Ο... μεγάλος περίπατος των ενετικών τειχών

Η λειτουργική ένταξη του μνημείου των ενετικών τειχών στην καθημερινότητα των Ηρακλειωτών είναι το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής Αρχής που παρουσίασε χθες τον νέο χώρο περιπάτου και αναψυχής που έχει διαμορφωθεί στο ισόπεδο τμήμα των Ενετικών Τειχών, από τον Προμαχώνα Ιησού έως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, μετά τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ευπρεπισμού που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Τη διαδρομή αυτή περπάτησε χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την Πύλη Βηθλεέμ έως τον Άγιο Ανδρέα, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Ελένη Κανάκη κ.ά.

Μετά το τέλος της διαδρομής, ο κ. Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη παρέμβαση που κάναμε στα Ενετικά Τείχη έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το συγκεκριμένο τμήμα του μνημείου. Οι συμπολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αρχαιολογία θα προχωρήσουμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση που στοχεύει στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και στην μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε το Ηράκλειο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του».

Τα στοιχεία του έργου

Το συνολικό κόστος του έργου έχει  προϋπολογισμό 503.290 ευρώ και καλύπτεται   από τους ίδιους πόρους του δήμου Ηρακλείου, και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης ήδη έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός και  διάστρωση των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών με υλικό που αποτελεί τη βάση για την τελική στρώση του χυτού δαπέδου (όπως αυτό που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού).

Επίσης έγινε αποκατάσταση της καθίζησης στη γεφύρωση του ανοίγματος της Πύλης Ιησού. Ακόμα έγινε αποψίλωση και καθαρισμός της αυτοφυούς βλάστησης.

Συντήρηση και περιποίηση της υπάρχουσας βλάστησης και νέες φυτεύσεις στα εξωτερικά πρανή από τον Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα μέχρι τον Προμαχώνα Βηθλεέμ. Συντήρηση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού με επισκευή των καθιστικών και τοποθέτηση νέων.  Τοποθέτηση νέων δοχείων απορριμμάτων στα ενετικά τείχη, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.