Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά στο Ηράκλειο
Και για το... τείχος της ανοσίας μίλησε η προέδρος του ΚΙΝΑΛ

Επαφές και  συναντήσεις με τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, περιέλαβε το πρόγραμμα της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο, που της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στην Παναγίτσα στο Μασταμπά, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρόεδρος του κόμματος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής (διευρυμένη Ν.Ε. και κοινωνικά στελέχη), στο ανοιχτό θέατρο της Πύλης Βηθλεέμ, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους ως ανάχωμα κατά της πανδημίας, ενώ παράλληλα εξήρε το ρόλο της Κρήτης  στη μετά covid εποχή, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσει τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες.

Όπως είπε, το νησί μπορεί να συγχρονιστεί ταχύτερα με την 4η βιομηχανική επανάσταση στο δρόμο της ψηφιακής μετάβασης, με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ.

Αντίστοιχα εξαπέλυσε επίθεση στην  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που όπως είπε έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και μας  ξαναγυρίζει στις αντιλήψεις της περιόδου 1990-93, μας γυρνά 30 χρόνια πίσω. Η ίδια σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προασπίζεται την κομματική και επιχειρηματική «ελίτ» που εκπροσωπεί και «μας ξαναγυρίζει στις αντιλήψεις της περιόδου 1990-93, μας γυρνά 30 χρόνια πίσω.

Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός της λόγος και η προπαγάνδα δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της».

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής

«Το Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» είναι σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η αναπτυξιακή πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την τοπική ανάπτυξης που όπως είπε  μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε ότι  ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επίσκεψη Φώφης Γεννηματά στο Ηράκλειο
Από την ομιλία της κ. Γεννηματά στην πύλη Βηθλεέμ

Σημείωσε ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού στην Κρήτη. Σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την κατασκευή του, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ελλιπής, το χρονοδιάγραμμα ασαφές, η χρηματοδότηση χαμηλή με αποτέλεσμα ακριβά διόδια, ενώ συνεχίζει να απουσιάζει παντελώς το τμήμα της ανατολικής Κρήτης προς Σητεία που αποτελεί την λειτουργική ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης για την  ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης σημείωσε ότι πρέπει να σημάνει και την οριστική αποεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής στα Λινοπεράματα με ενεργό ρόλο του Δήμου Μαλεβιζίου για τη δημιουργία μιας ζώνης νέων ήπιων και καινοτόμων δραστηριοτήτων και βιοκλιματικών εγκαταστάσεων με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Τοποθετήθηκε θετικά στη  δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι που όπως είπε  θα συμβάλει στην τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας ωστόσο ότι συνοδεύεται από την  πρόκληση  της αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του σημερινού αεροδρομίου στην Αλικαρνασσό του δήμου Ηρακλείου και την προετοιμασία της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του νέου Α/Δ με όλα τα αναγκαία συνοδά έργα.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθούν παρεμβάσεις που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος της Κρήτης με αναβάθμιση των υποδομών αντιπλημμυρικής, θωράκιση προστασίας ακτών, διαχείρισης απορριμμάτων, στερεών και υγρών αποβλήτων, εγγειοβελτιωτικών έργων.

Αντίστοιχα μίλησε για την ανάγκη χωροθέτησης επιχειρηματικών ζωνών, ανοικτών εμπορικών κέντρων, δικτύων και συμπράξεων  επιχειρήσεων.  Ιδιαίτερα μίλησε για την ανάγκη σύμπραξης του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.