Ο συνωστισμός και η μαζική παρουσία εκατοντάδων ατόμων την Παρασκευή και το Σάββατο οδήγησε στο κλείσιμο του βόρειου Λιμενοβραχίονα. Λιμενικοί μάλιστα εκτιμούν ότι το Σάββατο το απόγευμα βρέθηκαν για περπάτημα στη λεωφόρο «μπαι πας» περί τα δύο χιλιάδες άτομα!
Ωστόσο, το λιμάνι δεν είναι ο μόνος χώρος όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό, αφού και τα ενετικά τείχη επέλεξαν εκατοντάδες άτομα για να αθληθούν, αλλά και να ξεσκάσουν. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να κλείσουν και τα τείχη για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθώς ο χώρος δεν ενδείκνυται πλέον για ασφαλείς περιπάτους αυτή την περίοδο.
Κλείσιμο
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κούλε και στην λεωφόρο «μπαι πας» αποφασίστηκε, χθες, μετά τις εικόνες με τους εκατοντάδες Ηρακλειώτες να συνωστίζονται εκεί για να ασκηθούν. Η απαγόρευση τέθηκε χθες σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους εργάζονται.
Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που έκαναν λιμενικοί οι περισσότεροι είχαν τα απαραίτητα έγγραφα και την αστυνομικοί τους ταυτότητα, όμως δεν τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας που έχουν ορίσει οι ειδικοί. Βέβαια, υπήρξαν και παραβάτες και «έπεσαν» και πρόστιμα σε τέσσερα άτομα.
Σε τρία άτομα που ελέγχθηκαν δεν υπήρχαν δικαιολογητικά, ενώ ένα τέταρτο άτομο είχε μπει με τη μηχανή του.
Πρόστιμο έριξαν όμως οι αστυνομικοί και στον ιδιοκτήτη ενός καφενείου στην επαρχία της Βιάννου, ο οποίος άνοιξε την επιχείρησή του.
Ο ιδιοκτήτης του καφενείου είπε το άνοιξε για να μαγειρέψει σε μία φιλική του οικογένεια
Εντωμεταξύ, στη βεβαίωση 74 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, σε 2.322 για άσκοπες μετακινήσεις και σε 22 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων, παρά την σχετική απαγόρευση για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, σε όλη τη χώρα το Σάββατο 11 Απριλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι 74 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 29 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στη Θεσσαλονίκη, 7 στη Στερεά Ελλάδα, 7 στη Δυτική Ελλάδα, 6 στη Πελοπόννησο, 4 στην Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στη Θεσσαλία και 1 στην Ηπειρο.
Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 54 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 2.322 παραβάσεις στις εξής περιοχές: 850 στην Αττική, 277 στη Θεσσαλονίκη, 187 στην Κεντρική Μακεδονία, 169 στη Δυτική Ελλάδα, 126 στην Κρήτη, 109 στη Στερεά Ελλάδα, 107 στη Θεσσαλία, 104 στην Πελοπόννησο, 95 στα Ιόνια Νησιά, 81 στο Νότιο Αιγαίο, 75 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 63 στο Βόρειο Αιγαίο, 51 στην Ηπειρο και 28 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 33.914 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.
Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις και συνελήφθησαν 22 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 415 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 400 άτομα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.