Έντονη επιβάρυνση στα καμπαναριά με έμφαση στο βόρειο και ηπιότερες επιπτώσεις στο εσωτερικό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Βλάση Κουμούση, που βρίσκεται στο Ηράκλειο.
Τα δεδομένα αυτά ανοίγουν το μεγάλο κεφάλαιο της μελέτης της παθογένειας του κτηρίου μετά τους δύο τελευταίους σεισμούς, στο οποίο στρέφεται η επιστημονική ομάδα στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που εκτελεί με βάση την προγραμματική σύμβαση που είναι σε εξέλιξη και την οποία είχε συνάψει τον Ιανουάριο του 2020 η Περιφέρεια Κρήτης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Υπουργείο Πολιτισμού με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Με αφορμή την κάθοδο του κλιμακίου άνοιξε και το κρίσιμο ζήτημα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο ναός εν όψει του εορτασμού του πολιούχου Αγίου Μηνά στις 11 Νοεμβρίου, και εκτιμήθηκε ότι η σχολαστική τήρηση των μέτρων κατά της covid για την αποφυγή συνωστισμού μπορούν να παρέχουν την παράλληλη κάλυψη και σε σχέση με την πολιτική προστασία.
Ποια είναι η κατάσταση του ναού μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς;
Την ιχνηλάτηση της επιβάρυνσης που δέχτηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που καταγράφηκαν το τελευταίο δίμηνο είχε τη δυνατότητα να αποτυπώσει η επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Βλάση Κουμούση, που συναντήθηκε χθες με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, τον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης Δημήτρη Στεφανή, τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιο Βερνιδάκη, και τον προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Μηνά π. Εμμανουήλ Σταυρουλάκη.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο καθηγητής κ. Βλάσης Κουμούσης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η καταγραφή, η εικόνα που υπάρχει είναι θετική, και η γενική εντύπωση που διαμορφώνεται δείχνει ότι δεν έχουμε αισθητή επιβάρυνση του μνημείου.
Αυτό – όπως εξηγεί- είναι παρήγορο, διότι μας κρατάει στην ίδια γραμμή πλεύσης, σε σχέση με τη διαδικασία αποκατάστασης και σε σχέση με την παθολογία και τον βαθμό της βλάβης, αφού τα δεδομένα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι είναι αντίστοιχα με τα όσα ξέραμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμφανίζει ήπια επιβάρυνση στον κυρίως ναό, έντονες επιβαρύνσεις στα καμπαναριά με έμφαση στο βόρειο. Ο καθηγητής σημειώνει αυτό που είχε αναδείξει και στο παρελθόν η «Π», δηλαδή τον ευεργετικό ρόλο που είχαν οι περιδέσεις στα καμπαναριά.
Όπως είναι γνωστό, η περίδεση είχε γίνει προ διετίας, με εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να υπάρχει μια συγκράτηση των λίθων και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των αποκολλήσεων. Ο κ. Κουμούσης σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η περίδεση των καμπαναριών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μηχανισμό στατικής ενίσχυσης, φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο σταθεροποιητικά στη συγκράτηση των λίθων, που ήταν κάτι παραπάνω από εύκολο να μετακινηθούν επικίνδυνα.
Ο καθηγητής παράλληλα σημειώνει ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου θα γίνει συγκριτική μελέτη της παθογένειας του ναού πριν και μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, “είχαμε καταγράψει την παθολογία πριν από τον σεισμό και θέλουμε συγκριτικά να παραθέσουμε και την κατάσταση μετά τον σεισμό. Η γενική εικόνα δείχνει ότι ο ναός αντεπεξήλθε ελαφρώς διευρύνοντας την παθολογία δηλαδή τον βαθμό των βλαβών που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλη η ερευνητική διαδικασία που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκπνέει και ο συμβατικός χρόνος υποβολής προτάσεων.
Όλο το έργο που έχει γίνει αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο μιας ημερίδας όπου με τρόπο εύληπτο θα ενημερωθεί το κοινό για το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του ναού, ποια είναι τα ευρήματα του ερευνητικού έργου και ασφαλώς τις προτάσεις των επιστημόνων προκειμένου να αναταχθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται.
Τα μέτρα κατά της covid μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες πολιτικής προστασίας από ένα ενδεχόμενο και απευκταίο σεισμό
Η κάθοδος του κλιμακίου γίνεται λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά, γεγονός που φαίνεται ότι απασχόλησε τις συζητήσεις που έγιναν αναφορικά με την επισκεψιμότητα του ναού, κυρίως υπό το πρίσμα της αποφυγής του συνωστισμού που μπορεί να έχει πολλαπλές παρενέργειες.
Ένα στοιχείο που αξιολογήθηκε ήταν ότι υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στην ένταση της σεισμικής ακολουθίας, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει μια επανάληψη των ισχυρών σεισμών που καταγράφηκαν το τελευταίο δίμηνο.
Στη βάση αυτή αξιολογήθηκε ότι είναι καλό να τηρηθεί με σχολαστικότητα το πρωτόκολλο των μέτρων κατά της πανδημίας, και για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ο γυναικωνίτης που φαίνεται ότι προσελκύει τους πιστούς για να ανέβουν, συνδυαστικά με μια σειρά άλλων μέτρων που αναμένεται να ληφθούν.