Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων σε νέο Ευρωπαϊκό έργο

Στο νέο Ευρωπαϊκό έργο “MARVOW”  συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου. Στόχος του είναι να αναπτύξει το πρώτο μοντέλο διασύνδεσης φορέων για ηλικιωμένες-θύματα βίας καθώς και θύτες κακοποίησης ηλικιωμένων γυναικών. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Εσθονία, Ελλάδα και Γερμανία.

Η βία κατά των ηλικιωμένων γυναικών αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο σχετίζεται με το φύλο.

Η έκταση και επικράτηση αυτής της μορφής βίας είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)  του 2014, 5% των γυναικών άνω των 50 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν σωματική και/ή σεξουαλική βία, 3% ανέφεραν ενδοοικογενειακή βία από τον σύντροφο τους.

19% των γυναικών άνω των 60 ετών δήλωσαν πως έχουν κακοποιηθεί από κάποιον σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 14% των γυναικών κατήγγειλαν το πιο σοβαρό συμβάν στην αστυνομία.

Ο αριθμός των περιστατικών για τα οποία δεν έχει γίνει καταγγελία είναι κατά πολύ υψηλότερος. Ας μην ξεχνάμε πως οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πολύ περισσότερο ευάλωτες από τις νεότερες.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες εκτίθενται συνήθως σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας, για διάφορους λόγους,  φύλου, ηλικίας, χρόνιας βίας από τον σύντροφο τους, διαφορετικών μορφών βίας. Ακόμη, λόγω ειδικών και πολύ-επίπεδων μειονεκτημάτων, οικονομικής εξάρτησης ή και ανάγκης φροντίδας. Ωστόσο αυτές οι διαστάσεις της έμφυλης βίας συχνά παραβλέπονται.

Βασική δράση του προγράμματος αποτελεί η συνεργασία φορέων για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων θυμάτων καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την εφαρμογή του προτεινόμενου μοντέλου, με βάση μια προσέγγιση η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των ωφελούμενων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων, οι οποίοι πιθανώς εμπλέκονται στην διαχείριση περιστατικών βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών, όπως υπηρεσίες φροντίδας  ηλικιωμένων, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, αστυνομία και υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων.

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην θεματική, θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και θα αναπτύξουν κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.