Μπορεί να τους πει κανείς και… συλλέκτες υψηλών βαθμολογιών! Έφτασαν στην κορυφή με κόπο και τρόπο αφού φρόντιζαν να αφήνουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους για να καθαρίζει το μυαλό τους.
Αριστούχοι των πανελλαδικών μιλούν στην «Π» για τα όνειρά τους, που γίνονται πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειές τους.
Με 19580 μόρια, ο Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, απόφοιτος του 11ου Λυκείου Ηρακλείου, είναι από τους πρώτους των πανελλαδικών εξετάσεων σε όλη τη χώρα!Θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών του, να γίνει γιατρός, και είναι ανάμεσα στην Ιατρική Κρήτης και Αθήνας.
Τα κατάφερε με συνέχεια, συνέπεια, ήταν πολύ προσηλωμένος στον στόχο του, όμως δεν στερήθηκε τη διασκέδαση, την επαφή με τους φίλους του. Έκανε μπάσκετ, στην ομάδα του Εργοτέλη, ως τον Απρίλιο, ήταν κάτι που τον βοηθούσε να καθαρίσει το μυαλό του και να συγκεντρωθεί και πάλι στο διάβασμα και την προετοιμασία των εξετάσεων.
Ο Αλέξανδρος Πεδιαδιτάκης, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18240 μόρια και θέλει να περάσει Μηχανολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο, κατά προτίμηση. Είναι κάτι που αποφάσισε πέρσι το καλοκαίρι όταν μαζί με έναν φίλο του άρχισαν να ασχολούνται με μηχανολογικά και κατασκευές. Τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό το Τμήμα του ταιριάζει.Τα κατάφερε με πρόγραμμα, με τακτικό διάβασμα και κάποιες στιγμές που φρόντιζε να ξεφεύγει από την πίεση της προετοιμασίας. Έβλεπε φίλους του ή ασχολείτο με τα χόμπι του.
Η Μαρία Κουτρουμπή, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18.820 μόρια.Θέλει να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο, είναι κάτι που ήθελε από την Α Λυκείου.
Την περίοδο της πανδημίας, είδε την προσπάθεια των γιατρών να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών. Θα ήθελε και εκείνη να νιώσει το συναίσθημα που απολαμβάνει κανείς όταν βοηθάει έναν συνάνθρωπό του.
Κατάφερε να γράψει τόσο καλά με σκληρή δουλειά, οργάνωση και ξεκούραση όταν χρειαζόταν.
Με 18.65 βαθμολογία, η Ελευθερία Γεωργία Χατζηαθανασίου, από το Λύκειο Αρχανών, βάζει πλώρη για την Ιατρική. Είναι ένας κλάδος που κατάλαβε ότι της ταιριάζει από τη στιγμή που στο Δημοτικό παρακολούθησε μαθήματα πρώτων βοηθειών.Όπως λέει, οι πανελλήνιες είναι μια δύσκολη διαδικασία, η ίδια ξεκίνησε προετοιμασία από την αρχή του Λυκείου. Για να τα καταφέρει, χρειάστηκε υπομονή, προσήλωση και ψυχική δύναμη, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Πρώτη έκοψε το νήμα στο σχολείο της, το σεισμόπληκτο Λύκειο Καστελλίου, η Γεωργία Καρυωτάκη. Ήταν, όπως λέει, μια δύσκολη χρονιά, χρειαζόταν πρόγραμμα και αντοχές γιατί υπήρξαν πολλές ψυχικές μεταπτώσεις. Στόχος της είναι το Χημικό, έχει δώσει, όμως και αθλήματα και σκέφτεται και την Αστυνομία.Ο σεισμός τίναξε στον «αέρα» την προετοιμασία, τους στέρησε το σχολείο και τα μαθήματα, «μαζέψαμε τα κομμάτια μας και συνεχίσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.
Ο Μάνος Πατράκης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18705 μόρια. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο, είναι κάτι που του άρεσε από μικρή ηλικία.Χρειάστηκε δουλειά, καθοδήγηση από τους καθηγητές του ενώ στερήθηκε τη γυμναστική που τόσο του αρέσει.
Χρειάστηκαν πολλά ξενύχτια, με μόλις τέσσερις με πέντε ώρες ύπνου, άπειρες ώρες διαβάσματος.
«Η χρονιά είχε άγχος, αγωνία και πίεση αλλά παρ’ όλα αυτά μπορώ να πω ότι ο αγώνας αυτός αξίζει.
Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό και δεν μετανιώνω για τίποτα. Και έτσι πρέπει να μάχεται κάθε υποψήφιος. Σαν κάθε μέρα να είναι η τελευταία πριν δώσει το μάθημα», αναφέρει.
Το νήμα έκοψε στο σχολείο του, το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Καραγεωργάκης, ο οποίος συγκέντρωσε 19.075 μόρια. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική, είτε στην Αθήνα είτε στο Ηράκλειο.
