Παρατείνεται ως το τέλος του μήνα ο δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει ο Δήμος Ηρακλείου, στο επίκεντρο του οποίου τίθεται η κυκλοφοριακή οργάνωση ολόκληρης της γεωγραφικής του περιφέρειας του. Ο διάλογος περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιεί, τα οποία έχουν ως κοινή βάση ότι το αυτοκίνητο δεν θα είναι ο αποκλειστικός τρόπος μετακίνησης, αντίθετα το κάθε μεταφορικό μέσο θα έχει το χώρο και τον ρόλο που του αρμόζει, συγκροτώντας ένα ενιαίο και λειτουργικό δίκτυο. Και στα δύο προτεινόμενα σενάρια ξεφεύγει ο πρωταγωνιστικός ρόλος από το ΙΧ, και ενισχύεται η κίνηση με το περπάτημα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ διευρύνονται οι πεζοδρομήσεις τόσο στο κέντρο όσο και στην υπόλοιπη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου.
Παράλληλα και για τα δύο σενάρια παρουσιάζονται θεματικές παρεμβάσεις σε τομείς που αφορούν στη νέα ιεράρχηση δικτύου με αποκλεισμό των διαμπερών ροών για τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Επίσης προτείνουν τη δημιουργία περιοχών προστασίας και ήπιας κυκλοφορίας στην παλιά πόλη, σε περιφερειακά κέντρα, σε σχολεία, σε πλατείες… Γίνεται σαφής προώθηση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας , ανακατανομή δημόσιου χώρου, δημιουργία πράσινων διαδρομών δημιουργία ποδηλατόδρομων
Η πρόταση το αρχιτέκτονα πολεοδόμου Αντ. Χουρδάκη
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, κατέθεσε την πρόταση του ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος κ. Α. Χουρδάκης στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
Το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ηρακλείου (ΦΕΚ 696 Δ/2003) καθορίζει 45 πολεοδομικές ενότητες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν χρήσεις Γενικής Κατοικίας. Οι ενότητες αυτές μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με τις αρχές που διατυπώνονται σε πολεοδομικές θεωρίες. Ιδιαίτερα χρήσιμη μπορεί να είναι η οργάνωση που προτείνει η επιστήμη της Οικιστικής (Ekistics) όπως διατυπώθηκε από τον σπουδαίο πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, ο οποίος έχει μελετήσει μεγάλο αριθμό υλοποιημένων οικιστικών έργων σε πολλά μέρη του κόσμου με εφαρμογή των αρχών της Οικιστικής.
Σύμφωνα με την Οικιστική, οι ανθρώπινοι οικισμοί κατατάσσονται σε 15 κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό τους (από 1 άτομο μέχρι το σύνολο του πληθυσμού της γης). Βασική επιδίωξη σε κάθε οικιστική μονάδα για να αποκτήσει συνοχή ως ενότητα είναι η ασφαλής και εύκολη μετακίνηση προς τις βασικές χρήσεις που εξυπηρετούν τους κατοίκους εντός της μονάδας (κυρίως για πεζούς και ποδηλάτες, και για τους εποχούμενους δευτερευόντως). Η ρύθμιση της κυκλοφορίας πρέπει να αποφεύγει ή να δυσκολεύει την διαμπερή κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα από την οικιστική μονάδα.
Για να επιτευχθεί η οργάνωση των πολεοδομικών ενοτήτων σε μικρότερες οικιστικές μονάδες, εκτός από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χρειάζονται και ρυθμίσεις στις χρήσεις γης (π.χ. προσδιορισμός μικρών πολεοδομικών κέντρων με περιμετρική και όχι διαμπερή κυκλοφορία με κίνητρα – π.χ. αύξηση του Συντελεστή Δόμησης με προσδιορισμό Ζωνών Υποδοχής του Σ.Δ.). Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν εξ αρχής στις νέες πολεοδομικές μελέτες. Στις εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες χρειάζεται αναθεώρησή των (όπου η αναθεώρηση σε αρκετά σημεία είναι επίσης αναγκαία για την προσαρμογή σε υφιστάμενες καταστάσεις).