Ο κ. Ριζικιανάκης
Ο κ. Ριζικιανάκης

Covid free μαγαζιά εστίασης με ανεμβολίαστο προσωπικό; Είναι ένας γρίφος τον οποίο πρέπει να λύσει η κυβέρνηση… χθες!

Ενώ από αύριο, Παρασκευή, ισχύουν τα νέα μέτρα για τα νυχτερινά κέντρα και άλλα καταστήματα, στο Ηράκλειο εκτιμάται πως μόλις ένα 70% των εργαζομένων έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ακόμα και αν όλοι κλείσουν αμέσως ραντεβού!

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες φοβούνται να ανοίξουν γιατί θεωρούν πως δεν θα έχουν πελατεία, αφού τα νούμερα με τους εμβολιασμένους απλώς… δε βγαίνουν.

η κ. Αντωνακάκη
Η κ. Αντωνακάκη
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, κ. Μαρία Αντωνακάκη, αναφέρει στην «Π» πως ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα από αύριο. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαχωρισμό των πελατών τους αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων εκτιμάται πως είναι πολύ μικρό, δεν θα υπάρχει προσέλευση, συνεπώς ούτε έσοδα για τα καταστήματα.

Πολλοί είναι μετέωροι, ακόμα σκέφτονται αν θα ανοίξουν ή όχι, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα κέντρα γάμων και βαφτίσεων.

Η κ. Αντωνακάκη αναφέρει πως οι εξωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων λειτουργούν ως έχουν, οι αλλαγές αφορούν στους υπαίθριους χώρους των μεγάλων καταστημάτων, όπου θα απαιτούνται rapid test και πιστοποιητικά νόσησης.

Ένα 90% των επαγγελματιών δεν θέλει να ανοίξει και, εκτός από το θέμα του τζίρου, φοβάται το πώς θα διαχειριστεί τους πελάτες που δεν θα είναι εμβολιασμένοι. Ήδη έχουμε δει σκηνές απείρου κάλλους και με θέματα όπως είναι η απαγόρευση του χορού.

Την ερχόμενη βδομάδα έχει κλειστεί συνάντηση με τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, κ.κ. Γεωργιάδη, Σταϊκούρα και Πέτσα, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα. Ο σύλλογος ζητά να υπάρχει οικονομική στήριξη για όσους επιλέγουν να μένουν κλειστοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η πανελλήνια ομοσπονδία, η Estiasigreece, καθώς θεωρείται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση ο διχασμός και ο διαχωρισμός.

Η κ. Αντωνακάκη αναφέρει πως οι κυρώσεις και τα πρόστιμα είναι πολύ αυστηρά και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να μην ακολουθήσει τους κανόνες, ανεξάρτητα από τυχόν αντιδράσεις των πελατών του.

Ως την τελευταία στιγμή, γίνονται προσπάθειες για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας, να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμο.

Υπάρχουν, όπως λέει, και πελάτες που για λόγους υγείας φοβούνται να εμβολιαστούν, και οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές.

Όσο αφορά στους ελέγχους, αναφέρει πως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα ενώ πάλι ο επαγγελματίας θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Η κ. Αντωνακάκη αναφέρει πως, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι, κάτι που ο κλάδος είχε προτρέψει να γίνει. Δεν έχουν εμβολιαστεί, ίσως, άτομα που εργάζονται περιστασιακά στον χώρο.

«Δεν το επιβάλλουμε αλλά τους έχουμε προτρέψει να το κάνουν», σημειώνει.

Όσο αφορά στους επαγγελματίες, ελάχιστοι είναι ανεμβολίαστοι.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά κενά που περιμένουν να καλυφθούν από το σχετικό ΦΕΚ.

Τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή αρνούνται.

Εκτιμάται πως ένα 60% με 70% του προσωπικού έχει κάνει την πρώτη δόση, συνεπώς, ακόμα και αν οι διαδικασίες «τρέξουν», το 80% των εργαζομένων θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ως το τέλος του καλοκαιριού.

Με λίγα λόγια, οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Ο κ. Ριζικιανάκης αναρωτιέται πώς θα έχουν covid free πελάτες και όχι προσωπικό.

Ακόμα, άγνωστη παραμένει η τύχη του προσωπικού που δεν εμβολιάζεται, θα είναι η ίδια με των υγειονομικών; Θα απολύονται με άλλες δικαιολογίες;

Διαδικαστικά, ο έλεγχος έχει προβλήματα, αν κάποιος έχει στο κινητό του το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενός φίλου του, πώς ελέγχεται η ταυτότητά του; Ο εργαζόμενος θα ζητάει ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης; Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η αστυνομία κάνει έλεγχο και διαπιστώσει πως ο πελάτης δεν είναι ο ίδιος που αναγράφεται στο πιστοποιητικό, ο επιχειρηματίας θα βρίσκει τον μπελά του;