«Η κυβέρνηση ενδίδει στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα». Αυτό είναι το κλίμα νέας επιστολής που κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Στο πλαίσιο της επιστολής τονίζεται πως το λιανικό εμπόριο διαμαρτύρεται έντονα, ενώ επισημαίνονται μια σειρά από στρεβλώσεις σε επίπεδο Κρήτης, οι οποίες κι όπως αναφέρεται έγιναν πλήρως ανεκτές από την κυβέρνηση.
«Εδώ στην Κρήτη, με οικονομικά κριτήρια και την φιλοσοφία των εκπτώσεων της αγοράς και χρησιμοποιώντας τον νόμο 4446/2016, καταφέραμε όλη η Κρήτη, με αποφάσεις της Περιφέρειας, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να είναι 1-15 Μαρτίου και ανοιχτά την πρώτη Κυριακή και 1-15 Σεπτεμβρίου και με την υποσημείωση, που είναι και η θέση όλης της Ελλάδας, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν βοηθούν τις αγορές και αποδιοργανώνουν την οικονομική οργάνωση της αγοράς» αναφέρεται στη σχετική επιστολή.
Στην επιστολή παράλληλα προστίθεται:
«Δυστυχώς, με τις συνεχείς ΚΥΑ για τα ανοίγματα των Κυριακών, κάτω από τις πιέσεις, των μεγάλων πολυεθνικών super markets, Jumbo, εκπτωτικών χωριών Mallς και ΣΕΛΠΕ, προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που τις οδηγούν στην έξοδο από την αγορά και δεν μπορείτε να καταλάβετε, ότι το λιανικό εμπόριο, είναι το κύτταρο των τοπικών οικονομιών, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα στα νοικοκυριά. Στείλατε στις 7/5/2021 το μεσημέρι ΚΥΑ, ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά στις 9/5/2021 και αντίστοιχα, στείλατε ΚΥΑ, το μεσημέρι στις 14/5/2021, ότι μπορούν να είναι ανοιχτά στις 16/05/2021 και 23/05/2021, οι οποίες και υπερισχύουν των περιφερειακών αποφάσεων».
Η επιστολή της Ομοσπονδίας κλείνει με την επισήμανση «κύριε Υπουργέ, ενδίδετε στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα κάθε μορφής, ενάντια στις συντεταγμένες αγορές του λιανικού εμπορίου. Αφήστε να οργανωθούν, πάλι οι αγορές, μέσα από τις αρμονικές σχέσεις εργασίας, λιανεμπορίου και κοινωνίας».
Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης στην επιστολή της ότι το λιανικό εμπόριο αναδεικνύεται στο πιο αδικημένο κομμάτι του οικονομικού κυκλώματος μέχρι σήμερα, ενώ τονίζεται πως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, οι επιχειρηματίες πασχίζουν να ηρεμήσουν να αναδιοργανωθούν και να κρατηθούν.