Πάθαμε και μάλλον μάθαμε σε σχέση με τη διαχείριση του νερού από το φράγμα Αποσελέμη.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Καζάσης, ο οποίος εξήγησε τις προτεραιότητες αλλά και τα δεδομένα αναφορικά με τη χρήση των υδάτων του φράγματος για το 2019.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο Οργανισμός προσανατολίζεται στο να διαθέσει συνολικά 8 εκατομμύρια κυβικά νερού στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου για την περίοδο του 2019, κάτι που θα ανακοινώσει σε σχετική συνεδρίαση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που, όπως έχει γράψει η «Π», είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη.
Η συνεχιζόμενη τροφοδοσία των τριών Δήμων θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου, με τον προγραμματισμό του Οργανισμού να κινείται στη λογική διαχείρισης των υδατικών πόρων για διάστημα διετίας και όχι έτους. Βέβαια τα δεδομένα πλέον έχουν τροποποιηθεί, μετά και την ολοκλήρωση του αγωγού σύνδεσης από το Οροπέδιο Λασιθίου, όμως οι πολύ αρνητικές συνέπειες των προηγούμενων ετών και η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας φαίνεται πως οδηγούν τον Οργανισμό σε μια περισσότερο συντηρητική πολιτική.
Εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι οι ποσότητες επαρκούν και τα διαθέσιμα ύδατα υπερβούν τον όγκο του φράγματος, ενδεχομένως η διοίκηση να επανεξετάσει τις προσφερόμενες ποσότητες και να διαθέσει ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες περισσότερο νερό ανά Δήμο.
Αναφέρεται ότι η προσέγγιση σε σχέση με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, αλλά και τη διαχείρισή τους, έχει τροποποιηθεί κατά πολύ με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, ενώ είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη διαχείρισης των έργων που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε κανονισμός άρδευσης, ο οποίος καλύπτει πλήρως τις δραστηριότητες διανομής αρδευτικού νερού με τους καταναλωτές χρήστες του.
Ο Οργανισμός παράλληλα αποφάσισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του ότι οφείλει να τροποποιήσει τις χρεώσεις με βάση και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, αποφασίζοντας ότι:
Α. Η τιμολόγηση του νερού θα γίνεται ανά χρήση και σε δύο γεωγραφικές περιοχές.
Β. Η τιμολόγηση θα βασιστεί στον διαχωρισμό νερού για ύδρευση, άρδευση και βιομηχανία.
Γ. Θα υπάρξει διαχωρισμός νερού που δίνεται για γεωργική χρήση και για λοιπές, με κύριο στόχο να εξαλειφθούν κάποιες υψηλές χρεώσεις σε αγρότες.
Ε. Οι λογαριασμοί οι οποίοι θα έχουν καθυστέρηση στην εξόφληση θα υπόκεινται σε τόκους, όπως ορίζεται από τον νόμο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτη Καζάση, μέχρι και χθες στο φράγμα είχαν εισρεύσει ποσότητες που άγγιζαν τα 14 εκατομμύρια κυβικά, με ομαλή εισροή υδάτων και με μέγιστο 50.000 κμ ανά ώρα, δεδομένο που απέδειξε και την ασφαλή λειτουργία του έργου καταστροφής ενέργειας και των συνοδών τεχνικών έργων αυτού.