Οι συντελεστές της ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη και ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός
Πολλά ευχαριστώ για όλους τους συντελεστές της ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός

Μετά τoν διετή εργοταξιακό αποκλεισμό του, το πάρκο Γεωργιάδη άνοιξε τις πόρτες του στην τοπική κοινωνία προσφέροντας «περισσότερο οξυγόνο και περισσότερο χρώμα… με την προοπτική να  λειτουργήσει ως τόπος ανταλλαγής ιδεών και όχι απλής αναψυχής».

Αυτό τόνισε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρουσιάζοντας το αναπλασμένο πάρκο στους δημοσιογράφους και απευθύνοντας κάλεσμα στους Ηρακλειώτες να επισκεφτούν τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Στους εσωτερικούς χώρους του πάρκου δεν έχουν γίνει θεαματικές μεταβολές σε ό,τι αφορά τις χρήσεις της έκτασης που καταλαμβάνει και το πλαίσιο λειτουργίας του, αλλά εμφανίζει  μια ευπρεπισμένη αισθητικά εικόνα και μια λειτουργική αναβάθμιση σε ό,τι αφορά  την οργάνωση των χώρων του.

Περισσότερα παρτέρια με πράσινο, εκατοντάδες νέες φυτεύσεις, καλοδιαμορφωμένοι διάδρομοι με υδατοπερατό υλικό και ένα σύστημα αποστράγγισης ομβρίων που θα τραβάει το βρόχινο νερό και δεν θα υπάρχουν λακκούβες νερού είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του αναπλασμένου πάρκου.

Το αναψυκτήριο του πάρκου Γεωργιάδη διαμορφώνεται με εντατικούς ρυθμούς από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί κανονικά.

Τον δήμαρχο Ηρακλείου συνόδευσε στο πάρκο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης
Τον δήμαρχο Ηρακλείου συνόδευσε στο πάρκο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις 11 Νοεμβρίου, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Μηνά, θα έχει ενεργοποιηθεί και το αναψυκτήριο και θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους Ηρακλειώτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ευθύνη της ΔΕΠΑΝΑΛ όλος ο χώρος του πάρκου θα φυλάσσεται ώστε να υπάρξει μια προστασία του χώρου από πιθανούς βανδαλισμούς, που ίσως κάποιοι επιχειρήσουν.

Παράλληλα έχει ληφθεί μέριμνα για την καθαριότητα του χώρου αλλά και τη φροντίδα του πρασίνου που όπως τονίζουν στελέχη της δημοτικής Αρχής θα είναι αδιάκοπη, ώστε να περιφρουρηθεί το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που υπάρχει από τη μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης του χώρου.

«Η αναβάθμισή του, και η λειτουργική και η αισθητική, είναι ορατή» τόνισε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει βελτιώσεις ουσιώδεις για τους συμπολίτες με ειδικές ανάγκες.

Για την ακρίβεια, έχουν  βελτιωθεί οι κλίσεις, κι έχουν διαμορφωθεί οδεύσεις τυφλών στα περισσότερα σημεία του πάρκου. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένα καινούργιο σύστημα άρδευσης, ενώ έχουν φυτευτεί 15.500 φυτά. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει επέλθει καμία μείωση δασικού χαρακτήρα του πάρκου».

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης τονίζει ότι  «το έργο είναι καλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε» ενώ σημείωσε ότι «η τελικά παράδοσή του είναι μια ωραία στιγμή για την πόλη μας».

Ο κ. Αναστασάκης είχε μόνο καλά λόγια να πει για όλους όσους συνέβαλαν, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό εγχείρημα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του καταρχάς στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος είχε την ιδέα για την αναβάθμιση του πάρκου, και την γενική γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, που δια πυρός και σιδήρου κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν και τελικά το έργο να είναι καλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε και να είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση όλων μας».

Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, την Τεχνική Υπηρεσία, το Τμήμα Πρασίνου, που έφεραν εις πέρας ένα πολύ όμορφο έργο, αντάξιο τής αξίας που έχει ο ιστορικός αυτός χώρος.

«Κάθε έργο έχει αφανείς συντελεστές που δίχως τους δεν θα φτάναμε σε αποτέλεσμα. Το νέο πάρκο έχει ονοματεπώνυμο: Ευχαριστώ λοιπόν τη Δέσποινα Βασαρμιδακη και την Τάνια Καψάλα για τη μελέτη, τη Ράνια Καραγιαννάκη για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, την Εύη Παπαδάκη, τον Γιώργο Κουτουλάκη, τον Γιάννη Ρεΐση και τη Φωτεινή Τριγωνάκη για την επίβλεψη, τους συνεργάτες μας Στέλιο Μικρακη και Ρίτα Χαιρέτη για τη διαρκή υποστήριξη και βέβαια τους προϊσταμένους της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Πρασίνου Γιώργο Φουρναράκη και Ρούλα Φραγκούλη για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην εκτέλεση του έργου. Και βέβαια τους Δημήτρη και Γιάννη Λυδάκη της εργοληπτικής επιχείρησης που εκτέλεσε τις εργασίες».

