Στον κόλπο του Δερματά

Προ των ευθυνών του βάζει ο Δήμος Ηρακλείου το Τμήμα Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Τουρισμού, για το επίμαχο θέμα του κόλπου του Δερματά, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες της αντιδιαβρωτικής προστασίας, εγείρονται κίνδυνοι για το έργο που έχει ήδη εκτελεστεί και κατά συνέπεια για τη δημόσια ασφάλεια.

Παράλληλα ζητά από την αρμόδια υπηρεσία να δώσει το «πράσινο φως» και να επιβεβαιώσει εκ νέου τη σύμφωνη γνώμη για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, όπως έπραξε και κατά το παρελθόν μετά από σχετικό αίτημα του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Π», η εξέλιξη του μεγάλου έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά είχε πάρει άλλη τροπή, μετά από έγγραφο του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων του υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για το έργο που υλοποιείται εκεί.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι, η θετική γνωμοδότηση των εργασιών που εκτελέστηκαν στον κόλπο του Δερματά, αφορούσε αποκλειστικά την περίοδο των εργασιών που η περιοχή είχε κηρυχθεί  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα το υπουργείο αποσαφήνισε ότι δεν είναι αδειοδοτούσα Αρχή για άλλα έργα, παρά μόνο παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία μαρίνας στο χωροθετημένο τουριστικό λιμένα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σύγχυση στην πορεία υλοποίησης του σημαντικού έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας, αφού ουσιαστικά προκύπτει κενό σε σχέση με τον αρμόδιο φορέα έγκρισης των εργασιών που δρομολογούνται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου επανέρχεται στο θέμα με αναλυτικό υπόμνημα του στο οποίο παραθέτει όλο το χρονικό του έργου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι κρίσιμο ζήτημα να ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος στο κείμενο του τεκμηριώνει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο 2010-2014 είχαν ως συνέπεια την παράκτια διάβρωση στον κόλπο Δερματά, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και την πολιτιστική μας κληρονομιά (παράκτια ενετική οχύρωση).

Το φαινόμενο αυτό μάλιστα υπήρξε αντικείμενο ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) (14-07-2015), και διαπιστώθηκε και επίσημα από την Επιτροπή Καθορισμού Οριογραμμών Αιγιαλού – Παραλίας – και παλαιού  Αιγιαλού στις 24-09-2015».

Όπως τονίζεται στο έγγραφο το εργαστήριο παράκτιας έρευνας του Ι.Τ.Ε πρότεινε για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση την αναχαίτιση της κυματικής δράσης μέσω μιας τεχνικής παρέμβασης η οποία περιλαμβάνει δυο απαραίτητες και αλληλένδετες φάσεις :

Η πρώτη αφορά στην ανασύσταση του χωμάτινου πρανούς καθώς και την πλήρωση και θωράκιση της ακτής από φυσικούς ογκόλιθους (λιθορριπές) και

η δεύτερη την προσάμμωση της ακτής με σκοπό την προστασία της λιθορριπής και την περαιτέρω εξυγίανσή της. Ουσιαστικά ο Δήμος στο έγγραφο του τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης μιας παρέμβασης που είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί ώστε να περιφρουρηθεί η πολιτική προστασία της παραλιακής ζώνης που βάλλεται από το συνεχή κυματισμό που μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει.

Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική αναφορά στη διαδρομή των αδειοδοτήσεων  που εξασφαλίστηκαν επισυνάπτοντας μάλιστα και παλαιότερο έγγραφο του  Τουριστικού Λιμένα, στο οποίο υπογράμμιζε ότι «δεν έχει αντίρρηση με την υλοποίηση και μόνο των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας του Κόλπου Δερματά δεδομένου ότι προέχει η δημόσια ασφάλεια και η προστασία των υποδομών και της πολιτιστικής κληρονομιάς».