στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Κρητικός Πόλεμος, 1645 – 1669: Άγνωστες Πτυχές»

«Η επέτειος των 350 χρόνων από την άλωση του Χάνδακα αποτελεί μια ουσιαστική συγκυρία, για να αποτιμηθεί εκ νέου η κρίσιμη εκείνη ιστορική περίοδος, που καθόρισε την πορεία του τόπου μας στους επόμενους αιώνες».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Κρητικός Πόλεμος, 1645 – 1669: Άγνωστες Πτυχές» που διοργανώσαν ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και αφορμή τη συμπλήρωση 350 χρόνων, από την Άλωση του Χάνδακα (1669) από τους Οθωμανούς.

Την έναρξη του συνεδρίου, που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας χαιρέτισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το διεθνές επιστημονικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: άγνωστες πτυχές», προσφέρει τη δυνατότητα σε καταξιωμένους επιστήμονες, που έχουν μελετήσει ενδελεχώς την εποχή της Ενετοκρατίας και της οθωμανικής κατοχής του νησιού μας, να επανερμηνεύσουν τα γεγονότα και να φωτίσουν όψεις αδιερεύνητες ως σήμερα.

Οι συνταρακτικές αλλαγές που επέφερε η οθωμανική κυριαρχία στον καθημερινό βίο, στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην παιδεία των Κρητών δεν είναι επαρκώς γνωστές, παρά μόνο στους ειδήμονες. Οι ομιλητές που συμμετέχουν στο συνέδριο  ασφαλώς θα παρουσιάσουν ιδιαίτερες πτυχές εκείνων των μεταιχμιακών χρόνων, χρήσιμες και στο μέλλον, για τη βαθύτερη γνώση της Ιστορίας του τόπου μας.

Το συνέδριο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», είναι αφιερωμένο στη μνήμη των καθηγητών Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη, Στυλιανού Αλεξίου και Ελισάβετ Ζαχαριάδου, καθώς και όσων υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Β.Δ.Β., του εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχείων, Αντρέα Σαββάκη.