Είναι ένα επάγγελμα που του αρέσει και έμεινε σταθερός στον στόχο του. Φέτος, έδινε για δεύτερη χρονιά, προσπάθησε πολύ, ήταν επίμονος και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
19.080 μόρια συγκέντρωσε ο Μάριος Λιλίτσης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ο οποίος θέλει να περάσει Φυσικοθεραπεία αλλά σκέφτεται, επίσης, τις Στρατιωτικές σχολές, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό.
Για τη φυσικοθεραπεία, λέει πως του αρέσει να βοηθάει έναν άνθρωπο, να απαλύνει τον πόνο του.
Όπως λέει, η χρονιά ήταν δύσκολη, χρειαζόταν συστηματικό διάβασμα, χωρίς υπερβολές, ενώ έπρεπε να συνδυάζει και τη διασκέδασή του.
Φυσικοθεραπεία θέλει να σπουδάσει ο Κυριάκος Μιχελουδάκης, από το 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ο οποίος συγκέντρωσε 18.600 μόρια. Έκανε αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο και του κέντρισαν το ενδιαφέρον.
Ξεκίνησε την προετοιμασία του από προηγούμενες χρονιές, τα κατάφερε με αρκετό διάβασμα αλλά δεν στερήθηκε τις εξόδους του.
Η Αφροδίτη Κανάκη, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18.300 μόρια και ως απόφοιτος της Θεωρητικής θεωρεί πως έχει μπροστά της πολλές επιλογές, δεν έχει καταλήξει ακό-μα τι θα ακολουθήσει.
Όπως λέει, το άγχος της ήταν διαχειρίσιμο ενώ είχε την τύχη με το μέρος της. Δε στερήθηκε τη μεγάλη της αγάπη, τον χορό και σήμερα, μάλιστα, έχει παράσταση!
Ο Γιάννης- Ηρακλής Πέππας, από το Παγκρήτιο, θα ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και θα δηλώσει την Ιατρική! Με 18.850 μόρια, μπορεί να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του του θείου του. Εξάλλου, ήταν το όνειρο και ο μεγάλος του στόχος.Το συστατικό της επιτυχίας του ήταν το διάβασμα και η σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές του.
Η Πελαγία Καρανδινού, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18.220 μόρια. Είναι ανάμεσα στη Νομική αλλά και την Αξιωματικών της Αστυνομίας.Διάβαζε πολύ, από την Α΄ κιόλας Γυμνασίου δεν άφηνε κενά, τα κατάφερε με πρόγραμμα και εξόδους. Οι γονείς, οι καθηγητές της και το συστηματικό διάβασμα συνέβαλαν στην επιτυχία της.
Η Ελένη- Ευαγγελία Γαϊτανίδου, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 17.800 μόρια.Θέλει να σπουδάσει Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα, είναι κάτι που της αρέσει πολύ, θεωρεί πως προσφέρει προοπτικές, αν και στην Ελλάδα δεν έχει αναδειχθεί όπως πρέπει.
Εκείνο που αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας της, ήταν το γεγονός ότι έμενε συγκεντρωμένη τη στιγμή που έπρεπε.
Η Εμμανουέλα Φανουργιάκη, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18.500 μόρια. Θέλει να περάσει Ιατρική, από την Α΄ Λυκείου της άρεσε πολύ το μάθημα της Βιολογίας και η Ανατομία.Πέτυχε τον στόχο της με πρόγραμμα, ειδικά στο τέλος, με διαλείμματα για να καθαρίζει το μυαλό της, να χαλαρώνει και να μπορεί να συνεχίζει την προετοιμασία της.
Ο Γιώργος Συντυχάκης, από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18050 μόρια και θέλει να συνεχίσει την πορεία του με σπουδές στο Πολυτεχνείο.Σε όλο το Λύκειο προσπαθούσε να διαβάζει, να μη χαθεί σε κάποιο σημείο. Η καραντίνα ήταν κάτι που τον δυσκόλεψε πολύ, όπως όλα τα παιδιά της γενιάς του, έκαναν… μάθημα με τον κοροναϊό από την Α΄Λυκείου ως τις πανελλήνιες. Έπρεπε να ανταποκριθούν σε μια ύλη που δεν είχε καθόλου περικοπεί ενώ είχαν μείνει κενά στο σχολείο.
Η Μελπομένη Σταματάκη, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, με βαθμό 18,7 βάζει πλώρη για τη Σχολή Ικάρων, είναι ένα αντικείμενο που της αρέσει πολύ, ειδικά η ακαδημαϊκή εκπαίδευση που προσφέρει. Τα κατάφερε με πολύ διάβασμα και ξενύχτι, οι κόποι της όμως δικαιώθηκαν! Ο Γιώργος Χρονάκης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, με 19.180 μόρια θέλει να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικών στο ΕΛΜΕΠΑ.Του αρέσει πάρα πολύ ο τομέας της Μηχανολογίας.
Όπως λέει, ήταν μια δύσκολη χρονιά και πέτυχε τον στόχο του με πολύ κόπο.
Η Μαρίλια Μαύρου, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18175 μόρια.Τα κατάφερε με συστηματικό διάβασμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με πολλές επαναλήψεις και προσήλωση στον στόχο της.
Θέλει να σπουδάσει Νοσηλευτική στο Ηράκλειο, είναι ένα αντικείμενο που αγάπησε από το σχολείο.