Επί μήνες, ο Εγκέλαδος προειδοποιούσε, χτυπούσε καμπανάκι, έδινε συχνά το «παρών», άλλοτε με έντονο τρόπο άλλοτε πιο διακριτικά.
Οι κάτοικοι κυρίως του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών αλλά και σε χωριά του Δήμου Χερσονήσου ανησυχούσαν, κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητα, έτρεμαν για να μπουν στα σπίτια τους.
Όλοι κρέμονταν από τα χείλη των επιστημόνων, των σεισμολόγων που ποτέ δεν ακολούθησαν μία κοινή γραμμή. Η πρόβλεψη ενός σεισμού δεν είναι, φυσικά, εύκολη υπόθεση, ωστόσο, ο κόσμος πάντα περιμένει από τους ειδικούς να τον κατευθύνουν, να δώσουν οδηγίες για να ξέρει πώς θα κινηθεί.
Τελικά, ο Εγκέλαδος κατάφερε να τους ξεγελάσει, το χτύπημα ήταν δυνατό, καίριο και κανείς δεν θα το ξεχάσει, ειδικά από την στιγμή που ένας άνθρωπος χάθηκε για πάντα. Το ερώτημα τώρα, που κανείς δεν απαντά με σιγουριά, είναι κατά πόσο τα 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισαν χθες το νησί ήταν ο κύριος σεισμός…
Λέκκας: «Κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός»
“Κεραυνό εν αιθρία” και “αναπάντεχο” χαρακτήρισε τον χθεσινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
“Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε “τι να πει κανείς μετά από αυτό”. Τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει τα παλιά κτήρια. Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.
Στη συνέχεια της ημέρας, επανέλαβε πως δεν μπορεί με τίποτα να πει ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός.
Ο κ. Λέκκας μίλησε για ολική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, επισημαίνοντας ότι 40 κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ήταν παρών στο Αρκαλοχώρι και τόνισε πως τα θέματα είναι τρία: επιστημονικό, επιχειρησιακό, διαχειριστικό. “Επιχειρησιακά πήγαμε πολύ καλά από άποψη κινητοποίησης. Καλύτερα από κάθε άλλο σεισμό στην Ελλάδα. Προβληματίστηκε η επιστημονική κοινότητα με την μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία” – είπε ο κ.Λέκκας, σημειώνοντας πως “δεν μπορούσαμε να προδιαγράψουμε τότε τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ”.
Οδηγίες για σεισμόπληκτους
Οδηγίες για τους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως τα κτήρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.
Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτήρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεότερα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεότερα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοί τους.
Το βίντεο μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στον εξής σύνδεσμο: