Η δημοπράτηση για τη σύμβαση παραχώρησης προκειμένου να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, παραμένει το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο στην Κρήτη, το οποίο εντάσσεται στα έργα του ταμείου Ανάκαμψης.
Η κατασκευή του ΒΟΑΚ αποτελεί ένα από τα συνολικά 208 έργα που προχωρούν μέσω του Ταμείου, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 2.412.003.079 ευρώ. Πρόκειται -κατά κύριο λόγο- είτε για διαγωνισμούς που είναι ανοικτοί για υποβολή προσφορών είτε για άλλους που έχουν, ήδη, «τρέξει» και αξιολογούνται οι προσφορές, με σκοπό την κατακύρωση των διαγωνισμών, τη διαδικασία, δηλαδή, από την οποία προκύπτει ο ανάδοχος του εκάστοτε έργου.
Εκτός από τον ΒΟΑΚ, στην Κρήτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων τα εξής έργα:
Προσθήκη πέμπτου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.)
Ένας δημόσιος, διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που έχει προκηρυχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με σκοπό την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου: «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού». Η διακήρυξη, ύψους 55.900.000 ευρώ, βρίσκεται στην πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Η δημοπράτηση για τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χανιά έως Ηράκλειo.
Δήμοι και Περιφέρεια αναμένεται να λάβουν χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουν και μια σειρά από μικρότερα έργα, όπως για παράδειγμα είναι η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φαιστού, η χρηματοδότηση για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και οι αστικές αναπλάσεις σε μια σειρά από δήμους της Κρήτης. Παρ’ όλα αυτά, ήδη έχει αναπτυχθεί ένας έντονος σκεπτικισμός για το γεγονός πως πέραν του ΒΟΑΚ όλα τα υπόλοιπα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Κρήτη, στην ουσία είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας, ενώ δεν ικανοποιούν πλήρως ούτε τους στόχους που θέτει το ταμείο, ούτε όμως και τις προοπτικές.
Η κυβέρνηση πάντως σε αυτές τις επικρίσεις απαντά ότι έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί, με δεδομένη την ταχύτητα που απαιτείται για τις χρηματοδοτήσεις και την αναγκαία ωριμότητας των μελετών.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημόσια δαπάνη για 267 διαγωνισμούς ανέρχεται σε 3.366.148.431 ευρώ, μέσω των οποίων ανατίθενται οι δημόσιες συμβάσεις για την υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι 208 διαγωνισμοί είναι στο στάδιο της διενέργειας, οι 38 έχουν περάσει στο στάδιο της συμβασιοποίησης και 21 ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης.
Αναφερόμενος στις δράσεις και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Σε εξέλιξη βρίσκονται τουλάχιστον 267 διαγωνισμοί, στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0”, που αφορούν σε έργα για την ενίσχυση τομέων όπως είναι η υγεία, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, οι αστικές υποδομές, η ενέργεια κ.λπ.
Η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση αυτών των έργων ανέρχεται σε 3,37 δισ. ευρώ, ποσό που εισρέει στην ελληνική οικονομία, και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο, δεδομένων των αναταράξεων που συνεχίζουν να καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία».