Ενώ σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος του προσφυγικού, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που βάζουν την Κρήτη στο κάδρο της δημιουργίας κλειστών κέντρων μεταναστών και προσφύγων.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μένει να αποδειχτεί εάν επιβεβαιώνονται, πρόκειται να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή, το παλαιό εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μέρα μετά την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που αφενός φαίνεται να αποδέχεται η Κρήτη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί, αλλά όχι με τη μορφή των hot spot που έχει αποδειχτεί με όλους τους τρόπους η αποτυχία τους.
Ο νέος αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Μαρινάκης φάνηκε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου των Αρμένων, προσθέτοντας ωστόσο με έμφαση ότι είναι “αποτυχημένο πείραμα τα hot spot” προβλέποντας ότι εάν υιοθετηθεί, «μεταφέρουμε στην Κρήτη ένα αποτυχημένο πείραμα και κάνουμε κι εδώ άλλη μια τραγωδία”.
Ο κ. Κουράκης είπε ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο μέχρι σήμερα στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης προσφύγων ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “να πρωτοπορήσουμε και προτείνουμε κάτι άλλο πιο καλό και πιο ανθρώπινο, που θα εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ανθρώπων αυτών”.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΠΕΔ κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί το «πετυχημένο μοντέλο» που σήμερα εφαρμόζεται στην Κρήτη τονίζοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επάνω σε αυτό το μοντέλο πρέπει να συνεχίσουμε.
Όπως είπε «τα hot spot δεν μπορoύν να προσφέρουν ούτε ανθρωπιστική προσέγγιση στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στις τοπικές κοινωνίες. Το πρόβλημα είναι εθνικό, για αυτό και πρέπει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να κάνουν μια στρατηγική και να το διαχειριστούν ως εθνικό θέμα, αλλά και σε βάθος χρόνου, όχι αποσπασματικά».