1987), ιδρύοντας κρίσιμες κοινωνικές δομές όπως το ΚΕΣΑΝ και ΚΑΠΗ, που αποτέλεσαν πρότυπα σε πανελλαδικό επίπεδο.

4 Αυγούστου: Πέθανε ο Μανώλης Καρακωνσταντάκης – Ήταν ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε, σε ηλικία 85 ετών ο Μανώλης Καρακωνσταντάκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιταλία τα χρόνια της δικτατορίας.

Υπήρξε μέλος της 5μελούς επιτροπής του ΠΑΚ Ιταλίας και γραμματέας του ΠΑΚ το 1972, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Μανώλης Καρακωνσταντάκης υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Η είδηση της απώλειας του Μανώλη Καρακωνσταντάκη, σκόρπισε τη θλίψη στην κοινωνία του Ηρακλείου αλλά και της Βιάννου, από όπου καταγόταν.

23 Αυγούστου: Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Γιώργος Αγοραστάκης

Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία των Χανίων η είδηση του θανάτου του Γιώργου Αγοραστάκη, προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 23 Αυγούστου σε ηλικία 75 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης υπήρξε προσωπικός συνεργάτης και εκτελεστής της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία και κοινή πορεία στη διάδοση του έργου του μεγάλου δημιουργού. Από το 2005 ήταν πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώνοντας τη ζωή του στη διατήρηση της πνευματικής κληρονομιάς του.

Παράλληλα, είχε διατελέσει για οκτώ χρόνια αντινομάρχης Χανίων και δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά, κερδίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας μέσα από τη δράση του.

2 Σεπτεμβρίου: Πέθανε ο Σπύρος Κοκοτός, ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε προορισμό πέντε αστέρων

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 92 ετών ο οραματιστής της Ελούντας ως τουριστικού προορισμού πολυτελείας, Σπύρος Κοκοτός.

Ο δημιουργός των πολυτελών ξενοδοχείων Elounda Beach, Elounda Bay, Elounda Mare, Porto Elounda και Elounda Peninsula ήταν ευρύτερα γνωστός και αναγνωρισμένος για τη δημιουργία των πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων της Ελούντας στην πατρίδα του, την Κρήτη.

5 Σεπτεμβρίου: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπαδάκης

Με βαθιά θλίψη έγινε γνωστός ο θάνατος του Νίκου Παπαδάκη, Προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση, την ανάπτυξη και τη διεθνή αναγνώριση του φορέα.

Ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε αδιάκοπος εργάτης της μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Από τα πρώτα βήματα του Ιδρύματος μέχρι και την ημέρα που πέθανε, στάθηκε στυλοβάτης του, με επιστημονική κατάρτιση, ήθος και διορατική καθοδήγηση. Χάρη στη συμβολή του, το Ίδρυμα καθιερώθηκε ως θεσμικό σημείο αναφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Το όραμα και η προσφορά του παραμένουν ανεξίτηλα στην πορεία του Ιδρύματος, που συνέχισε υπό την καθοδήγησή του να αναδεικνύει την ιστορική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου και να ενισχύει τη συλλογική μνήμη γύρω από το έργο του.

27 Σεπτεμβρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας Απόστολος Αλεξάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός επιχειρηματίας και πρωτεργάτης του συνεταιρισμού σούπερ μάρκετ ΣΥΝ.ΚΑ Απόστολος Αλεξάκης.

Με την πολύχρονη δράση του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Χανίων και ολόκληρης της χώρας, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αγάπη συνεργατών, φίλων και συμπολιτών.

Ο εκλιπών ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της τηλεόρασης ΚΥΔΩΝ και ιδρυτής της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.

15 Δεκεμβρίου: Πέθανε ο Μανώλης Κουμαντάκης

Στις 15 Δεκεμβρίου «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλη Κουμαντάκη σε ηλικία 71 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μανώλης Κουμαντάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο και υπήρξε απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Οικονομολόγος και επιχειρηματίας, για περισσότερα από σαράντα χρόνια διηύθυνε με επιτυχία την οικογενειακή επιχείρηση «Ξυλεία Κουμαντάκης», με έδρα τη Φοινικιά Ηρακλείου.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για πολλά χρόνια σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες για τον εμπορικό κλάδο. Παράλληλα, κατείχε τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο για την ελληνική οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλιπών ήταν επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητηριακό Άλμα» και στις περσινές εκλογές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, είχε καταλάβει 6 έδρες.

22 Δεκεμβρίου: «Έφυγε» ο επιχειρηματίας Σπύρος Καλλέργης

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας Σπύρος Καλλέργης βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του ανθρώπους.

Ο Σπύρος Καλλέργης ήταν ένας άνθρωπος ανήσυχος και δραστήριος με πολλές επιχειρήσεις στο χώρο των οικοδομικών, ξενοδοχειακών & σταθμών αυτοκινήτων,(ανοίγοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας με συνεργάτες κυρίως από το Μαλεβίζι), καθώς και στον αγροτικό τομέα με την δημιουργία αμπελώνων αλλά και οινοποιείου και την παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών ντόπιων ποικιλιών.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα συνεχίστηκε με την αγορά της έγκριτης περιφερειακής εφημερίδας «Η ΤΟΛΜΗ» το αρχείο της οποίας δωρίστηκε στον Δήμο Μαλεβιζίου το 2016.