Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ:  Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Candia Maris

Τι απάντησε για τη σύζυγό του, Μαρέβα

Ιδεολογική διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Σαφές πρόγραμμα με έμφαση στην Κρήτη – Σκληρές απαντήσεις σε επικριτές και συκοφαντίες.

Σε αυτό το τρίπτυχο κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Ηράκλειο, με την οποία και έκλεισαν οι εργασίες του 4ου προσυνέδριου του κόμματος για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναφορικά με το ιδεολογικό σκέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά, αυτό που ακουγόταν κατ’ επανάληψη στο πλαίσιο του συνεδρίου, ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει και στηρίζει την ιδιωτική οικονομία ως μοχλό ανάπτυξης. Σε σχέση με το Δημόσιο, τόνισε πως δεν απαξιώνεται, ούτε γιγαντώνεται, αλλά σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και μια ηλεκτρονική «επανάσταση».

ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε σχέση με τις υποδομές στην Κρήτη, όπως είχε αναφέρει και στην ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα από το ξενοδοχείο Ατλαντίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στόχευση του κόμματος του και του ίδιου για έναν νέο, σύγχρονο και ασφαλή βόρειο οδικό άξονα, ο οποίος θα εκτείνεται από την Κίσσαμο ως και τη Σητεία, χωρίς να αποκλείει κανένα νομό.

Καλύπτοντας πλήρως τη σύζυγό του, Μάρεβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως μοναδικός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η σπίλωση ονομάτων και προσώπων ως άμυνα απέναντι στην πλήρη πολιτική απραξία.

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη ότι το «ψέμα είναι ανανδρία» κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν επιθυμούν, να χτυπήσουν τον ίδιο και όχι τη σύζυγό του, ενώ τόνισε πως είναι  «διπλή ανανδρία και βολικό άλλοθι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να πετάνε λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε διπλή ανανδρία επίσης την προσωπική επίθεση προς τη σύζυγό του αντί του ίδιου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει για μία ακόμα φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την πολιτική εξόντωση της επόμενης κυβέρνησης και της κοινωνίας μέσω σκληρών μέτρων που αγγίζουν τα 5,1 δισ. ευρώ και θα εφαρμοστούν από το 2019.  Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει προετοιμάσει φορολογίες εισοδημάτων ακόμα και για πολίτες που παίρνουν 400 ευρώ το μήνα, κάνοντας σαφές πως πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι η καταστροφή και υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Σε σχέση με τους άξονες δράσεις και πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος του που βασίζεται στους εξής άξονες:

-Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από επιχειρηματικότητα, παραγωγή και επενδύσεις.

-Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων.

-Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

-Αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισ. σε μια πενταετία.

-Αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π.

-Επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π. και δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

-Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

-Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών.

-Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

-Χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους πλέον αδύναμους.

– Αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Συνέδριο

Πάνω στους άξονες επανεκίννησης της οικονομίας μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας ενός ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις βασίστηκαν οι εισηγήσεις πολλών ομιλητών που συμμετείχαν στο 4ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο σύνολό τους οι ομιλητές συμφώνησαν πως η Ελλάδα αποτελεί «εχθρικό περιβάλλον» όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν και πως οι καταστροφικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αλλάζουν το υφιστάμενο τοπίο, αλλά καθημερινά διαμορφώνουν συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής.

Οι σύνεδροι συμφώνησαν πως η Ευρώπη επιθυμεί να «γλυτώσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διακυβέρνησή του δεν προσφέρει καμία αναπτυξιακή πολιτική που θα μπορέσει να οδηγήσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και οικονομικής ανάπτυξης. Όπως τόνισαν, η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει προχωρήσει και προτίθεται να υλοποιήσει ένα πλήρως αναπτυξιακό σχέδιο με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση θέσεων εργασίας, αλλά και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 3% – 4% για τα επόμενα χρόνια.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Βάζοντας τις βάσεις για τις μετέπειτα τοποθετήσεις, ο κ. Αυγενάκης εξήρε το πολιτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πρωθυπουργό των φόρων».

