Ξεχειλίζει από νερό το φράγμα Αποσελέμη

Η εικόνα του φράγματος Αποσελέμη να ξεχειλίζει, και στο κέντρο της πόλης οι κάτοικοι  να μην έχουν σταγόνα νερό να πιούν, είναι ένας πραγματικός τραγέλαφος για δεκάδες Ηρακλειώτες που οργίζονται και διαμαρτύρονται με την απαράδεκτη κατάσταση αυτή.

Πρόκειται για αφόρητη κατάσταση, όπως καταγγέλλουν με δηλώσεις τους στην «Π» όχι μόνο επειδή είναι αδικαιολόγητο να βλέπεις ότι στο διπλανό δήμο υπερχειλίζουν τα νερά του Αποσελέμη, και στο Ηράκλειο οι βρύσες να στερεύουν από νερό, αλλά και γιατί αυτό συμβαίνει, ενώ βρισκόμαστε στο χειμώνα και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Όπως σημειώνουν η ΔΕΥΑΗ δεν μπορεί να επικαλεστεί το επιχείρημα της αυξημένης ζήτησης του καλοκαιριού, και ούτε να ισχυριστεί ότι το νερό δεν είναι αρκετό και δε φτάνει για όλους. Επίσης δεν έχει καμία δικαιολογία  για τον γεγονός ότι σε περίοδο καραντίνας, δηλαδή υποχρεωτικού εγκλεισμού, οι πολίτες διψούν και να δεν έχουν νερό ούτε για τη λάτρα του σπιτιού τους, ούτε για την προσωπική τους υγιεινή…

Η ομαλή τροφοδοσία του νερού είναι υπόθεση αδιαπραγμάτευτη σε γενικότερο επίπεδο αλλά ένα παραπάνω στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, τονίζουν αγανακτισμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ζητούν από τη ΔΕΥΑΗ να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή νερό σε όλους τους πολίτες.

Μια ζημιά και μια διακοπή ρεύματος απορρύθμισαν την τροφοδοσία νερού στο κέντρο της πόλης

Μια ζημιά στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό των Μαλλίων στο ύψος του Κακού Όρους  και μια πολύωρη διακοπή ρεύματος ήταν η αιτία που απορρύθμισε την τροφοδοσία του κέντρου της πόλης μα αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να διψάσει.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μια κακή συγκυρία που προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων. Όπως εξηγεί είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν παίρνει νερό το Ηράκλειο μόνο από τον Αποσελέμη. Άρα την υπερχείλιση του νερού του φράγματος δεν έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο της σε αυτή τη φάση.

Το Ηράκλειο, σε ποσοστό 90%  θα παίρνει νερό είτε από μια μεγάλη δεξαμενή που βρίσκεται στην περιοχή Παπά Τίτου Μετόχι και τροφοδοτείται από το φράγμα Αποσελέμη και από τον κεντρικό αγωγό των Μαλίων, είτε από μια δεξαμενή  που βρίσκεται στην περιοχή Ούλαφ Πάλμε  η οποία το χειμώνα ενισχύεται με νερό από τις γεωτρήσεις της  Τυλίσου και του Κρουσώνα και το καλοκαίρι από τον Αποσελέμη. Έτσι όταν προκαλείται ζημιά σε ένα δίκτυο, απορυθμίζεται η τροφοδοσία περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η λύση

Για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, σε ό,τι αφορά στο κέντρο της πόλης, τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, πρόκειται να εγκαταστήσουμε ένα αγωγό από το Καπετανάκειο στην περιοχή της Πεδιάδος ώστε να ενισχυθεί το κέντρο της πόλης με νέες ποσότητες νερού,που θα προέρχονται από άλλη δεξαμενη. Περιμένουμε την τελική έγκριση της αρχαιολογίας για να προχωρήσει το έργο.

Παράλληλα όπως εξηγεί, βάση μιας παλαιότερης μελέτης θα συνδέσουμε κάποια δίκτυα που είχαν φτιαχτεί παλαιότερα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε το παλαιό δίκτυο να ενωθεί με το νέο και να έχουμε συνεχή ροή της τροφοδοσίας. Δηλαδή αυτό το οποίο θέλουμε είναι, να μην παίρνει νερό μια περιοχή αποκλειστικά και μόνο από μια δεξαμενή αλλά να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι τροφοδοσίας.

Δηλαδή  ο στόχος μας είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην φιλοσοφία της διανομής νερού, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παρωχημένη διαδικασία, η οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι άμεσα οφελούμενες περιοχές από το σημαντικό αυτό έργο που δρομολογείται είναι η  Αγία Τριάδα η λεωφόρος Πλαστήρα, τ=η Χρυστόμου, η Εθνικής Αντιστάσεως…».