Από τη συνάντηση στο Ηράκλειο
Από τη συνάντηση στο Ηράκλειο

Συνάντηση και διαβούλευση με τους δημάρχους και εκπροσώπους δέκα δήμων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ενόψει της ολοκλήρωσης των μελετών για την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού τους από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η συνάντηση, που διοργανώθηκε υπό την εποπτεία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και αρμόδιου για θέματα ενέργειας Νίκου Καλογερή, είχε σκοπό να ενημερώσει τους ωφελούμενους δήμους για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της επένδυσης.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του έργου που αφορά στην καταμέτρηση όλων των φωτιστικών σωμάτων και αναλύθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτέλεσης του έργου, όπως ΣΕΑ/ΣΔΙΤ, πολυετείς συμβάσεις, δανειακός μηχανισμός, αλλά και μικτή χρηματοδότηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ομιλία του Γιάννη Παναγιωτούλια, Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ελευσίνας, για το εργαλείο και τον τρόπο υλοποίησης της αναβάθμισης του οδοφωτισμού του δήμου.

Κατά τη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, αναλύθηκαν τόσο τεχνικά θέματα, όσο και οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, ενώ επικυρώθηκε η ισχυρή βούληση των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης των εν λόγω έργων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Interact in Crete του μηχανισμού ELENA της ΕΤΕπ και της ΕΕ. Μέσω του έργου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά την ωρίμανση και υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε βασικούς τομείς του δημοσίου τομέα, όπως κτίρια, οδοφωτισμό και αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω ενεργειακών κοινοτήτων σε Δήμους και ΤΟΕΒ. Το έργο, που υλοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου οι δημόσιοι φορείς καλούνται να μειώσουν κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας σε κτίρια και υποδομές, η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων.