πανσέληνο

Ενενήντα επτά  αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσει το κοινό το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού και σε 48 από αυτά, ανάμεσά τους και στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, κυρίως μουσικές συναυλίες.

Τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου  που οργανώνει από το 2002 ανακοίνωσε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το   Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να  δει το αυγουστιάτικο φεγγάρι στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας. Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2018 ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες (έναντι των 74.970 επισκεπτών για το 2017 και  63.795 για το 2016) που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Ο εορτασμός της πανσελήνου του Αυγούστου 2019 θα κορυφωθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ημέρα της πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 19 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία  και τα μουσεία της χώρας, που αναμένεται να αυξηθούν, καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για τον εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου που συμπίπτει για το 2019 με την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας η Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο. Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη:

Τετάρτη 14 Αυγούστου

Η ΕΦΑ Χανίων θα έχει ανοικτό τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Πέμπτη 15 Αυγούστου

Μουσική εκδήλωση στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. (Οι χώροι της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου δεν θα παραμείνουν ανοικτοί μετά τις 20:00).

Με τίτλο «Στο φως του φεγγαριού, με μια μουσική βραδιά στον κήπο του Μουσείου», το μουσείο ανοίγει ξανά τις πύλες του στις 8:30 το βράδυ, σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και μουσική επιμέλεια του Μάνου Φωσκολάκη.

Η ΕΦΑ Χανίων οργανώνει  στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης (χορωδίες Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου) υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η ΕΦΑ  Ηρακλείου οργανώνει μουσική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας με τη συνδιοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας.  Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις  9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Βραδιά τζαζ αφιερωμένη εις μνήμη  Κωνσταντίνου Κουβίδη με το μουσικό σχήμα “Tribute to Jazz Classics” θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου, με τη συνδιοργάνωση της ΕΦΑΗ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου και του Δήμου Μαλεβιζίου. Όπως κάθε χρόνο η συναυλία είναι αφιερωμένη στον (καταγόμενο από την Τύλισο) τζαζ ντράμερ Κώστα Κουβίδη (φίλοι και συνεργάτες του οποίου ήταν οι περισσότεροι μουσικοί που συμμετέχουν) αλλά και σε όλα τα θύματα των τροχαίων συγκρούσεων.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις  9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 

Η πανσέληνος του Αυγούστου  θα εορταστεί σε έναν χώρο, του οποίου η λάμψη παραμένει ανεξίτηλη ύστερα από χιλιάδες χρόνια, σε ένα από τα σημαντικότερα ανάκτορα του Μινωικού Πολιτισμού, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων.

Την εκδηλωση οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με τις μαγικές νότες του σαξοφώνου του μεγάλου συνθέτη Γιώργου Κατσαρού, την Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λένα Αλκαίου, Σπύρος Κλείσσας, Tereza, Χορωδία Μαλίων.

Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου  και του Υπουργείου Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Κυριακή 18 Αυγούστου

Ανοίγει την ερχόμενη Κυριακή 18 Αυγούστου η «Βίλα Αριάδνη» για μια ξεχωριστή βραδιά με τίτλο «Σιωπές αγαπημένες της σελήνης – Amica Silentia Lunae».

Η εκδήλωση αρχίζει στις 9.00 το βράδυ, ενώ η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί ένα τέταρτο νωρίτερα. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.  Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έργα για τρομπέτα και πιάνο σε συνδυασμό με απαγγελία επιλεγμένων λογοτεχνικών κειμένων.

Θ’ ακουστούν μουσικά έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τις μέρες μας, συνθετών όπως L. v. Beethoven, F. Chopin, N. Rota, A. Piazzolla, Μ. Χατζιδάκι, Κ. Σφέτσα, Σ. Δεληγιαννόπουλου κ.ά., ενώ παράλληλα θα διαβαστούν αποσπάσματα   λογοτεχνικών κειμένων από διαφορετικές περιόδους τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δοσμένα σε μετάφραση, όπως κείμενα Ν. Καζαντζάκη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου, Β. Κορνάρου, Κ. Καρυωτάκη, Ν. Βαγενά, Χ. Λ. Μπόρχες, Σ. Μπωντλαίρ, Γ. Σαίξπηρ κ.ά.

Οι καλλιτέχνες που συμπράττουν είναι οι Δέσποινα Σκανδαλάκη στην τρομπέτα  Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο και η φιλόλογος Ζωή Παπαδάκη στην επιμέλεια και απαγγελία κειμένων.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ερευνητικό Κέντρο  Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με το Σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυγουστιάτικη Βαρκαρόλα στη Σητεία

Εκτός από τη συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων, η Περιφέρεια Κρήτης  οργανώνει σήμερα στις 9:00 στο λιμανι Σητείας Αυγουστιάτικη Βαρκαρόλα με παλιά και σύγχρονα τραγούδια για το φεγγάρι, τη θάλασσα και τη νύχτα. Η  εκδηλωση γίνεται σε συνεργασία με τον  Ναυτικό Όμιλο  Σητείας και τη  χορωδία CORO SITIA σε συνεργασία με τον Μανώλη  Φραγκουλη.

Έρχεται η Μαύρη Σούπερ Πανσέληνος

Η πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, κι έτσι   θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ανήμερα της Παναγίας και την αυγουστιάτικη πανσέληνο, τη μεγαλύτερη του χρόνου.

Όμως, ειδικά φέτος οι αστρολόγοι θεωρούν πως πιο σημαντική είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου που θα γίνει στις 30 του μήνα και λέγεται Μαύρη Σούπερ Πανσέληνος.

Το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη) πραγματοποιείται 4-6 φορές το χρόνο, σε περιόδους που έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο. Είναι τις στιγμές που το φεγγάρι κατά την ελλειπτική του τροχιά πραγματοποιεί την πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη.

Ο αστρονομικός όρος του φαινομένου είναι «περίγειο – συζυγία». Περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη και «συζυγία» είναι όταν πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόσταση που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη διαφέρει ανά μήνα και κυμαίνεται ανάμεσα στα 357.000 χλμ με 406.000χλμ.

Όταν λοιπόν η Σελήνη κάνει την προσέγγιση στη Γη σε λιγότερο από 361.585 χλμ, τότε πραγματοποιείται το φαινόμενο του Super Moon (Σούπερ Σελήνης).