Τέλος στα σενάρια της μεγάλης συμμαχίας για τον κεντρώο χώρο
Τέλος στα σενάρια της μεγάλης συμμαχίας για τον κεντρώο χώρο

Τίτλοι τέλους φαίνεται πως έχουν μπει και επίσημα στη λεγόμενη δημιουργία του «κεντρώου τρίτου πόλου» για το Δήμο Ηρακλείου, αφού όσες προσπάθειες κι αν έγιναν έπεσαν στο κενό.

Η … πολυδιαφημισμένη επίσκεψη κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που θα έφθανε στο Ηράκλειο για να δώσει λύσεις, δεν έγινε ποτέ, όπως ποτέ δεν έγινε και η λεγόμενη «μεγάλη συνεργασία». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συνεργασία «περνούσε» μέσα από τη συνένωση τριών παρατάξεων κι ειδικότερα των παρατάξεων Αλεξάκη, Καναβάκη και Σισαμάκη.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, τόσο η Μαρία Καναβάκη, όσο και ο Γιώργος Σισαμάκης φέρονταν να … είχαν υποχωρήσει στο να «βγει μπροστά» ο Γιώργος Αλεξάκης, με την προϋπόθεση βέβαια να γίνει σαφές ότι το σχήμα είναι πολυσυλλεκτικό και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν από κοινού και από τους τρεις. Μία αντίστοιχη λογική δηλαδή με αυτή της αρχικής «τριανδρίας» Λαμπρινού – Πασπάτη – Ινιωτάκη.

Ούτε όμως και αυτή η προοπτική προχώρησε, με αποτέλεσμα καθένας από τους τρεις υποψήφιους δημάρχους να βρίσκεται μόνος και χωρίς συμμάχους.

Το Σαββατοκύριακο μάλιστα, άρχισαν μια σειρά από «επιθέσεις» στο τοπικό ΠΑΣΟΚ μέσω facebook για τον τρόπο που χειρίζονται τα στελέχη του εδώ τις καταστάσεις, με την επισήμανση ότι δεν αξίζει στο κόμμα αυτή η εξέλιξη, ούτε κι έχει δικαίωμα μια «μικρή και περιχαρακωμένη ομάδα ανθρώπων να θεωρεί ότι της ανήκει όλο το κόμμα».

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες επιθέσεις είχαν περιορισμένο χαρακτήρα και δεν κατάφεραν να συγκινήσουν κάποιο από τα στελέχη κεντρικά, που φαίνονται αποφασισμένα να κατέβουν ανεξάρτητα για το Δήμο Ηρακλείου.

Τονίζεται βέβαια, ότι επίσημα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει χρίσμα στη Μαρία Καναβάκη, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι το γεγονός και μόνο ότι ανήκει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κάνει την υποψηφιότητα κομματική.

Αυτές οι αγκυλώσεις και οι κομματικές περιχαρακώσεις οδήγησαν μία ακόμα «πασοκογενή» παράταξη προς την πλευρά του Αλέξη Καλοκαιρινού, με την ομάδα Σισαμάκη να πραγματοποιεί ευρεία σύσκεψη νωρίς χθες το απόγευμα και να κινείται κι επίσημα προς την κατεύθυνση στήριξης Καλοκαιρινού.

Έτσι, μετά και από αυτή την εξέλιξη, τόσο το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί τον ευρύτερο χώρο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο, όσο και το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί την πιο μετριοπαθή νέα γενιά από τον χώρο Σισαμάκη, έχουν μετατοπιστεί ήδη προς τον Καλοκαιρινό, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητά του.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη εκπροσωπείται από την υποψηφιότητα της Μαρίας Καναβάκη, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να κατέβει μόνη της στη μάχη του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς κάποιες συμμαχίες.

Σε σχέση με αυτό το κομμάτι, αντίπαλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν εκείνους που θεωρητικά στηρίζουν την υποψηφιότητα Καναβάκη για υποκρισία, διότι αφενός ήταν εκείνοι που εξέφρασαν κάθετες αντιθέσεις σε συνεργασίες καταστρέφοντας την προοπτική νίκης και αφετέρου διότι κάποιοι από αυτούς δεν θα κατέβουν τελικά υποψήφιοι με την Καναβάκη, που θεωρητικά στηρίζουν.

Στο τρίτο στρατόπεδο, αυτό του Γιώργου Αλεξάκη, εκφραζόταν η αισιοδοξία πως στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια μεγάλη παράταξη συνεργασίας με επικεφαλής τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι διαφορές εντός του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις συγκλίσεις και κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, με τον Γιώργο Αλεξάκη να ακολουθεί επίσης μια αυτόνομη πορεία.

Αν υπάρχει επιλογή πλέον για τον ίδιο σε επίπεδο συνεργασιών, αυτή ακούει στο όνομα «Καραμαλάκης» αν και ο Γιώργος Αλεξάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει μια κομματική συνεργασία προγραμματικά με τον πρώην στρατηγό ενώ το περιβάλλον του εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με αυτή τη φημολογία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο και την κάθετη άρνηση του ΠΑΣΟΚ κεντρικά να ενώσει τα κομμάτια ενός κατακερματισμένου παζλ στο Ηράκλειο, όλα είναι πιθανά.

Τη δεδομένη στιγμή ωστόσο φαίνεται πως εκείνος που κερδίζει από τις εσωτερικές κόντρες του ΠΑΣΟΚ και τις εμμονές του μπλοκ των εκσυγχρονιστών είναι ο Αλέξης Καλοκαιρινός, που αποκτά πλέον προβάδισμα στην κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το γεγονός ήδη καυτηριάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το Ηράκλειο να τονίζουν πως θα γυρίσουν μια για πάντα την πλάτη τους στην παράταξη που τίμησαν, επειδή οι πρακτικές που ακολουθεί είναι διχαστικές και δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο θέλει να έχει προοπτικές κυβερνησιμότητας.