Ήταν 27 Αυγούστου του 2012. Ημέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της οικογένειας του 39χρονου Αντώνη Αποστολάκη, πατέρα δύο μικρών παιδιών. Ήταν το τελευταίο μεροκάματο.
Ο άτυχος Αντώνης, ο οποίος είχε σπουδάσει γυμναστής, δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του. Βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε από μεγάλο ύψος στις εγκαταστάσεις εταιρείας έτοιμου σκυροδέματος όπου είχε προσληφθεί ως υπάλληλος γραφείου. Κατά την πολιτική αγωγή ο 39χρονος έκανε τα πάντα εκεί, από τον υπάλληλο γραφείου μέχρι τον χειριστή του κλαρκ.
Η τραγική υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου που έκρινε ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άτυχος άνδρας, αν και υπάλληλος γραφείου, είχε λάβει εντολή από τον εργοδότη του να ανέβει να επιβλέψει και αν χρειαστεί να βοηθήσει άλλον εργαζόμενο στις εργασίες καθαρισμού των ηλιακών συλλεκτών φωτοβολταϊκών συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί στην στέγη του κεντρικού κτηρίου του εργοστασίου.
Κάποια στιγμή ο δεύτερος εργαζόμενος χρειάστηκε να μεταβεί σε κάποιο άλλο σημείο των εγκαταστάσεων και ο 39χρονος έμεινε μόνος του στη στέγη, αναμένοντας να επιστρέψει ο συνάδελφός του.
Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο άτυχος άνδρας πάτησε σε σημείο της οροφής το οποίο ήταν πλέξιγκλας (για τον φωτισμό του χώρου) το οποίο υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.
«Το δικαστήριο μετά από διεξοδική και άψογη διαδικασία έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία από αμέλεια του ατυχούς Αντωνίου Αποστολάκη.
Απεδείχθη ότι ο θάνατός του συνδέεται αιτιωδώς με την παντελή έλλειψη των επιβαλλόμενων εκ του νόμου μέτρων ασφαλείας, τα οποία όφειλε και μπορούσε να λάβει ως διευθύνων σύμβουλος της εργοδότριας εταιρείας και υπόχρεος προς τούτο» δήλωσε η εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Αλεξάνδρα Σπανάκη, η οποία εκπροσώπησε την οικογένεια του θανόντος με την συνάδελφό της, Ελευθερία Βιστάκη.
Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον συνήγορο υπεράσπισης, Φραγκίσκο Λαμπρινό, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δήλωσε: «Καταρχάς εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
Η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα μου φρονώ ότι είναι απόρροια αφενός της αναγνώρισης από το δικαστήριο ποσοστού ευθύνης για το ατύχημα στον εκλιπόντα και αφετέρου της αναγνώρισης ελαφρυντικού στο πρόσωπο του εντολέα μου.
Πάντως, η θέση της υπεράσπισης είναι ότι το τραγικό ατύχημα δεν οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά της εργοδοσίας αλλά αποκλειστικά σε αμέλεια του εκλιπόντος και για το λόγο αυτό ασκήσαμε έφεση κατά της απόφασης».