Με τον δήμαρχο Ηρακλείου στο πάρκο Γεωργιάδη
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα λειτουργεί το αναψυκτήριο στο πάρκο Γεωργιάδη με ευθύνη ΔΕΠΑΝΑΛ

Ο δήμαρχος Ηρακλείου  αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι «εμπρόθεσμο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, “το έργο εξετελέστηκε εμπροθέσμως. Αυτή η προθεσμία είχε δοθεί”.

Ωστόσο δεν επέλεξε να αποδράσει της δημόσιας αυτοκριτικής του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν θέλετε να ασκήσω κριτική στον εαυτό μου, γιατί δόθηκε τέτοια προθεσμία, θα σας απαντούσα «ναι», θα μπορούσε να έχει δοθεί  πιο στενή προθεσμία κατά 4 έως 6 μήνες».

Ο κ. Λαμπρινός σημείωσε ότι για τη δημοτική Αρχή είναι μεγάλο στοίχημα η συντήρηση του νέου χώρου, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Ηρακλειώτες να επανασυνδεθούν με το πάρκο, να το αγαπήσουν και να το προσέχουν…

Ο κ. Λαμπρινός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ  κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, «για τη φροντίδα που επέδειξε κατά το τελευταίο στάδιο των εργασιών» και «για το γεγονός ότι αμέσως παρενέβη το συνεργείο της ΔΕΠΑΝΑΛ για να κάνουμε την ανακατασκευή του αναψυκτηρίου».

Όπως είναι γνωστό, η σύμβαση κατασκευής του έργου της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πάρκου είχε προϋπολογισμό 549.688,89 ευρώ με ΦΠΑ και η παρέμβαση κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου.

Ο δεύτερος είναι η διαμόρφωσή  του ώστε να είναι φιλικό προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και ο τρίτος αφορά στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αντικατάσταση των κρασπέδων  και του παλαιού υλικού επίστρωσης των διαδρομών με έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα, που επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Επίσης έγινε  αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων), προχώρησε ο εμπλουτισμός του πρασίνου με εγκατάσταση πάνω από 15.000 νέων φυτικών ειδών (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα).

Η ιστορία του πάρκου Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, το πάρκο Γεωργιάδη χωροθετείται στο κέντρο της πόλης, στον χώρο της επιχωματωμένης ενετικής τάφρου, ανάμεσα στους προμαχώνες Βιτούρι και Σαμπιονάρα, εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Πήρε το όνομά του από τον δήμαρχο Μηνά Γεωργιάδη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 3 Ιουνίου 1942.

Έχει έκταση 14,7 στρέμματα και αποτελεί τον κυριότερο πνεύμονα πρασίνου της κεντρικής αστικής περιοχής της πόλης του Ηρακλείου, ανανεώνοντας οξυγόνο, συγκεντρώνοντας ρυπαντές, απορροφώντας σκόνη, μετριάζοντας θορύβους, παρέχοντας προστασία από ανέμους και βροχή, αμβλύνοντας ακραίες θερμοκρασίες, μειώνοντας ηχορύπανση, δίνοντας σκιά απαλλαγμένη από υπεριώδεις ακτινοβολίες και βελτιώνοντας αισθητικά το αστικό τοπίο.

Τα οφέλη του εκτείνονται από φυσικά και ψυχολογικά στην κοινωνική συνοχή, στην οικολογική ισορροπία και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το πάρκο Γεωργιάδη δημιουργήθηκε το 1955, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Ρούσσο, ως τόπος περιπάτου και αναψυχής των κατοίκων.

Το έτος 1958 ολοκληρώνεται η φύτευση και το αρδευτικό δίκτυο του πάρκου και γίνεται η διάστρωση των χωμάτινων διαδρόμων με άλλο υλικό για την ασφάλεια των χρηστών και την αποφυγή κορνιοτού.

Το 1980 έγινε εμπλουτισμός της υφιστάμενης βλάστησης με συμπληρωματικές φυτεύσεις νέων και σπάνιων φυτών και δημιουργήθηκε ο βραχόκηπος με αρωματικά φυτά στη βορειοδυτική είσοδο του πάρκου. Έκτοτε, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου προχωρά κάθε χρόνο σε συντηρήσεις των φυτικών ειδών και του αρδευτικού δικτύου.