Η κοινή προσπάθεια ΟΑΚ και Περιφέρειας
Ο φάκελος της αναβάθμισης των πέντε μεγάλων κόμβων του Ηρακλείου έχει ανοίξει για τα καλά από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης και την Περιφέρεια, που πρόκειται να θέσουν το κρίσιμο αυτό θέμα στο διευθυντή συγκοινωνιακών υποδομών και μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιάννης Καρνέση, ο οποίος αναμένεται το επόμενο 10ήμερο στο Ηράκλειο, με μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων.
Πρόκειται για τους κόμβους της Μεσσαράς, της Φοινικάς, της Κνωσού (στο ύψος του Μπεντεβή), του Κατσαμπά, και του Αεροδρομίου που σήμερα εμφανίζουν μια απαράδεκτη εικόνα όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της κυκλοφοριακής ροής, αλλά και σε επίπεδο οδικών συνδέσεων, όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες προβλήματα.
Η πλευρά του ΟΑΚ έχει καταθέσει ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο έναν αναλυτικό φάκελο προτείνοντας να αναβαθμιστεί η στάθμη εξυπηρέτησης των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων του Β.Ο.Α.Κ. στο τμήμα της Παράκαμψης Ηρακλείου, τόσο από πλευράς κυκλοφοριακής λειτουργικότητας, όσο και από πλευράς βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.
Το όλο θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα που εμφανίζει ο κόμβος της Φοινικιάς. Στη διάρκεια της συζήτησης αυτό που αναδείχτηκε, ήταν η επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για τη δρομολόγηση λύσεων όχι ημιτελών και αποσπασματικών, αλλά τέτοιων που να μπορούν να δώσουν διέξοδο σε προοπτική 30ετίας.
Ο διευθυντής των συγκοινωνιακών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Γιώργος Αγαπάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι έχει επαναφέρει η υπηρεσία τη συλλογική μελέτη και των πέντε κόμβων του Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση ύψους 1 εκ ευρώ, η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο. Για το επίμαχο θέμα της διευθέτησης των κυκλοφοριακών κόμβων είχε γίνει στο παρελθόν μια σχετική συζήτηση, όπου είχε αναφερθεί ότι τα προβλήματα που σήμερα εμφανίζουν θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μέσα από τις λεγόμενες μελέτες αναβάθμισης του ΒΟΑΚ.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η ανάθεση της σχετικής μελέτης 139 χιλ. ευρώ. Η μελέτη προβλέπει την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ με διατομή αυτοκινητοδρόμου, ώστε να γίνει ασφαλής οδικά, από τα σημεία που περνά από πόλεις ανάμεσα στις οποίες είναι η παράκαμψη των Χανίων του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου σε ένα μήκος 51 χιλιομέτρων αθροιστικά.
Η προσέγγιση αυτή είχε γίνει, επειδή προφανώς δεν είναι γνωστές οι λειτουργικές δυσκολίες που σήμερα υπάρχουν στους κόμβους και πώς αυτές αλληλοεπιδρούν με τον αστικό ιστό της πόλης.
Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Αγαπάκης μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα και τα δύο έργα και να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τρόπο ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί να κατέβει στο Ηράκλειο ο διευθυντής συγκοινωνιακών υποδομών και μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιάννης Καρνέσης με μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων.
Αναβάθμιστη της στάθμης εξυπηρέτησης των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων του Β.Ο.Α.Κ. σε επίπεδο κυκλοφοριακής λειτουργικότητας και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
Ο κ. Αγαπάκης εξηγεί ότι ξεκινώντας για παράδειγμα από τον κόμβο της Μεσσαράς που συνδέει το ΒΟΑΚ με το Γιόφυρο, την Μεσσαρά διαπιστώνουμε ότι έχει τους κάδους που χρειάζεται, αλλά εγείρονται κρίσιμα ζητήματα.
