Τους κρίσιμους προβληματισμούς του για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με βάση τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διαμόρφωση της παράκαμψης του ΒΟΑΚ αναδεικνύει με παρέμβαση του το τμήμα ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει την έλλειψη δημιουργίας πλήρους παράπλευρου δικτύου για την ασφαλή εξυπηρέτηση των παράπλευρων ιδιοκτησιών και χρήσεων στίς περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου. Μάλιστα – όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Επιμελητήριο- είναι ακατανόητη η απάντηση ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της μελέτης η ανάπτυξη παράπλευρου δικτύου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «αν δεν μελετηθεί τώρα δεν θα μελετηθεί ποτέ». Επίσης το ΤΕΕ ΤΑΚ επισημαίνει την αντικατάσταση των συμβατικών κόμβων φωτεινής σηματοδότησης με νέους κόμβους κυκλικής κίνησης, όπου αυτό είναι γεωμετρικά και τεχνικά εφικτό. «Δεν είναι κατανοητό γιατί προτιμώνται λύσεις κόμβων ,κυκλικής κίνησης, σε κόμβους πλησίον του αεροδρομίου και αλλού, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις απορρίπτονται για λόγους οδικής ασφάλειας.
Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν μεγάλη διαφορά στις επιμέρους εισόδους και θεωρείται ότι θα έχουμε καθυστερήσεις και μείωση της κυκλοφοριακής ικανότητας. Είναι κρίσιμο να εξεταστούν και να μελετηθούν τώρα, στα σημεία που επιτρέπεται η γεωμετρία, η διαμόρφωση κυκλικών κόμβων για λόγους μείωσης της ταχύτητας προσέγγισης. Διαφορετικά εφόσον προχωρήσει η τοποθέτηση ΦΣ να μελετηθούν και να υλοποιηθούν παράλληλα μέτρα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με έμφαση στο θέμα της ταχύτητας και της παραβίασης ερυθρού σηματοδότη».
Παράλληλα το ΤΕΕ ΤΑΚ υπογραμμίζει ότι ο κόμβος του ΠΑ.Γ.Ν.Η. πρέπει να μελετηθεί ώστε να συνδέσει τις περιοχές βόρεια του ΒΟΑΚ και να ενισχύσει τη σύνδεση Βορρά-Νότου μεταξύ Γαζίου (και μάλιστα στην ήδη πολεοδομούμενη περιοχή Μεγάλου Λάκκου) και ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Ι.Τ.Ε., με δεδομένο μάλιστα και το κλείσιμο των υφιστάμενων κάτω διαβάσεων που εξυπηρετούν σημαντικά, αν και όχι ικανοποιητικά, την περιοχή σήμερα. Είναι τουλάχιστον προβληματική η μη ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, την στιγμή που οι περισσότεροι υπόλοιποι κόμβοι της μελέτης συνδέουν τον Βορρά με τον Νότο.
Η βασική είσοδος – έξοδος σήμερα του αμιγώς αστικού τμήματος της πόλης του Ηρακλείου γίνεται από τις λεωφόρους Παπαναστασίου, Κνωσού και την περιοχή του Κατσαμπά.
Η λύση του ζητήματος της Παπαναστασίου δεν θα πρέπει να σταματήσει να εξετάζεται μέχρι επιτυχούς αποτελέσματος, καθώς σήμερα λαμβάνει δυσανάλογα μεγάλο φόρτο και το μέλλον κρίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Λαμβάνοντας υπ΄οψη μας και τις περιοχές που πολεοδομούνται δυτικά της Ούλωφ Πάλμε. Βλέποντας δηλαδή στο μέλλον την πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόμβος αυτός θα είναι μη λειτουργικός.
Η κατάργηση μίας εξυπηρέτησης του κόμβου (δεύτερη είσοδος στην κατεύθυνση προς Ρέθυμνο) της Μεσσαράς, χωρίς μάλιστα πλήρες παράπλευρο δίκτυο, θα δημιουργήσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στις περιοχές Γαζίου – Αμμουδάρας- Δειλινών κ.ά. Θα επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα ο ήδη κορεσμένος άξονας της 62 Μαρτύρων και της παραλιακής οδού της πόλης του Ηρακλείου, με δεδομένο μάλιστα ότι ούτε ο νέος κόμβος προς ΠΑ.Γ.Ν.Η. θα εξυπηρετεί την περιοχή βόρεια του ΒΟΑΚ. Μάλιστα η νέα πρόταση περί διαμόρφωσης σύνδεσης με κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση με την οδό Αγ. Μεθοδίου, δείχνει μάλλον ελαφρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».