Στη φυλακή με 39 έτη κάθειρξη 34χρονος Ηρακλειώτης
Οι ανατριχιαστικές πτυχές ενός οικογενειακού δράματος με θύμα ένα 5χρονο κοριτσάκι, το οποίο φέρεται να κακοποιούνταν σεξουαλικά επί τρία χρόνια από τον ίδιο τον πατέρα του, ξεδιπλώθηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου. Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία με αρκετές διακοπές αλλά και απρόοπτα, η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν κόλαφος για τον 34χρονο πατέρα, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, χωρίς ελαφρυντικό, για τις κατηγορίες του βιασμού και της αποπλάνησης κατ’ εξακολούθηση καθώς και της αιμομιξίας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου επέβαλε στον 34χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους στην αθωότητά του, συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 39 ετών. Ειδικότερα, για την κατηγορία του βιασμού επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών, ενώ καταδικάστηκε σε 20 κάθειρξης για τις κατηγορίες της αποπλάνησης και της αιμομιξίας αντίστοιχα. Η έφεσή του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα οδηγηθεί στη φυλακή. Κατηγορείται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Νοέμβριο του 2016 κακοποιούσε το κοριτσάκι του, δηλαδή από την ηλικία των 5 έως 8 ετών. Το παιδί γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Η καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές έγινε με καθυστέρηση και αφού το ζευγάρι είχε χωρίσει και το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει προβληματισμό και επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της καταγγελίας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν σύμφωνα με πληροφορίες το κοριτσάκι εκμυστηρεύθηκε κάποια πράγματα σε συγγενικό του πρόσωπο.
Τον Ιούλιο του 2018 ο 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος κλήθηκε σε απολογία ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου. Για την προφυλάκισή του ή όχι υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο τελικά έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 34χρονος κακοποιούσε συστηματικά το παιδί, έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Είτε εκμεταλλευόταν την απουσία της συζύγου του από το σπίτι είτε περίμενε έως αργά τη νύχτα να κοιμηθεί η σύζυγός του. «Έκλεινε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας τους ώστε να μην ακούγεται ο παραμικρός ήχος, μετέβαινε στο υπνοδωμάτιο της ανήλικης κόρης του, έκλεινε την πόρτα, της αφαιρούσε τα ρούχα και ξάπλωνε δίπλα της στο κρεβάτι…» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται ακόμα ότι το παιδί προσπαθούσε να αντιδράσει, όμως εκείνος την απειλούσε ότι σε περίπτωση που αποκάλυπτε στη μητέρα τις μυστικές τους συνευρέσεις, θα τους έδιωχνε από το σπίτι, ενώ έφραζε το στόμα του παιδιού με το χέρι του για να μην ακούγονται οι φωνές του.
Παραιτήθηκε η συνήγορος υπεράσπισης μετά τα νέα δεδομένα
Είναι αξιοσημείωτο (και σε κάθε περίπτωση μέτρησε στην κρίση δικαστών και ενόρκων) ότι διαρκούσης της ακροαματικής διαδικασίας η συνήγορος του 34χρονου παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε έπειτα από τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη δίκη αναφορικά με τα αποτελέσματα γυναικολογικού υπερήχου στον οποίο υποβλήθηκε το παιδί με αίτημα της πολιτικής αγωγής. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν αντικειμενικά ευρήματα που να συνηγορούν υπέρ της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού. Αναφέρεται ότι δεν υπήρχε ιατροδικαστική έκθεση με το αιτιολογικό ότι το κοριτσάκι ήταν αρνητικό στην εξέτασή του. Κατά την πολιτική αγωγή, το παιδί όταν κλήθηκε να εξεταστεί από τον ιατροδικαστή έσφιξε τα πόδια του, ενώ παρουσίασε απώλεια ούρων και κοπράνων.
Ο γυναικολογικός υπέρηχος στον οποίο υποβλήθηκε το παιδί έφεραν τα πάνω-κάτω. Κατά την γνωμάτευση του γυναικολόγου το κοριτσάκι εμφανίζεται να έχει σεξουαλική ανάπτυξη ενήλικης ενώ πρόκειται για παιδί 10,5 ετών σήμερα.
Η γνωμάτευση αυτή ώθησε σε παραίτηση τη συνήγορο υπεράσπισης για ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους, το δικαστήριο διέκοψε και στον κατηγορούμενο διορίστηκε νέος συνήγορος υπεράσπισης.
Από τον Ιανουάριο, οπότε και ξεκίνησε η δίκη, κεκλεισμένων των θυρών, η απόφαση εκδόθηκε χθες και ήταν “καταπέλτης” για τον 34χρονο, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους στην αθωότητά του, αρνούμενος ότι είχε «πειράξει» το παιδί του.
Η καταγγελία σε βάρος του αποδόθηκε στις κακές σχέσεις με την πρώην σύζυγό του και την οικογένειά της, ενώ έγινε και αναφορά σε οικονομικές διαφορές, όμως οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έγιναν δεκτοί από τους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους.
Η οικογένεια του 34χρονου δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και στηρίζει την αθωότητά του.
Γ. Αθάνατος: “Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια υπόθεση”
Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής κ. Γιώργος Αθάνατος, εμπειρότατος δικηγόρος, δήλωσε μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου: «Είναι η πιο σκληρή υπόθεση προσβολής της ελευθερίας της γενετήσιας αξιοπρέπειας που έχω συναντήσει στα 40 χρόνια της δικηγορίας μου».