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Η νούμερο 2 κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ξεκαθάριζε το τοπίο κι έδινε το μήνυμα ότι καλύπτει πλήρως τα στελέχη του, ήταν να πάρει μαζί του στο αυτοκίνητό του τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: μαζί του στο αυτοκίνητό του ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης

«Έλα μαζί μου Λευτέρη» σημείωσε με νόημα αμέσως μετά την ομιλία του, σε μια πράξη που έδειχνε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον στενό του συνεργάτη. Νωρίτερα μέσα στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καλύψει πλήρως και τη σύζυγό του Μαρέβα, εξαπολύοντας επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον για ανανδρία, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να καλύψει τις πολιτικές της ανεπάρκειες, όπως τόνισε.

Ίσως ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές του 4ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο δεν περίμεναν τέτοια απήχηση και τόσο μαζική προσέλευση. Ήδη λίγα λεπτά πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το πάρκινγκ του Candia Maris ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ενώ τα σταθμευμένα αυτοκίνητα έφθαναν σχεδόν ώς τον νέο κόμβο στην Αμμουδάρα. Πολλές ήταν μάλιστα οι περιπτώσεις, στις οποίες έπρεπε να παρέμβει η Τροχαία, κλείνοντας για μερικά λεπτά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, προκειμένου να αποσυμφορήσει την κίνηση.

Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η Νέα Δημοκρατία δεν μιλά μόνο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά την κάνει και πράξη. Το συνέδριο καλυπτόταν ζωντανά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω διαδικτύου, υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων από απόσταση, ενώ όλα τα κείμενα υπήρχαν διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Μόνο για τη σύνδεση με το διαδίκτυο για τους συνέδρους δεν υπήρχε τόσο μεγάλη μέριμνα, αφού το ελεύθερο δίκτυο για τους σύνεδρους, δυσκολευόταν χαρακτηριστικά.

Μια ακόμα καινοτομία που είχε το συνέδριο ήταν η συνολική κάλυψη και απόδοσή του στη νοηματική. Όλες οι εισηγήσεις που πραγματοποιούνταν στην κεντρική αίθουσα, αποδίδονταν σε πραγματικό χρόνο από διερμηνέα και στη νοηματική.

Βέβαια, δεν είχαν όλοι το μυαλό τους στις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, αφού οι οδηγοί των υψηλών προσκεκλημένων έψαχναν από το μεσημέρι ταβερνάκια για το βράδυ. Άκουγαν από δω, ρωτούσαν από κει και στο τέλος έκαναν και μια αναζήτηση μέσω διαδικτύου για να είναι σίγουροι πως μετά το τέλος του συνεδρίου θα… φάνε καλά.

Αυτοί που είχαν την τιμητική τους βέβαια, και τη δέουσα προσοχή, ήταν οι δημοσιογράφοι, για τους οποίους υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος παρακολούθησης του συνεδρίου, με χώρο εργασίας, αλλά και χώρο για καφέ και σνακ. Κάτι το οποίο σημειώνεται, δεν συμβαίνει τόσο συχνά, ούτε με τόση οργάνωση.

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης, πέραν της ακραίας ανοησίας των Ζαππείων του Αντώνη Σαμαρά, ότι δήθεν θα φέρει επενδύσεις 100 δισ. ευρώ, την οποία επανέλαβε στην ομιλία του στην Κρήτη, λησμόνησε να διευκρινίσει: Τα 100 δισ. ευρώ θα τα φέρει στην Ελλάδα ή σε offshore στις νήσους Κέιμαν;».

Αυτό σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να συμπληρώσει: «Όσο για τη λάσπη, τις συκοφαντίες και το παρακράτος, ας συμβουλευτεί καλύτερα τον κ. Αυγενάκη και τους “κολλητούς” του».