Λυγίζουν οι Δήμοι της Κρήτης, από το δυσβάσταχτο κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης, εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν, το οποίο ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατο να επωμιστούν χωρίς την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι Δήμαρχοι του νησιού ζητούν να οριοθετηθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο διαχείρισης και παράλληλα να εξαιρεθεί η χρηματοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, η οποία δεν έχει καμία συνεισφορά στην κρίσιμη υπόθεση της ναυαγοσωστικής προστασίας των παραλιών.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος εξηγεί ότι το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης που οριοθετείται από 1 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτέμβρη φτάνει τα 250 χιλιάδες ευρώ. Τα έσοδα του Δήμου υπολογίζονται στις 115-120 χιλιάδες ευρώ. Άρα ο Δήμος επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξεως των 130 χιλιάδων ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο ίδιος εξηγεί ότι στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι ότι έχει αλλάξει το πλαίσιο της ναυαγοσωστικής κάλυψης και πλέον έχουν τεθεί πολύ υψηλές προδιαγραφές σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα και οι ανάδοχοι ακριβώς επειδή αναγκάζονται να κάνουν ακριβές επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές της προκήρυξης, δίνουν πολύ χαμηλές εκπτώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ακριβότερες οι παρεχόμενες υπηρεσίες….
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γ. Σέγκος τονίζει ότι πλέον το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι πάρα πολύ ακριβό, ειδικά για έναν Δήμο όπως τη Χερσόνησο που διαθέτει τις πολυπληθέστερες παραλίες στην Κρήτη οι οποίες φτάνουν συνολικά τις 34. Μάλιστα όπως σημειώνει, οι Δήμοι αναγκάζονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ναυαγοσωστικής κάλυψης είτε γιατί ο τουρισμός είναι ενεργός και μετά το Σεπτέμβρη, είτε επειδή ο ντόπιος πληθυσμός συνεχίζει τα μπάνια του σε κάποιες παραλίες.
Για παράδειγμα υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν τουρισμό μέχρι και το Νοέμβριο, όπως επίσης υπάρχουν παραλίες τις οποίες επισκέπτονται Έλληνες και μέσα στον Οκτώβρη. Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι και μαλιστα σε κάποιες περιπτώσεις καλούνται και από τα λιμεναρχεία να φροντίσουν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη περιοχών, στην οποία ανταποκρίνονται, αλλά ζημιώνοντας τα δημοτικά ταμεία, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά κοστοβόρα υπόθεση.
Αντίστοιχα, ο κ. Μποκέας τονίζει ότι οι Δήμοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποδράσουν των ευθυνών τους διότι άριστα γνωρίζουν ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο ακριβώς επειδή συνδέεται με τη δημόσια ασφάλεια και προστασία. Όμως είναι φανερό ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ισορροπημένο πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, και στη βάση αυτή οι Δήμοι να ενισχυθούν οικονομικά για να μπορούν να παρέχουν το έργο τους.