Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Η. Ν. Λογοθέτης
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Η. Ν. Λογοθέτης

 «Από την πλευρά μας δεν δεχόμαστε καμία κατάργηση ή συγχώνευση εφετείου» τονίζει μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος προσθέτει  ότι δεν είναι, όμως, και  στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάργηση Εφετείου στην Κρήτη.

Αναφορικά με το πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τον νέο δικαστικό χάρτη της Ελλάδας ο κ. Λογοθέτης τονίζει χαρακτηριστικά

«Σε σχέση με το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της ελληνικής δικαιοσύνης, σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο, χωρίς αναφορά των μελών της ομάδας εργασίας και των επιμέρους απόψεων τους. Περιλαμβάνει μόλις μία δισέλιδη, ατεκμηρίωτη καταγραφή άποψης σε σχέση με τα Εφετεία της χώρας. Η αναφορά του στα κριτήρια επιλογής ίδρυσης Εφετείων, προσβάλλει το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το δικαστικό σώμα καθώς για την ίδρυσή τους είχε γνωμοδοτήσει θετικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, η θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι πάγια: Ως προς τα Εφετεία και Πρωτοδικεία, καμία κατάργηση δεν είναι αποδεκτή. Τα Δικαστήρια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κουκίδες στον χάρτη αλλά σαν σημείο τοπικής αναφοράς στον θεσμό που εγγυάται την λειτουργία όλων των άλλων θεσμών. Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απονομή της Δικαιοσύνης. Στα πλαίσιο αυτό πρέπει πρωτίστως να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της εγγύτητας, η οποία δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από την πρόταση περί συγχώνευσης.

«Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα αποτελεί συμβουλευτική πρόταση της Ομάδας Εργασίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έχει, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, την τύχη που του αξίζει. Η επίσημη ενημέρωση που είχαμε είναι ότι δεν αποτελεί τη θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του η κατάργηση Εφετείου στην Κρήτη, και προφανώς από την πλευρά μας δεν αποδεχόμαστε καμία κατάργηση ή συγχώνευση» καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΣΗ.

Το πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας

Όπως έγραψε η «Π» σε πρόσφατο ρεπορτάζ, επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία επεξεργάζεται το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, προτείνει στο πόρισμά της που έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγες ημέρες, την κατάργηση ενός εκ των δύο εφετείων που λειτουργούν στο νησί.

Σύμφωνα με το πόρισμα, καταλυτικό παράγοντα για το ποιο από τα δύο Εφετεία θα συνεχίσει, αποτελεί ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αλλά και τις κτηριακές δυνατότητες που υπάρχουν σε ανατολική και δυτική Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της  Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δασικού χάρτη: «ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Η Συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου).

Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.

Πλεονεκτήματα: Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού). Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις δικηγόρων και των Χανίων, αλλά και νομικών σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ο κίνδυνος της κατάργησης των εκεί εφετείων.