Το πρώτο και σημαντικό είναι η κυκλοφοριακή οργάνωση του ιστού της περιοχής, όπου υπάρχουν κάποιοι δρόμοι όπως η Ευαρέστου και η Μεθοδίου που έχουν αριστερές στροφές και πρέπει να αποκατασταθεί η κίνηση, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Επίσης, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα της κυκλοφοριακής οργάνωσης του παράπλευρου δικτύου που συνδέεται με τη λειτουργία της βιοτεχνικής περιοχής της Φοινικιάς και επίσης της περιοχής που αναπτύσσεται Βόρεια της Εθνικής οδού, (Θερίσσο Δειλινά…).
Στις παραπάνω περιοχές, όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, δεν έχουν πρόσβαση στην κίνηση δυτικά προς Ρέθυμνο, Χανιά, διότι δεν υπάρχει κάποιος κλάδος εξόδου στις περιοχές. Για να πάει κάποιος προς το Ρέθυμνο ή τα Χανιά θα πρέπει να κινηθούν μέσω της Χρυστομιχάλη Ξυλούρη που καταλήγει στην 62 Μαρτύρων και ακολούθως στον κόμβο της Μεσσαράς που επιβαρύνεται.
Άρα ο κόμβος της Μεσσαράς πέρα από προβλήματα λειτουργίας έχει και θέματα επικοινωνίας των περιοχών που αναπτύσσονται δυτικά του. Εδώ έρχεται να κουμπώσει το θέμα της δημιουργίας παράπλευρου δικτύου, που θα έδινε κυκλοφοριακή διέξοδο στην περιοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αναμόρφωση του συνδετήριου δρόμου Μεν. Παρλαμά με τους παρόδους δρόμους Ευαρέστου, Αγίου Μεθοδίου έτσι ώστε να προκύψει καλύτερη λειτουργική κυκλοφοριακή διαμόρφωση.
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, ανοίγει το επίμαχο θέμα του κόμβου επί της λεωφόρου Κνωσού στο ύψους του Μπεντεβή όπου δρομολογείται η αναμόρφωση και διαπλάτυνση της Λεωφ. Κνωσού στο τμήμα της που αναπτύσσεται κάτω από τον Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή της γέφυρας Μπεντεβή ,σε συνδυασμό με τον Α.Κ. Παπαναστασίου και τους παρακείμενους αστικούς δρόμους (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σκορδαλού, Πιτσουλάκη , Στησιχόρου κ.α.).
Όπως είναι γνωστό στο συγκεκριμένο σημείο είχε αρχικά σχεδιαστεί η δημιουργία ενός ελλειψοειδή κόμβου που όμως στην πορεία εγκαταλείφθηκε, και η κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής επαναπροσδιορίζεται σε άλλη βάση προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση σε ό,τι αφορά και κάθετους άλλους δρόμους που δημιουργούν προβλήματα με τις αριστερές στροφές. Όπως σημειώνει ο κ. Αγαπάκης, ο κόμβος της Φοινικιάς είναι επίσης ξεπερασμένος χρίζει αναβάθμισης καθώς έχει προβληματικές λωρίδες εισόδου-εξόδου, με πολλά προβλήματα.
Εξαιρετικά δύσκολο κυκλοφοριακά σημείο είναι ο κόμβος Κατσαμπά, όπου όπως σημειώνει ο κ. Αγαπάκης καθημερινά από νωρίς το πρωί σχηματίζονται ουρές σε όσους προσεγγίζουν τη βιομηχανική περιοχή αφού η ροή της κίνησης κόβεται από τα φανάρια και υπάρχει συνωστισμός σε ώρες αιχμής. Εκεί, λοιπόν, έχει μελετηθεί ένας κυκλικός κόμβος που θα πρέπει να ενσωματωθεί, ώστε να φύγουν τα φανάρια και να υπάρχει ομαλή ροή χωρίς ουρές.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ο κόμβος του αεροδρομίου, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες του αερολιμένα, ενώ θα έπρεπε να δίνει κυκλοφοριακή λύση και προς τη βιομηχανική περιοχή, και προς το αθλητικό κέντρο και να γίνεται μια πιο συγκροτημένη κυκλοφοριακή οργάνωση με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.