Μόνο με τις καταστάσεις που επικρατούσαν στην Ευρώπη μετά από Παγκόσμιους Πολέμους, μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση που χαρακτηρίζει τις τοπικές αγορές της Κρήτης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Η Ομοσπονδία θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση του κράτους τη δεδομένη στιγμή και γι’ αυτό άλλωστε καταθέτει ένα πλήρες κείμενο προτάσεων, το οποίο και απευθύνει στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, αλλά και Περιβάλλοντος. Οι προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εδράζονται σε έντεκα συνολικά άξονες, ενώ υπάρχουν επίσης προτάσεις και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ άλλων ζητά:
1) Η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα, για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ. Για πάνω από ποσά και μετά τις εξαγγελίες για -50% επιστροφής, κλιμακωτά να μειωθούν οι επιστρεπτέες πάνω από το -50%.
2) Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος & -50% του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, με την μόνιμη κατάργησή του σαν φόρος, που μπήκε πρόσκαιρα και ως συνήθως αποκτά μονιμότητα.
3) Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.
4) Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
5) Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και ρευστότητα στην οικονομία.
6) Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του Δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
7) Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12. 000 ευρώ.
8) Η μείωση του ΦΠΑ είναι πλέον επιτακτική για όλο το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και πρέπει να το κατανοήσουν και οι θεσμοί. Ετσι θα δημιουργηθεί ρευστότητα στην οικονομία και στη ζήτηση που είναι αναγκαίο και στο σύνολο μέσα από παρένθετες διαδικασίες τα έσοδα του κράτους να βοηθηθούν από το ΦΠΑ.
9) Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση.
10) Να γίνει 2ος κύκλος του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών και άμεση υπαγωγή σε αυτό και των χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα χωρίς υπαλλήλους, που αδικαιολόγητα είχαν εξαιρεθεί και να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους.
11) Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Αναφορικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους η Ομοσπονδία προτείνει:
1) Αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς ΔΕΗ, και άλλους ιδιωτικούς παρόχους με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών.
2) Επιδότηση στο 50% της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας
3) Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων πέραν της αξίας του ρεύματος, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
4) Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης, ψυγείων και λαμπτήρων.
Αναφέρεται ότι, εκτός από την επιστολή της Ομοσπονδίας, οι προτάσεις έχουν κατατεθεί ήδη και ως αναφορά στη Βουλή μέσω του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.