Ο “Βυσσινόκηπος” θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς στις 25-26 Αυγούστου
Ο “Βυσσινόκηπος” θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

Η  όγδοη εβδομάδα του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φέρνει  τρεις ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις στην Κρήτη.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραγωγές, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους και χορό σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Eτσι εκτός από τις  διήμερες sold out εκδηλώσεις “Περί της φύσης των πραγμάτων”, στο Ιδαίον Άντρον, στον Ψηλορείτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα φιλοξενήσουν δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

’Εναν διαφορετικό Βυσσινόκηπο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρικό κοινό της Κρήτης την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Αυγούστου,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Τι το ιδιαίτερο έχει ο Βυσσινόκηπος αυτός; Δεν έχετε παρά να κρατήσετε θέση, για να το ανακαλύψετε!

Η θεατρική παράσταση Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, μια κωμωδία σε τέσσερις πράξεις βασισμένη στο έργο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ, έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Μια παράσταση ως αρχιτεκτονική ανασύσταση της μνήμης με συντεταγμένες βιωμάτων και κομμάτια διάσπαρτα του βιότοπου. Μια ιστορία επιστροφής, στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στον κήπο μιας εσωτερικής ομορφιάς και αθωότητας, ως ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε ελπίδα για να φτιάξουμε «άλλες κερασιές».

Οι τελευταίοι κληρονόμοι θα αποπειραθούν την ανασύσταση ενός χαμένου επίγειου παραδείσου μέσω της τοπογραφίας της μνήμης. Όταν το σπίτι δεν είναι πια εδώ. Και όταν ο κήπος δεν είναι πια εδώ… θα αναγκαστούν να ανθίσουν οι ίδιοι, ο ένας για τον άλλον.

Μια μικρή ωδή στην προσωπική απώλεια. Για κάθε απώλεια. Για όποιον και ό,τι λείπει. Για τον ίδιο τον χαμένο παράδεισο. Η νοσταλγία μιας ευτυχίας. Η ζωή ως δυνατότητα που, αν τραγουδηθεί, αν χορευτεί, αν ομολογηθεί, μπορεί και να μας οδηγήσει στη λύτρωση. Ένα ανέκδοτο, μια αστεία ιστορία, μια φάρσα για την αποτυχία του Θεού να μας δώσει μια ζωή που να διαρκεί αιώνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία και Δραματουργική επεξεργασία: Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνογραφία: Μαριλένα Καλαιτζαντωνάκη

Ενδυματολόγος – Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τράντα

Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη

Κινησιολογία: Κατερίνα Φώτη

Πρωτότυπη Μουσική: Jan Van Angelopoulos

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρόνης Σαπουντζάκης

Βοηθός σκηνοθέτριας: Νιόβη Δανέζη

Φωτογραφίες – video- αφίσα: Χρήστος

ΣυμεωνίδηςΒιντεογράφηση προβών: Μαριέττα

Γοντικάκη Εκτέλεση Παραγωγής: ΠΥΡ

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη,  Γιώργος Δικαίος, Νάντια Κατσούρα, Δέσποινα Κούρτη, Εμμανουέλα Μαγκώνη

Στο ρόλο του Φιρς: Ο μικρός Κωνσταντίνος ΣαπουντζάκηςΣτη

Φωνή του Φιρς: Ειρήνη Γάλλου

Η παράσταση “4 εποχές” θα παρουσιαστεί στις 25-26 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
στις 25-26 Αυγούστου

Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου

Η παράσταση για παιδιά και εφήβους “Οι τέσσερις εποχές” θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 8.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Κείμενο, σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη

Χορογραφία: Αλέξανδρος Κεϊβάναη

Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης

Στίχοι: Γιώργος Μυζάλης

Φωτισμοί: Φοίβος Ζήτης

Ερμηνεύουν, τραγουδούν και ακροβατούν οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη

Φωνή δράκου: Ιωάννης Κοντέλλης

ΑΜΚΕ: Παράβαση

H παράσταση για παιδιά και εφήβους “Οι τέσσερις εποχές”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, είναι μια σύγχρονη ιστορία με πρωταγωνιστές μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο.

Όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο τότε τα παιδιά θα πρέπει να αναλάβουν δράση! Πρόκειται για μια ευφάνταστη παράσταση που μιλάει στα παιδιά για τη φιλία, τα δέντρα, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά τους δράκους.

Η αεικίνητη ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών/ τραγουδιστών/ ακροβατών της παράστασης (Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη) με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την άμεση επικοινωνία τους με το κοινό θα περάσουν τα μηνύματα με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο.

Το παραμύθι είναι μια απεικόνιση των εποχών, που εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή.

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια, σε μουσική Ευριπίδη Ζεμενίδη και στίχους Γιώργου Μυζάλη, στολίζουν την παράσταση, πρωταγωνιστώντας εξίσου στο θέαμα και δίνοντας αφορμή για τις δυναμικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβάναη και τα εντυπωσιακά ακροβατικά. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί όμως να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν με το πρόβλημα και να το συνδέσουν με την καθημερινότητά τους ανακαλύπτοντας έτσι τρόπους για να αναλάβουν δράση.