“Ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και τον πετροπόλεμο”, είναι μία φράση από το βιβλίο “Αναφορά στο Γκρέκο” που πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους, αυτή την περίοδο που έχουμε τέσσερις τοίχους γύρω μας και μια πόρτα κλειστή μπροστά μας.
Είναι δύο μονάχα λόγια από το απόσπασμα που επέλεξε ο μαθητής της Ε΄τάξης του 19ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, Σταύρος Φωτεινάκης, ο οποίος συμμετείχε στον μαραθώνιο ανάγνωσης που διοργανώνει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.
Πρόκειται για το πρώτο παιδί που αποφάσισε να στείλει το δικό του βίντεο στο μουσείο, σε μία δράση που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, την 1η Απριλίου.
Η ιδέα ήρθε από το αδελφοποιημένο Μουσείο του ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεθ Casa Museo Fundación Zenobia – Juan Ramón Jiménez στο Moguer της Ισπανίας. Το Μουσείο Καζαντζάκη θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο ισπανικό μουσείο, για αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία που περνάει η χώρα.
Η διευθύντρια του μουσείου, κ. Βαρβάρα Τσάκα, εξηγεί στην “Π” πως με αυτό τον τρόπο, το μουσείο έρχεται κοντά στον κόσμο που δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να το επισκεφθεί.
Είναι μία παρότρυνση, να στραφούμε στη βιβλιοθήκη μας, να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τη σύγχρονη τεχνολογία, τον υπολογιστή, το κινητό και το τάμπλετ, και να θυμηθούμε τα λόγια του κορυφαίου λογοτέχνη που στις μέρες μας έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ξανά. Είναι ένας τρόπος να λυτρωθούμε και να στείλουμε με τη σειρά μας ένα μήνυμα, μέσα από ένα απόσπασμα που έχει αγγίξει την ψυχή μας.
Ήδη, αρκετός κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του μουσείου. Ο Σταύρος ήταν το πρώτο παιδί ενώ το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν βίντεο και με άλλα.
Η αρχή έγινε την 1η Απριλίου με την ίδια την κ. Τσάκα που απηύθυνε και το σχετικό κάλεσμα.
Έτσι, ο κόσμος έχει επαφή με το μουσείο και το ενδιαφέρον του για τις δράσεις του παραμένει ζωντανό.
Ένας μικρός ορειβάτης μένει σπίτι
Ο Σταύρος Φωτεινάκης είναι ένα ιδιαίτερα δραστήριο παιδί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μοιράζει το χρόνο του στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, αγγλικά, γερμανικά και τζούντο, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο κάνει ορειβασία και τρέξιμο!
Έχει βρει, όμως, τρόπους να γεμίζει δημιουργικά το χρόνο του και αυτές τις ημέρες που αναγκαστικά είναι.. σε εφεδρεία.
Παίζει με παζλ, κάνει έξω ποδήλατο, διαβάζει βιβλία και κάνει τις ασκήσεις που του δίνει η δασκάλα του μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Θέλει να ανοίξουν στα σχολεία, να δει τους συμμαθητές του και να κάνει ό,τι και πριν την καραντίνα.
Δεν έχει αγαπημένους συγγραφείς, του αρέσουν πολύ ο Καζαντζάκης αλλά και η Άλκη Ζέη, έχει διαβάσει το “Ο καπετάν Μιχάλης” και “Αναφορά στο Γκρέκο”, από όπου είναι και το απόσπασμα που επέλεξε να διαβάσει.
Στην ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο του μάθημα, σκέφτεται για λίγο και απαντά “μαθηματικά”. Όμως, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ακόμα πολύ μικρός για να αποφασίσει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει..
Στο σπίτι, εκτός από τους γονείς του, του κάνει παρέα η 13χρονη αδελφή του, η οποία πηγαίνει στο Γυμνάσιο.
Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε Καζαντζάκη
Σε σχετικό κάλεσμα, το μουσείο αναφέρει
“Ξεκινάμε λοιπόν έναν μαραθώνιο ανάγνωσης αποσπασμάτων από το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη που μας έχει συγκινήσει περισσότερο!
Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή:
- Διαβάζουμε ένα απόσπασμα από έργο του Νίκου Καζαντζάκη και βιντεοσκοπούμε τον εαυτό μας. Το βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια το πολύ μέχρι ένα (1) λεπτό.
- Στέλνουμε το βιντεοσκοπημένο απόσπασμα είτε στο email: [email protected], είτε στους λογαριασμούς Facebook ή Instagram του μουσείου.
- Εμείς αναδημοσιεύουμε το βίντεο που μας έχετε στείλει στους λογαριασμούς μας στο Facebook και το Instagram, ενώ επιλεγμένα βίντεο θα ενσωματωθούν στην πορεία σε μεγαλύτερα που θα δημοσιευτούν στο YouTube και την ιστοσελίδα του μουσείου.
Δημοσιεύστε το βίντεο στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που τηρείτε με το hashtag: #ΔιαβάζουμεΚαζαντζάκη.
Προσκαλέσετε όσους φίλους θέλετε να συμμετέχουν και αυτοί με τη σειρά τους!
#ΜένουμεΣπίτι λοιπόν και #ΔιαβάζουμεΚαζαντζάκη! “