Οι μαθητές σηκώνουν “ασπίδα” προστασίας στο φρούριο Ιτζεδίν (φωτό)

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Πειραματικά Σχολεία Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και από το Γυμνάσιο Βάμου, έδωσαν ραντεβού στις 10 το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πύλη του ιστορικού φρουρίου στο Καλάμι.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026 και αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Ιτζεδίν.

Δεν πρόκειται, άλλωστε, για μία συνηθισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

Τα παιδιά επιχείρησαν μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και θεατρικά δρώμενα να αναδείξουν την ιστορία του φρουρίου, αλλά κυρίως να στείλουν μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασής του.

Το Γυμνάσιο Βάμου συμμετείχε με τη δράση «Φρούριο Ιτζεδίν: Ιστορική Μνήμη, Πολιτιστική Κληρονομιά και Προοπτικές Ανάδειξης», παρουσιάζοντας παράλληλα προτάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για την προστασία και την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου.

Τη δική του προσέγγιση επέλεξε το Πειραματικό Λύκειο Χανίων με τη δράση «Αν οι πέτρες είχαν φωνή: το φρούριο Ιτζεδίν αφηγείται», μέσα από την οποία η ιστορία του μνημείου μεταφέρεται με δραματοποιημένη αφήγηση και podcast.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του δυτικού εξωτερικού τείχους του Ιτζεδίν, γεγονός που επανέφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη διάσωσή του.

Για την αποκατάσταση του φρουρίου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες συζητήσεις και ενέργειες, ενώ έχει προκριθεί η λύση προγραμματικής σύμβασης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.