Την παρέμβαση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ηρακλείου, ούτως ώστε να μην περάσουν, στο νομοσχέδιο με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, τα όσα επώδυνα και αναχρονιστικά για την κοινωνία προβλέπονται, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος, τα μέλη του οποίου βρίσκονται σε μακρά αποχή από τα καθήκοντά τους για τον ίδιο λόγο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου στην επιστολή του προς τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη και τους βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«…Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και η επιχειρούμενη τροποποίηση των βασικών αυτών νομοθετημάτων της ελληνικής έννομης τάξης είναι η έβδομη κατά σειρά, σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών. Η μεταρρυθμιστική αυτή συχνότητα, ως είναι ευχερώς διαγνώσιμο, έχει δημιουργήσει ήδη ζητήματα ασφάλειας δικαίου και μεταβατικότητας. Κατά συνέπεια, η όποια περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση θα ανέμενε κανείς να είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς επιστημονικής διεργασίας και διαλόγου μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, κάτι το οποίο δεν επελέγη ως μέθοδος νομοθέτησης.
Η υπεύθυνη και με συγκεκριμένες προτάσεις τοποθέτηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας καθώς και των λοιπών κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων δεν αξιολογήθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε, κατά την δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Αναπόφευκτα λοιπόν, οι προωθούμενες ρυθμίσεις, ακόμα και εάν η επικαλούμενη νομοθετική στόχευση είναι ορθή, κινούνται σε αντίρροπη κατεύθυνσης και δεν δύναται εξ αντικειμένου να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο θεσπίζονται…
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε απόλυτη σύμπνοια με τους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας εξέφρασε με κάθε τρόπο και κυρίως με πολύμηνη, επώδυνη για τα μέλη του αποχή την έντονη αντίδραση του στις προωθούμενες τροποποιήσεις, αποδεικνύοντας ότι έχει απόλυτη επίγνωση του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής τους αποστολής.
Ο αγώνας αυτός δεν αφορά προφανώς συντεχνιακά δικαιώματα. Αφορά την κοινωνία. Αποτελεί έκφραση και αποτύπωση της διαρκούς αγωνίας του νομικού κόσμου για την διατήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης στον βαθμό που απειλούνται από τις νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σας καλούμε λοιπόν να πράξετε αυτό που επιβάλλουν οι περιστάσεις, επιδιώκοντας με την έγκαιρη παρέμβασή σας την αποφυγή των επιπτώσεων της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας».